Akvariefisk og akvarier
Har du ikke tid eller mulighed for at holde hund eller kat som kæledyr, så kan akvariefisk være et glimrende alternativ. Det er relativt billigt at komme i gang med at holde akvariefisk, og oftest vil du kunne købe et færdigt startsæt hos dyrehandleren. Vil du have noget mere specielt, kan du naturligvis også sammensætte din egen løsning.Største udvalg af foder og tilbehør til fisk på tilbud, klik her
Udover at akvariefisk er nemme at passe og ikke kræver så megen opmærksom, så er der ligeledes den fordel ved dem, at de er yderst behagelige blot at sidde og betragte. Mange akvariefisk fås i de mest fantastiske farver, som kan være en dejlig afstressende beskæftigelse blot at sidde og observere. De fleste vil kunne finde en skøn ro ved at kigge på de små skabninger, som stille og roligt glider igennem vand alene eller i flok.
Fisk er faktisk præcis lige så sociale som andre kæledyr. Nogle fisk trives i en stime, mens andre trives med blot få artsfæller omkring dem. Fiskenes sociale behov er altså vigtige at tage højde for, inden du beslutter dig fo, hvilke slags og antallet af fisk, du ønsker.
Der findes et utal af fiskearter, som er egnede som akvariefisk. Arterne kan overordnet deles op i saltvandsfisk og ferskvandsfisk.
- Saltvandsfisk har typisk de flotteste farver, og derfor vælges de oftest af fiskeentusiaster. Saltvandsfisk er dog også de mest krævende at holde i et akvarie.
- Ferskvandsfisk kræver mindre tid at holde end saltvandsfisk, og derfor er de typisk de bedste begynderfisk, som kan købes billigt.
At holde akvariefisk
Det er meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i hvilke slags fisk, du kunne tænke dig, og om disse fisk kan sættes sammen med andre fiskearter. For at fiskene skal kunne trives, er der en række ting, du bør vide.Foder
Der er stor forskel på, hvad de forskellige arter spiser, og nogle fisk er planteædende, nogle er kødædende, og nogle er altædende. Har du altædende fisk, kan du med fordel købe flager og fodre dem med. Har du kødædende fisk, kan du fodre dem med fiskerester, som skæres i meget små stykker.Vær opmærksom på, at fisk kan have særlige næringsbehov, som skal være opfyldt, hvis de skal trives. Det er derfor altid en god ide at tage en god snak med dyrehandleren eller opdrætteren omkring fodring af de forskellige fiskearter.
Største udvalg af foder og tilbehør til fisk på tilbud, klik her
Det kan være svært at sige præcist, hvor meget foder fiskene skal have, da det svinger fra art til art og afhænger af størrelse. Som tommelfingerregel kan man dog sige, at du bør ikke give mere foder, end fiskene kan nå at spise på 5 minutter.
Drys kun en lille mængde foder i akvariet ad gangen, så fiskene kan nå at spise det, inden det ender som bundfald.
Akvarie
Det vigtigste, i forhold til at holde akvariefisk, er naturligvis selve akvariet. Et akvarie består af glasflader, der er limet sammen med silikonelim og ofte med en ramme af enten plast eller aluminium.Akvariet skal have et dækglas, som både forhindrer dine fisk i at springe ud, men samtidig også reducerer vandfordampning. Sørg for at placere akvariet et sted, hvor det ikke får direkte sollys.
Er underlaget, hvor akvariet skal stå, skævt eller med ujævnheder, kan du sætte det oven på en flamingoplade. Dette er dog ikke nødvendigt, hvis du har anskaffet dig et bord, der er specialfremstillet til akvarier.
Det anbefales altid at købe et akvarie af et anerkendt fabrikat, så du ved, at kvaliteten er i orden. Der er ikke megen sjov ved et akvarie, der pludselig ikke kan holde vand.
Inden du kommer fiskene og dekorationen i, kan du eventuelt lave en tæthedsprøve. Fyld vand i akvariet og lad det stå natten over - tag derefter vandet fra akvariet igen og begynd at indrette det.
Størrelse
Som det er gældende for alle kæledyr, så gælder det, at jo mere plads jo bedre chancer har dyrene for at trives. Størrelsen på akvariet kommer meget an på mængden og størrelsen af de fisk, du vælger.Største udvalg af foder og tilbehør til fisk på tilbud, klik her
Der findes som sådan ingen retningslinjer for, hvor stort et akvarie bør være. Dog bør det være stort nok til, at du bedst muligt kan kopiere fiskenes naturlige omgivelser med sten, planter og anden dekoration (helst naturlig dekoration).
Vandet
Det vigtigste i et akvarie er naturligvis vandet. Du kan benytte en haveslange eller en vandkande og fylde almindeligt ledningsvand i akvariet. Vandet skal have den rette surhedsgrad (pH-værdi), hvilket kan reguleres med vandplejemidler. Du bør sikre dig, at vandet har den rette pH-værdi samt hårdhedsgrad, inden du kommer fiskene i.Tilbehør til akvarie
For at et akvarie kan fungere optimalt, skal du bruge en række tilbehør, hvis ikke du vælger at købe et startsæt. Vi ser nærmere på de enkelte elementer herunder:Et varmelegeme er essentielt, så vandet kan holdes på en konstant temperatur afhængig af fiskeart. Har du en blandet fiskebestand, vil en passende temperatur typisk være mellem 22 og 26 grader.
Et filter er uundværligt, da det holder vandet rent og klart. Derudover skaber filteret vandbevægelse, hvilket er gavnligt for både planter og fisk. Akvariefiltre fås i mange forskellige varianter, men et godt valg til små og mellemstore akvarier er en indvendig filterpumpe. Ønskes en større effekt, kan du overveje en udvendig filterpumpe.
En akvarielampe er også en nødvendighed, da både fisk og planter kræver den rette mængde lys for at leve optimalt. Det er vigtigt, at der er en sammenhæng mellem lys og mørke som i naturen, så brug evt. et tænd-sluk ur. Belysningstiden bør normalt ligge på 10-14 timer i døgnet.
Bundlag er en del af indretningen, som skal i først. I selskabsakvarier vil man oftest benytte grus som bundlag med en kornstørrelse på mellem 2-4 millimeter. Sørg for at skylle gruset grundigt i flere hold vand, inden du anvender det.
Dekoration kan være alt lige fra sten til trærødder, som giver et spændende modspil til de grønne planter. Ved hjælp af dekorationsmaterialerne kan du skjule pumpe og varmelegeme, og jo mere kreativ du er, jo flottere resultat.
Akvariebaggrunde kan være en foliebaggrund, som forestiller et naturligt undervandsmiljø med billeder af alt lige fra akvarieplanter til klippeopbygninger. Du kan også vælge en af de lidt dyrere løsninger, som er lavet af enten skum eller glasfiber, og som monteres på indvendig side af akvariet.
Akvariefisk arter
Der findes som sagt et utal af akvariefisk arter, og nedenfor har vi listet de mest populære.- Guppy
- Labyrintfisk
- Cichlider
- Guldfisk
- Barber
- Botiaer
- Danio
- Discus
- Hajer
- Maller
- Molly
- Platy
- Slørhaler
- Stimefisk
- Tetra
Gode råd inden købet
Det er fuldt ud forståeligt, at du gerne vil holde akvariefisk, men inden købet bør du have overvejet nedenstående punkter, så du ikke bliver overrasket.Største udvalg af foder og tilbehør til fisk på tilbud, klik her
- Det tager lang tid at sætte akvariet op, og efter der er påfyldt vand, skal varmelegemet, lyset og filtrene have lov til at køre mindst én dag afhængig af akvariestørrelse. Akvariet skal have et fuldstændigt stabilt klima, før fiskene kommes i, da de ellers ville kunne dø af omvæltningen.
- Et akvarie kan fylde godt, og det må ikke stå i direkte sollys. Er der børn i hjemmet, skal der tages hensyn til, om placeringen er sikker.
- Et godt akvarie koster en del penge, og der er løbende udgifter til nye planter og udskiftning af vand.
- Visse akvariefisk kan være ret dyre, og det samme kan være tilfældet med foderet.
- Saltvandsakvarier er oftest sværere at rengøre, da der dannes belægninger på indersiden af akvariet grundet saltindholdet. Ferskvandsakvarier holder sig rene og pæne i længere tid, men begge typer bør rengøres én gang om ugen.
- For at fiskene kan holde sig beskæftigede og holde formen, kræver det lavasten, trærødder og andre forhindringer.