Gnaver
 

Gnavere

Gnavere, som kanin, marsvin, hamster, chinchilla, jordegern, degu, rotte og mus, udgør en stadig større del af kæledyr i Danmark, hvilket er fuldt forståeligt. I over 100.000 danske familier finder du de små søde og sjove gnavere, som er nemme at passe, og som let bliver tamme. Børn har rigtig stor glæde af de små hyggelige og tillidsfulde venner, som i mange tilfælde er barnets første kæledyr.
 

Listen over de mest populære typer af gnavere er som sagt marsvin, hamstere, chinchillaer, jordegern, deguer, rotter og mus. Kaniner er i modsætning til, hvad mange tror, ikke i gnaverfamilien, men på grund af de mange lighedspunkter, omtales den ofte sammen med disse.

Adfærd

For at forholdet mellem menneske og gnaver skal være optimalt, bør du sætte grundigt ind i, hvad det er for et dyr, du anskaffer dig. Gnavere er som udgangspunkt flokdyr, som trives bedst flere dyr sammen (af samme art). Dog gælder dette ikke for hamsteren, som bør holdes alene i buret.

Skal gnaveren bruges som kæledyr til dit barn, bør du vælge en, som er mest aktiv om dagen. Vælger du en gnaver, som sover det meste af dagen, kan du risikere, at dit barn mister interessen for den.

Som navnet “gnaver” antyder, så er det ikke en god ide at lade dem løbe rundt i huset uden opsyn. Gnavere tilbringer størstedelen af deres tid i bur, hvilket stiller store krav til buret i form af rummelighed og aktiviteter. For de større gnaveres vedkommende er det vigtigt, at de kommer ud i en løbegård, ud på en gåtur eller blot får lov til at blive sluppet løs på gulvet.

Tænder og fodring

En gnavers fortænder er lange og mejselformede med åben rod, som vokser hele livet igennem. For at undgå tandproblemer skal tænderne slides ned i takt med væksten, og derfor er korrekt fodring af gnaver ekstremt vigtigt. Kalksten er ligeledes utrolig vigtig til alle gnavere, da stenen sliber deres tænder.

Grundpillen i alle gnaveres kostplan bør være fuldfoder, der er specielt udviklet til den enkelte art. Det er vigtigt, at du har styr på din gnavers behov for næringsstoffer, som vitaminer og mineraler, så du kan vælge det rette foder.
 

Det er fint at bruge hø som tilskudsfoder, og mange gnavere bruger desuden høet til at fore deres reder med.

Du bør være varsom med at fodre med fri adgang til kraftfoderblandinger. Mange gnavere har en meget sød tand, og de vil derfor vælge de fedende, kulhydratrige og fiberfattige emner og lade de fiber- kalkholdige grønpiller samt hø ligge tilbage.

Gnaverarter

De mest populære kæledyr indenfor gnavere i Danmark er kaniner, marsvin og hamstere. For at give dig et bedre indblik i de tre gnaverarter, har vi lavet en kort beskrivelse af hver enkelt gnaver. Efter gennemgangen, hvor vi blandt andet gennemgår gnaverbure, gnavertilbehør, gnaverfoder, pasningskrav osv., vil du bedre kunne tage stilling til hvilken af de tre gnavere, der passer bedst ind i din familie.

Kaniner

Kaninen er en af de mest populære “gnavere”, som holdes som kæledyr i mere end 70.000 danske hjem. Kaninen hører, som beskrevet tidligere, egentligt ikke til gnaverfamilien, men på grund af de mange ligheder, tager vi den med på listen.

En kanin er nem at passe, og den kan både være inde og udenfor, samt være alene hjemme. Kaninen er nem at gøre tam, hvis du kæler meget for den, og samtidig er den utrolig blød og dejlig at røre ved.

Kaninbur

Kaninen skal have så stort et kaninbur som muligt. Buret bør minimum være 120 x 80 cm., og bunden skal dækkes med et tykt lag halm, som kaninen kan grave og lege i. Kaniner kan sagtens bo ude hele året rundt, også selv under streng frost, hvis bare de har et tykt lag tørt halm, og de ikke står i træk. Kaniner har derimod svært ved at klare sol og høje varmegrader, og derfor må de ikke stå direkte i solen, og de skal altid kunne finde skygge.

Bedste og billigste udvalg af tilbehør til gnavere og smådyr, se her

Kaninen er et meget renligt dyr, så du bør gøre rent samt sørge for rent halm i dens bur hver dag. I de rette omgivelser kan den holde sig selv ren, men hos visse racer kræves der dog pelspleje med børste, og andre racer skal klippes hver 3. måned. Kaninens kløer skal klippes med 3-6 måneders mellemrum, hvilket du selv kan gøre, når du er blevet instrueret i det.

Stimulering og motion

Det er vigtigt, at kaninen er beskæftiget, og alle kaniner har brug for at komme ud af deres bur og løbe rundt. Lader du kaninen løbe rundt inde i boligen, så vær meget opmærksom på, at den ikke bider i elektriske ledninger, hvilket kan være dødeligt.
 
Det er også muligt at gå tur med kaninen i sele og snor, hvis du har vænnet den til det fra lille. Går du tur med din kanin udenfor, bør du dog passe på meget på, at den ikke kommer i nærheden af hunde.

Som aktivering inde i buret, kan du købe forskellige former for aktivitetslegetøj som f.eks. høbolde, tricktræning, fodersøg og gravanlæg.

Kaninfoder

Kaninfoder bør bestå af færdigfoder til kaniner, vand, hø, halm og frugt/grønt. Færdigfoder (kaninpiller) indeholder de vitaminer og mineraler, som kaninen har brug for, og du bør kun give den færdigfoder én gang om dagen.

Der bør altid være friskt vand samt halm fra korn og hø i kaninens bur - både halm og hø er godt tidsfordriv. Føde, der skal gnaves, som ukrudt, grøntsager og frugt, er godt for kaninen i begrænset mængde, hvis altså den vil spise det.
Frugt indeholder meget sukker, og kaninen bør derfor kun få det som en godbid, hvor du maksimalt giver den én spiseskefuld om dagen.
Kaniner bør have friske grene fra træer uden stenfrugt til rådighed så meget som muligt. Du bør dog undgå at fodre den med buske og blomster fra prydhaven samt alle dele af taks, da mange er giftige. Derudover findes der nogle få ukrudtsplanter, som f.eks. skarntyde, som ligeledes er giftige.

Du bør desuden være forsigtig med salat, hvidkål, kinakål og lignende, da dette indeholder en stor mængde vand, som kan give tynd mave.

Udover ovenstående, så er hovedreglen, at du bør sørge for kun at give lidt foder ad gangen. Denne regel gælder også for de første mælkebøtter og det første græs om foråret. Hellere giv den lidt ad gangen og lad din kanin spise op, før den får nyt.

Gnaverblandinger, som bl.a. indeholder solsikke, majs og johannesbrød, bør kun gives som “fredagsslik”, da disse kan gøre kaninen overvægtig.
 
OBS: Kaniner æder deres egen natafføring, hvorigennem de får dækket deres behov for B og K-vitamin.

Kaninracer

Præcis som med hunde og katte, findes der ligeledes en lang række forskellige racer. Rent faktisk findes der cirka 65 forskellige racer, som er delt op i nedenstående 6 kategorier:
  • Dværgracer
  • Små racer
  • Racer med afvigende hårstruktur
  • Mellemstore racer
  • Store racer
  • Kæmperacer
Af populære kaninracer kan blandt andet nævnes:
  • Løvehoved
  • Dværgvædder
  • Hermelin
  • Engelsk Schecke
  • Hollænder
  • Russer
  • Angora
  • Rex
  • Fusch
  • Belgisk Hare
  • Alaska
  • Hvid Land
  • Stor Sølv
  • Engelsk Vædder
  • Californian
  • Tysk Kæmpeschecke
  • Fransk Vædder
  • Belgisk Kæmpe
Alt efter race kan en kanin komme op og veje mellem 1 og 10 kilo, og aldersmæssigt bliver kaniner mellem 6 og 8 år, dog i visse tilfælde helt op til 12-15 år.

Marsvin

Marsvin er en sød lille gnaver, som egner sig fortrinligt som kæledyr i en børnefamilie. Marsvinet er et meget almindeligt kæledyr i Danmark, og det antages, at de findes i mere end 30.000 danske hjem.

Det lille kæledyr fylder ikke meget, og det kan sagtens være alene hjemme, men du bør være opmærksom på, at det kan larme ret meget. Marsvinet nyder at blive kælet, hvis det vænnes til det fra lille, og det er roligt og som regel også meget tålmodigt.

Marsvinet har mange charmerende egenskaber, og en af dem er, at det snakker. Marsvinet kommer med små karakteristiske lyde, som er dets måde at give udtryk for sit velbehag. Mange børn nyder at føre en “samtale” med deres marsvin, fordi det lyder som om, at det svarer tilbage, når man snakker med det.
 
 
Da marsvin lever i flok i naturen, er det bedst at holde flere sammen. Du skal dog være opmærksom på, at de yngler meget let, hvorfor du ikke bør sætte en han og en hun sammen. Sørg for at sætte dem sammen, mens de begge eller i hvert fald den ene er unge, så der ikke opstår konflikter.

Fodring af marsvin

Marsvin skal fodres dagligt, og de æder udelukkende vegetabilsk foder. Da marsvin er meget effektive til at udnytte deres foder, bør du fodre med fiberholdige fødeemner og begrænse fodring med stivelses- og sukkerholdigt foder.

Da marsvin ikke selv kan danne C-vitamin, er det vigtigt, at de får det tilført via deres foder. For at sikre, at marsvinet får tilført det vigtige C-vitamin, bør du give den grundfoder i form af marsvinepiller, som kan købes hos dyrehandleren. Marsvinepiller er et kraftfoder, som er lavet specielt til marsvin.

Som supplement til grundfoderet, kan du bruge alle slags grøntsager, men primært bladgrønt.
  • Om sommeren kan du fodre den med alt lige fra græs, mælkebøtter, skvalderkål og øvrigt slags “ukrudt”. Ligeledes er friske grene fra frugttræer med blade og knopper et stort hit hos marsvin (dog aldrig fodre den med hyld, da den er giftig for marsvin). Du bør naturligvis altid sikre dig, at det, du fodrer marsvinet med, ikke er sprøjtet med ukrudtsmiddel.
  • Om vinteren kan du supplere med kål (kina-, hvid-, grøn-), bladselleri, bredbladet persille, broccoli, rucola og lignende.
Hvis du vil sikre dig, at dit marsvin får rigeligt med C-vitamin, kan du ligeledes tilbyde det lidt frugt, herunder peberfrugt eller citrusfrugt, eller eventuelt strø C-vitaminpulver over maden. Ligeledes kan du fodre med persille, som marsvin i øvrigt er vilde med.

OBS: Sørg altid for at marsvinet har friskt vand samt hø i sit bur.

Marsvinebur

Sørg for at marsvineburet står lyst og hævet fra jorden, tørt og isoleret og i læ fra mindst 3 sider. Hvadenten dit marsvin står inde eller ude, skal du være opmærksom på træk - buret bør derfor ikke stå på gulvet eller i nærheden af et vindue eller en dør. Marsvin egner sig kun til at være ude i det fri i meget begrænset omfang og udelukkende i sommerperioden.

Har du ét marsvin, bør burets størrelse være minimum 80 x 50 x 40 cm. Har du to marsvin, bør burets størrelse være minimum 100 x 50 x 40 cm.
 

Sørg for at gøre rent i buret dagligt, hvor du fjerner gammelt foder og sørger for nye grene og nyt hø - dæk bunden af buret med et tykt lag halm. To gange om ugen bør du rense buret helt i bund og lægge nyt bundmateriale.

Motion

Hvis ikke marsvin får motion, kan de nemt blive overvægtige. Køb noget aktivitetslegetøj som f.eks. en høbold, som den kan lege med i buret. Eller køb eventuelt en løbegård hos dyrehandleren, så marsvinet kan få motion uden for buret. I sommerhalvåret elsker marsvin at få daglige løbeture udenfor, samtidig med at de elsker solskin.

Marsvin kan i øvrigt være aktive på alle tidspunkter i døgnet, og de bliver cirka 4-8 år gamle.

Hamster

Igennem mange år har hamsteren været blandt de foretrukne gnaverarter hos danske børnefamilier. En hamster er et meget tillidsfuldt lille væsen, som nyder at blive kælet for. Hvis den bliver kælet meget for fra helt lille, er den nem og hurtig at gøre tam.
Vær opmærksom på, at hamsteren er et natdyr, som sover det meste af dagen og er vågen og aktiv om natten. Vær ligeledes opmærksom på, at en hamster kun bliver 2-3 år gammel.

Håndtering

Da hamsteren er et meget lille dyr, kræver det en rolig og kærlig hånd at håndtere den. Den nemmeste måde at tage den op, er ved at fange den med den ene eller begge hule hænder, som holdes rundt om dens krop.

Du skal ikke løfte den op i maven, og du skal passe på med at kramme eller klemme den med hånden. Hamsteren er skrøbelig, og derfor egner den sig heller ikke til helt små børn, da den nemt kan lide overlast.

Har du helt små børn, som meget gerne vil have en hamster, bør du overveje en guldhamster. Guldhamsteren er den mest kendte hamsterart, som egner sig bedst til børn på grund af dens rolige og tillidsfulde natur. Den er mindre end et marsvin men større end en dværghamster, hvilket gør den mere velegnet til håndtering af små børnehænder.

Selv om den er lille, kan den sagtens bide hårdt, hvis ikke den er ordentlig tam, ikke bliver håndteret rigtigt eller ikke har vænnet sig til at blive taget op. Når den sidder i din hånd eller hænder, så form den/dem som en skål, så den får støtte. Bliver den bange, kan den finde på  at springe ned og komme til slemt til skade.

Fodring af hamster

En hamster har kun brug for en lille mængde mad, men den skal kunne spise af sin mad flere gange om dagen. Din hamster skal derfor altid have adgang til frisk mad, da den ellers kan blive svækket ganske hurtigt. Ligeledes skal den altid have adgang til friskt drikkevand og helst fra en drikkeflaske, som skiftes dagligt.

Bedste og billigste udvalg af tilbehør til gnavere og smådyr, se her

Hamsteren er kendt for at lave forråd, hvor den transporterer al overskydende mad i kindposerne hen til forrådskammeret. Det er derfor en god ide jævnligt at kontrollere, om hamsteren har et stort forråd liggende i buret, så det ikke bliver fordærvet.

Som grundfoder kan du købe færdigblandet hamsterfoder, som er blandet specielt til hamstere. Derudover kan du tilbyde den frugt og grønt samt mælkebøtter og frugtgrene, som ikke er sprøjtede.

Frugt og grønt bør gives i små mængder, og det er især dette foder, som nemt kan ligge og blive fordærvet. Det kan ikke anbefales at fodre med hø/halm, da de har skarpe kanter, som kan gøre skade på hamsterens kindposer.

De fleste tror, at hamsteren udelukkende er planteæder, men den er faktisk også kødædende. Du kan roligt tilbyd den insekter og larver i form af melorme, græshoppere, larver eller regnorme, som enten kan købes eller fanges i naturen.

En god ide er ligeledes at tilbyde den en lille bid rå kalvelever eller hakket okse- og kalvekød, hvis I skal have det til aftensmad.

Som godbidder vil de fleste hamstere elske at få nødder, grankogler, rosiner, jordnødder og lignende. Dog må det ikke være saltede nødder.

Hamsterbur og rengøring

Hamsteren er som sagt et natdyr, og derfor skal buret stå et sted, hvor larmen fra dens aktiviteter ikke generer familiens nattesøvn. Samtidig skal hamsteren have ro fra jer, når den skal sove om dagen, så det kan være lidt af et puslespil.

Hamsterburet skal desuden stå lyst, tørt og uden træk og være lavet specielt til hamstere. Hamsterbure er oftest lavet af net med meget fine masker, så den ikke kan stikke af. Buret skal minimum være 75 x 35 x 35 cm. og jo mere plads jo bedre.

Bedste og billigste udvalg af tilbehør til gnavere og smådyr, se her

Dæk bunden af buret med et tykt lag spåner eller halm/hø eller eventuelt “Gnavz” flager. Flagerne er et naturprodukt, som er lavet af plantefibre og tang, og som opsuger fugt og urin godt.

Din hamster skal have en hule i buret, som enten skal være lavet af keramik, træ eller ler. Huler af pap eller plastik, vil ikke fungere, da hamsteren kan gnave igennem det.

Rengøring af hamsterbur

Sørg for at fjerne overskydende foder og hæld friskt vand i drikkeflasken hver dag. Overskydende rester af færdige hamsterblandinger, behøver du dog ikke at fjerne, da disse kan holde sig friske i længere tid.

En hamster er et renligt dyr, som lægger sin afføring i et bestemt hjørne i buret, hvilket gør det nemt at skifte dette hjørne.

Én gang om ugen bør du udskifte hele bundlaget med nyt. Lad dog noget af hamsterens redemateriale blive, så den stadig føler sig hjemme. Vask alle ting, inklusiv buret, en gang imellem i varmt vand uden sæbe.

Aktivering af hamster

En hamster er et meget aktivt dyr, som elsker at være i gang. Det er derfor vigtigt, at den har noget at beskæftige sig med, som f.eks. noget at gnave i samt diverse aktiviteter. Ting, den kan gnave i, kan være grene, blade, grankogler, rødder osv. Aktiviteterne kan være at indrette buret med løbehjul, hylder, labyrint, stiger osv.

En hamster elsker at komme ud af sit bur, men den er super hurtig, så du skal holde godt øje med, at den ikke stikker af. Sæt den eventuelt op i en sandkasse eller køb en løbegård, så du har styr på den.

Der findes 5 hamsterarter i Danmark:
  • Syrisk Guldhamster
  • Vinterhvid Dværghamster
  • Campbells Dværghamster
  • Roborovskis Dværghamster
  • Kinesisk Hamster

Inden du anskaffer dig en gnaver

Uanset hvilket kæledyr, du anskaffer dig, så skal du være klar over, at det forpligter. Nedenfor har vi listet nogle scenarier, som du kan blive udsat for.
 
Bedste og billigste udvalg af tilbehør til gnavere og smådyr, se her

Hvad gør du med gnaveren, når I skal på ferie?

Over mindre afstande kan I godt transportere gnaveren i bur, men den har bedst af at blive hjemme. Har du familie eller venner, der kan passe den, så er det det mest optimale. Visse dyrehandlere tilbyder også at passe gnavere mod et beskedent beløb.

Hvis du bliver træt af gnaveren?

Forhåbentligt bliver du eller dit barn ikke træt af den, men det kan jo ske. Forhør dig blandt familier eller venner eller sæt den til salg. Hvis det ikke lykkes dig at komme af med den lille fyr, så er alternativet desværre at få den aflivet hos dyrlægen.

Hyppigt stillede spørgsmål vedrørende gnavere

Hvilken gnaver skal jeg vælge?

Hvilken gnaver, du skal vælge, kommer an på på flere faktorer, såsom plads, tid og økonomi. De mest populære gnavere i Danmark er kaniner, marsvin og hamstere, som alle er relative nemme at holde. Læs meget mere ovenover.

Er en kanin en gnaver?

Nej, en kanin er ikke en gnaver, og en hare er heller ikke en gnaver, som mange fejlagtigt tror. Kaniner er en såkaldt “lagomorph” i familie med haren. Navnet hentyder til en bestemt tand lige bag fortænderne i overmunden på kaniner og harer.

Hvor gammel bliver en kanin?

Kaniner bliver mellem 6-8 år gamle, men visse dog helt op til 12-15 år gamle.

Hvor mange unger får en kanin?

En kanin får 4-8 unger pr. kuld, og den kan få op til 5-7 kuld pr. år, hvilket kan løbe op i over 50 unger om året.

Hvordan passer man en kanin?

En kanin er relativ nem at passe, fordi dens bur både kan være inde eller ude hele året rundt. Det er dog vigtigt, at den kommer ud at løbe én eller flere gange om dagen, hvilket den elsker. Lader du den løbe rundt indenfor, skal du hele tiden holde øje med den, da den kan finde på at gnave i ledninger.

Hvad spiser en kanin?

En kanin spiser færdigfoder, hø, halm samt alverdens frugt/grønt. Ukrudt og frugt/grønt bør kun gives i begrænsede mængder. Læs meget mere om fodring af kaniner i artiklen ovenover.

Hvordan gør man en kanin tam?

Du gør en kanin tam ved at kæle meget for den fra helt lille. Kaniner elsker opmærksomhed og at blive nusset og plejet.

Hvad koster det at kastrere en kanin?

Det koster fra 900 kr. og opefter at få en kanin kastreret.

Hvor mange tænder har en kanin?

Kaniner har 6 fortænder, 2 i undermunden og 4 i overmunden. Derudover har kaniner 12 kindtænder i overmunden, og 10 kindtænder i undermunden. Kaninens tænder vokser hele livet, og de kan faktisk vokse med cirka 2 millimeter om ugen. Hvis ikke tænderne slides korrekt, grundet forkert fodring, kan de blive for lange og give tyggeproblemer.
 
Bedste og billigste udvalg af tilbehør til gnavere og smådyr, se her

Hvad spiser marsvin?

Marsvin bør fodres med marsvinepiller, som er et grundfoder specielt til marsvin. Da marsvin ikke selv kan danne C-vitamin, skal de have det tilført via grundfoderet. Derudover spiser de stort set alt slags “ukrudt”, friske grene fra frugttræer, kål, broccoli osv. Læs meget mere i artiklen ovenover.

Hvor gammelt bliver et marsvin?

Marsvin bliver mellem 4-8 år gamle.

Hvad koster et marsvin?

Et marsvin koster fra cirka 50-75 kr. og opefter.

Må marsvin få banan?

Ja, marsvin må godt spise banan.

Må marsvin få æbler?

Ja, marsvin må godt spise æble.

Hvor stammer marsvin fra?

Marsvin stammer oprindeligt fra Andesregionen omkring Bolivia, Peru og Colombia.

Hvad spiser hamster?

Hamstere spiser meget varieret. I modsætning til, hvad de fleste tror, er hamstere faktisk både planteædende og kødædende. Så udover at tilbyde den frugt og grønt, kan du ligeledes tilbyde den rå kalvelever eller hakket okse- og kalvekød. Insekter og larver er ligeledes et hit hos hamstere. Som grundfoder bør du give den en speciel færdigblanding til hamstere, som kan købes hos dyrehandlere. Læs meget mere ovenover.

Hvordan passer man en hamster?

En hamster er nem at passe, og så længe der er aktiviteter i buret til at holde den beskæftiget, så er den glad. Dog elsker den at komme ud af sit bur, hvilket du bør gøre én eller flere gange dagligt. Hold dog godt øje med den, da den er super hurtig. Kæler du meget for den fra helt lille, vil du nemt og hurtigt gøre den rigtig tam.

Hvad koster en hamster?

En hamster koster fra 50-75 og opefter.

Hvor gammel bliver en hamster?