Kat
 

Vidste du dette om katte?

- 08/02/17
viden om katte
Der findes ca. 350 katteracer, dog er det ikke alle, der er godkendte som racer i Danmark. Af de ca. 1 million katte, der lever i Danmark, er ca. halvdelen af dem hjemløse. En stor del af udekattene ender deres skæbne ved at blive kørt over af en bil, eller de bliver sat af i byer rundt omkring efter endt sommerferie.

Der er mange sommerhusgæster, der fodrer de løse katte, men som desværre glemmer, at der ikke er andre til at fodre dem, når de engang tager hjem. Denne skæbne får mange katte. Men nu er det heldigvis ikke alle katte, der ender deres dage på denne tragiske måde. Der er også en masse seriøse katteejere. Ofte er det racekattene, der har en bedre skæbne end huskattene. Racekatte koster også en hel del mere.
Populær katterace

Den norske skovkat

En af de meget populære katteracer er den norske skovkat. Den hører til de semilanghårede katte og er den mest populære race i den kategori. Ser man på alle katteracerne, er det perserkatten, der ligger på førstepladsen. Den hører til den langhårede kategori. En tredje kategori er korthårskatten, som f.eks. siameseren.

Den norske skovkat har "skabt sig selv" gennem hundrede af år på baggrund af sult, kulde, sne, krat og kold regn i de norske skove. Pelsen har en tæt underuld og en lang glat overpels. Racen blev internationalt anerkendt som selvstændig race i 1976. I 1997 blev der her i Danmark registeret 782 norske skovkatte. Til sammenligning blev der registeret 1575 af den meget populære perserkat.

Den norske skovkat er en intelligent, nysgerrig, lærenem og kærlig kat, men også lidt reserveret. Det er en kat, der knytter sig stærkt til sin familie, og som er glad for børn og andre dyr.

Den norske skovkat har "tufser", der er øreduske som hos en los, den findes i alle farver og øjnene matcher til pelsen. Farverne kan f.eks. være den oprindelige brunstribede, det kan være ren sort, blåcreme, hvid, rød og brun tabby med hvid. Hovedet er trekantet, ørerne er store med afstand, og halen skal være så lang, at den når til skulderbladene, når man strækker den hen over kattens ryg.

Har man en norsk skovkat, må man være indstillet på at børste dens pels en gang om dagen. Bor man i lejlighed, og har man en indendørs kat, kan man lære sin norske skovkat at blive luftet i snor. En norsk skovkat vil nemlig meget gerne lære, og det gør den rimelig hurtigt.

Den sorte kat

Katten har levet i nærheden af mennesker i århundreder. Allerede for ca. 4500 år siden blev katten holdt som husdyr af ægtypterne. Først mange år senere er katten kommet til Europa og Asien, og det er mennesket, der har bragt katten med til Amerika og Australien. Nogle tider har været gode for katten, andre har været dårlige. F.eks. var katten et helligt dyr i det gamle Ægypten, og enhver, som slog en kat ihjel, blev straffet med døden.

De døde katte havde deres egen kirkegård ved Nilen. Når en kat døde, blev den balsameret og begravet. Man mener, at der, udover de hellige katte, var arbejdskatte, der blev brugt som jagtdyr. I det 16. og 17. århundrede drev man heksejagte, og man mente, at de kvinder, der var hekse, blev forvandlet til katte om natten -  og derfor blev kattene forfulgt. Så er der jo også den om den sorte kat, der krydser ens vej - det betyder ulykke - i nogle lande betyder det dog lykke! Har man en kat med sig ombord på skibet, er skibet beskyttet mod uheld.

Rovdyr

Katten er et rovdyr, og selvom tamkatten får den mad, den kan spise, så har den stadig det medfødte jagtinstinkt, der gør, at den jager mus og fugle - ikke af sult, som den ville i naturen - men pga. instinkt. Derfor spiser katten som regel ikke fangsten. Når en kat jager, foregår det ikke i flok, men alene. Den observerer byttet, derefter sniger den sig ind på det, for tilsidst at angribe.

Når en kat er parat til at angribe, vrikker den sin bagkrop frem og tilbage, for at få et bedre fodfæste inden den sætter af i et spring, og sætter kløerne i byttet. Kattens hjørnetænder dræber byttet og kindtænderne klipper det i småstykker. Ofte ser man også halen piske fra side til side - det er et tegn på ophidselse. En kat, der f.eks. bor i en lejlighed, og aldrig kommer ud i den virkelig verden og jage, kan godt udføre “jage” bevægelser alligevel. Det er fordi, den stadig har sit jagtinstinkt.

Lander altid på benene

Man siger, at en kat altid lander på benene - det er på grund af dens balance og lynhurtige reflekser, at den får vendt sig i luften - den vender forkroppen først, og derefter følger resten af kroppen med.

De fleste katte har en lang hale, der gør katten i stand til at holde balancen, når den springer. Kattens bagben er længere end forbenene, hvilket giver den mulighed for et hurtigt afsæt. Kattens kløer, gør det muligt for katten at klatre i f.eks. træer med stor sikkerhed. Når kløerne ikke bliver brugt, så trækkes de ind, så de ikke bliver slidt.

Når kløerne skal bruges, trækkes de frem ved hjælp af en tåmuskel bag kloen. Det er derfor vigtigt, at man ikke klipper kløerne på sin udendørs kat. Kattens lange knurhår er bevægelige. De er forsynet med meget følsomme sanseceller, der gør, at katten kan orientere sig om genstande, den måske ikke engang kan se. Katten ser ligeså godt - eller ligeså dårligt - som mennesket i dagslys, men om natten ser den op til 6 gange bedre end mennesket.

Tamkatten er som regel en venlig kat, og når den hilser på én, så gnider den sig gerne op af ens ben. Det er en hilseadfærd. Dette gør katte også indbyrdes. Når katten udtrykker tilfredshed sker det ved f.eks. at spinde. Det er ikke særligt rart, at blive slikket af en kat, den har nemlig ikke en blød tunge, som en hund, men derimod en ru tunge - sådan lidt sandpapirsagtig. Den ru tunge, bliver brugt til at rense pelsen.

En kat er meget renlig, og bruger meget tid, på at vaske sig. Katten er utrolig smidig og kan næsten slikke sig overalt - bare ikke i nakken og på hovedet, derfor har den udviklet en speciel teknik, for at løse dette problem - den slikker sig grundigt på siden af en forpote og gnider derefter - med poten - det sted, der skal vaskes. Alle katte har mere eller mindre “vandskræk” pånær Den Tyrkiske kat, der godt kan lide en svømmetur.

Derudover er der tre vilde kattearter, der også godt kan lide vand, bl.a. tigeren. Vand bringer kattens pels i uorden, og da pelsen ikke tørrer ret hurtigt, er det svært for katten at holde varmen, da pelsen er med til at holde kropstemperaturen.

En killing

Hvis man vil anskaffe sig en kat, kan man enten købe én hos en opdrætter eller på et anerkendt katteinternat. Man skal sørge for, at katten er øremærket, vaccineret og har fået ormekur.

Når killingerne er 12 uger gamle, må de tages fra deres mor. Den norske skovkat har som alle andre racekatte en stambog og er registreret. Prisen for en racekat er noget højere end for en huskat. En norsk skovkat koster 3.000 kroner, og når man vælger en racekat, har man en god retningslinie for kattens temperament, størrelse og udseende.
Når man går ud og besøger opdrættere, er det en god idé at lægge mærke til, om killingerne og katten er søde og rare, det skal de nemlig være. De skal komme løbende hen og tage imod én.

Mange mennesker tager deres kat med på udstilling, og det er muligt både at udstille kastrerede hankatte og steraliserede tæver. På hundeudstillinger kan kastrerede hanhunde ikke deltage, men i katteverden er der klasser både for neutraliserede hanner og hunner. Mange vælger at få deres hunkat steraliseret, fordi hun er en udekat, og fordi man ikke ønsker, at hun skal have killinger.


Tilbage til oversigten