Hestefoder
Vi hesteejere bruger rigtig mange penge på hestefoder, og vi ønsker ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Heldigvis for dig har vi sørget for, at du kan finde det billigste foder til din hest i bedste kvalitet på under 2 minutter!I følge vores beregninger har denne butik markedets bedste og billigste hestefoder
Der findes meget hestefoder og mange hestefoder mærker på markedet, og for nogle hesteejere kan det måske være lidt af en jungle at vide hvilke parametre, de skal købe foder efter.
Udover at du nemt og hurtigt kan spare mange penge på foder til din hest ved hjælp af vores prissammenligner, så har vi ligeledes lavet en hestefoder-guide, som du finder nederst på siden. Prøv vores prissammenligner allerede i dag - nemt, hurtigt og gratis!
Grundlæggende handler fodring af heste om at tilføre den enkelte hest den rette mængde næringsstoffer.
Fordelingen af næringsstoffer i de enkelte fodermidler varierer meget, og fordøjeligheden af næringsstofferne er også forskellig og afhænger bla. af, hvordan foderet er forarbejdet, inden det anvendes til hestefoder
Overvejelser inden køb af hestefoder
Som udgangspunkt findes der ikke dårligt hestefoder på markedet, men der findes foder, der passer bedre til én hest frem for en anden hest. Husk, at det er dit ansvar, at du ved, hvad du fodrer din hest med, så du skal have styr på indholdet, mere om det senere i artiklen. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.Udover indholdet i foder skal du være helt skarp på, hvad dine behov er. Kender du ikke dine behov, kan sælger ikke rådgive og sælge dig det rigtige foder. Skriv dine behov ned og tag eventuelt udgangspunkt i nedenstående spørgsmål:
- Hvor meget må foderet koste per dag (hav in mente at det dyreste foder sagtens kan have den billigste dagspris)?
- Er det kun dagsprisen, der er vigtig for dig (mere af det rigtige foder kan måske resultere i en besparelse på hestens tilskud)?
- Hvad vil du helst fodre med, rene mineraler, koncentreret tilskudsfoder, større mængder tilskudsfoder eller noget helt fjerde? Køb bedste tilskud her.
- Er der ting, der er vigtige for dig, når du skal vælge hestefoder? Det kan være produktionsmetoder, genmodificerede afgrøder, økologi osv.
- Har du lavet en udregning omkring foderets indhold af stivelse? Foder med et lavt indhold af stivelse kan godt give en større daglig mængde af stivelse end foder med højt indhold. Det kommer helt an på den daglige mængde af foder, og derfor er det vigtigt, at du laver en udregning.
- Kender du dit grovfoder? Det er vigtigt at kende indholdet i dit grovfoder, da det udgør cirka 70-98% af hestens daglige fodermængde. Kun en foderanalyse kan fortælle indholdet i grovfoder.
Grovfoder til heste er meget vigtigt
Der findes flere forskellige former for grovfoder (kaldes også for stråfoder eller strukturfoder) til heste, og fælles for dem er, at de danner grundlag for, at hesten overhovedet kan overleve.Det mest almindelige grovfoder består frem for alt af græsarter og bælgplanter, men også halm og urter hører under betegnelsen grovfoder. Om vinteren giver vi hesten hø eller wrap, og når det er sommer, erstattes det ofte af frisk græs.
Hesten har en lille mavesæk (rummer cirka 15 liter), der tømmes ofte, og hesten skal helst spise et sted mellem 15-18 timer i døgnet. Hestens naturlige føde er og skal være fiberbaseret, og vil primært være græsser og eller grovfoder. For langt de fleste danske hestes vedkommende vil grovfoder udgøre mellem 70-95% af den daglige fodring.Heste lever primært af en eller anden form for græsprodukter
Det er vigtigt, at grovfoderet er af højeste kvalitet, hvad angår næringsværdi og artsdiversitet, og så skal det være aromatisk og støvfrit. Fodrer du din hest med grovfoder i en god kvalitet, vil det aflaste din hests immunforsvar, og dens tarm vil fungere korrekt. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.
Yderligere vil godt grovfoder resultere i et godt miljø i hestens bagtarm, regenerering af led og muskler vil blive forbedret, og det vil modvirke forsuring af mave og tarm. Godt grovfoder er derfor vigtigt for alle heste!OBS: Grovfoder bør i reglen suppleres med en mineralblanding, så hestens totale næringsbehov bliver dækket.
Grovfoder vil desuden resultere i tyggetid, som er rigtig godt, fordi tyggetid slider hestens tænder og producerer spyt. Hesten har brug for at producere meget spyt, da det mindsker risikoen for mavesår. 1 kg. hø giver 10-12 liter spyt, og er hesten på døgnfold med græs, vil den producere 40-50 liter spyt i døgnet.
Og ja, grovfoder er samtidig den bedste beskæftigelse for heste, som står meget inde. Er din hest aktiveret, er der mindre chance for overspringshandlinger som krybbebidning eller boksvandring.
Inden vi kigger nærmere på de forskellige fodertyper herunder, er det vigtigt at fortælle, at forskellen på 2 mest populære fodertyper, hø og wrap (og wraphø) ganske enkelt er, hvor tørt det er.
Hø som foder til heste
Hø som foder til heste, som er godt, tørt og støvfrit, er at foretrække, selv om det kan være svært at få fat på. Grunden til at fodring med hø er særligt godt, er på grund af, at risikoen for fejlgæring og spredning af bakterier er minimal. Hø er ligeledes mere skånsomt end eksempelvis wrap, mere om det senere.Hø indeholder minimum 85 % tørstof
Ulempen ved hø er, at det er sværere at producere, og kravene til tør opbevaring er større. Hvis hø ikke opbevares korrekt, kan det nemt blive inficeret med svampesporer og komme til at støve. Det anbefales ikke at give hosteheste hø.
OBS: Er det muligt, så vælg hø fra 1. slæt som er hø, der er høstet tidligt på året. Det tidlige hø har et højere indhold af protein, fibre og energi.
Forskellen på hø og wrap er groft sagt, hvor tørt det er
Wraphø som foder til heste
Wraphø er en mellemting mellem wrap og hø, og det er kort og godt hø, der ikke er tørt nok til, at det ikke skal pakkes ind. Wraphø er godt til heste, der er følsomme i fordøjelsen, til heste med luftvejsproblemer samt til almindelige heste hvor man ikke kan få fat i støvfrit hø.Wraphø indeholder 70-84 % tørstof
Wrap som foder til heste
Wraphø er fugtigere end hø og wraphø, og det fungerer ved, at græsset pakkes ind i helt lufttætte pakker efter presning, hvorefter det automatisk konserveres ved diverse processer.Fordelen ved wraphø er, at det er fuldstændigt støvfrit. Ulemperne er, at mange heste får diarré af det, og at en balle wrap skal bruges i løbet af nogle dage efter åbning, ellers vil det rådne. Derudover skal du være opmærksom på, at der er større risiko for pølseforgiftning/botulisme, hvis der ved et uheld er presset et dødt dyr med i ballen. Botulisme kan være dødeligt for din hest. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.
Optimalt godt grovfoder kan spare dig for mange dyrlægeregninger samt fodertilskud!
Inden du køber wrap:
Der er nogle ting, som er vigtige for dig som køber at vide, inden du køber wrap. Hvis du kender disse ting, er det meget nemmere for dig at vurdere, om prisen er fornuftig eller for høj.
- Antal lag plastik: Det koster ekstra, og det tager længere tid for producenten, jo flere lag plastik der er omkring wraphøet. Der er kun én til at betale gildet, og det er dig. En god ide er derfor at undersøge antal lag, tykkelse og kvalitet af plastikken, der er blevet brugt.
- Garanti på wrap og hø: Det kan blive dyrt, hvis ikke du får garanti på dit wrap eller hø, og meget af det skal smides ud. Der vil altid være spild ved wrap, men er det for meget, er det ikke så sjovt. Lav som minimum en aftale med sælger omkring tilbagelevering af dårlige baller.
- Ansvarsforsikring: Du bør sikre dig, at sælger har en ansvarsforsikring, også kaldet produktansvarsforsikring. Bliver din hest syg, eller går den hen og dør pga. dårligt eller giftigt wraphø, er der kun sælgers forsikring til at betale.
- Grovfoderanalyse: Du bør kræve en grovfoderanalyse, som er en slags varedeklaration, meget mere om den længere nede i artiklen.
- Græsblanding: Kig på hvilken græsblanding, der er blevet brugt til wraphøet. Gå efter grovfoder, der er lavet på hestegræsblandinger.
Foderplan til heste
Det er vigtigt, at du får udarbejdet en foderplan, så du er sikker på, at din hest hverken får for mange eller for få af de rette næringsstoffer. Det er meget vigtigt for din hests trivsel og sundhed, at den er dækket korrekt ind.Har du tilstrækkelig erfaring med fodring af heste, kan du lægge en foderplan selv eller blot fodre uden en foderplan. Har du ikke erfaring, bør du få hjælp af fagfolk, der er uddannet indenfor fodring af heste, til at få udarbejdet en god plan.
Som udgangspunkt findes der ikke dårligt foder, men derimod dårlige foderplaner!
Der findes foderprogrammer, der udregner, om tildelingen af de forskellige næringsstoffer er tilstrækkelig. Disse foderprogrammer kan være udmærket, men de har bare den ulempe, at de inddeler hestene i kategorier og ser ikke på dem som individuelle individer.
Får du derimod udarbejdet en unik foderplan, vil der blive taget højde for specifikke problemstillinger, behov eller skavanker, din hest måtte have. Døjer din hest med noget, er det bestemt ikke uvæsentligt at tage det med i betragtning. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.
Uanset hvilken foderplan du benytter, så er den ikke meget bevendt med mindre, der er lavet en grovfoderanalyse. Nedenfor kigger vi nærmere på foderanalyser.
Vej dit foder, også grovfoderet.
Grovfoderanalyse
Det er umuligt at bedømme grovfoderets næringsindhold bare ved at se på det. Det er derfor altid en god ide at bede om en foderanalyse af producenten, så du kan få indsigt i mængden af nedenstående næringsstoffer:- Tørstof
- Energi
- Råprotein
- NDF (Fibre)
- Sukker
- Aske
- Kalcium
- Fosfor
- Kalium
- Magnesium
- Natrium
- Svovl
- Kobber
- Jern
- Mangan
- Zink
En foderanalyse er en slags varedeklaration
Dette bør du vide:
Et godt råd er ikke kun at bruge hovedet, når du køber grovfoder, men også bruge næsen og øjnene! Hvad enten du køber hø, wraphø eller wrap, skal det dufte godt af tørret græs. Det må gerne dufte lidt sødligt, krydret, og wrap kan godt have en lidt mere syrlig duft, da det er ensileret.
Hold dig fra foderet, hvis det:
- Lugter råddent eller muggent
- Har hvide eller mørke plamager
- Støver
OBS: Hvis producenten bilder dig ind, at en foderanalyse ikke er troværdig, så er der oftest 2 årsager hertil. Den ene årsag er, at analyse koster dem en smule tid og penge. Den anden årsag er, at de ved, at deres foder ikke vil klare sig særligt godt i en analyse. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.
Dette er også vigtigt:
Græs som foder til heste
Om sommeren lever heste primært af græs, og er der græs nok, vil hesten stort set kunne få dækket sit behov for energi, protein og til dels vitaminer, men sjældent mineraler. For at sørge for at din hest får tilstrækkelig med mineraler, er det vigtigt, at du giver den et mineraltilskud.Det er desuden vigtigt at have in mente, at ungt græs, tidligt på sommeren, indeholder flere letfordøjelige fibre, mere energi (sukker), mere protein og generelt flere næringsstoffer. Senere på sommeren vil græsset blive mere modent og groft og indeholde mere træstof. Græsset bliver altså mere ufordøjeligt, og næringsindholdet vil falde jo senere hen på sommeren, vi kommer.
Du bør tildele din hest koncentreret foder, hvis den på den ene eller den anden måde er begrænset i sit indtag af græs, som f.eks. ved nedbidt græs, mundkurv eller tidsbegrænsning. Koncentreret foder indeholder mineraler, proteiner, vitaminer og evt. også grønne fibre. Har din hest mundkurv på, fordi den er for tyk, bør du supplere med et fiberholdigt foder med lavt energiindhold.
Halm som foder til heste
Halm består hovedsageligt af en fibertype kaldet lignin. Lignin er næsten umulig at nedbryde og fordøje for hestens stortarm, og derfor er halm en meget dårlig energikilde.Halm vil desuden heller ikke danne en såkaldt “flydemåtte” i hestens mavesæk, som er tilfældet med græs, hø, wrap eller lucerne. Flydemåtten er relevant i forhold til at undgå, at hesten udvikler mavesår. Heste behøver altså ikke halm, de kan fint klare sig uden, men halm kan dog stadig bruges!
Halm kan ikke erstatte hverken hø eller wrap mht. næringsstoffer og grønne fibre, men når hesten har fået dækket sit minimumsbehov heraf, så kan halm bidrage med tyggetid. Det kan være svært at sørge for, at hesten har hø eller wrap til hele natten, og derfor kan halm være en god ting som tidsfordriv.Der er intet i halm, heste ikke kan undvære!
OBS: Halm i for store mængder kan give fordøjelsesforstyrrelser og lede til diarré og kolik. Yderligere kan det gøre hesten energiforladt med dårlig pels og dårlige hove.
Kraftfoder, krybbefoder, fuldfoder og tilskudsfoder
Langt de fleste heste tildeles en eller anden form for supplement til deres grovfoder, for at hesten er dækket korrekt ind med næringsstoffer og for at give den mere energi. Supplementer kan være kraftfoder/krybbefoder, fuldfoder, tilskudsfoder eller vitamin- og mineralblandinger.Kraftfoder, betegnes også krybbefoder, og gennem kraftfoder kan foderplanen suppleres med vitaminer og mineraler, letomsættelig energi fra stivelse samt aminosyrer fra proteinkilder. Kraftfoder opdeles normalt i fuldfoder og tilskudsfoder.
Fuldfoder er, som navnet hentyder, hele pakken, hvad angår vitaminer, mineraler, protein og energi. Fuldfoder findes i mange varianter udviklet til de forskellige hestetyper, så den trivelige pony f.eks. ikke tildeles nær så meget energi som konkurrencehesten.
Godt fuldfoder og evt. en mineralblanding er som regel det eneste, hesten har brug for. Guldfoder kommer blandt andet som piller eller müsli.
Tilskudsfoder er noget, som gives som tilskud til hestens øvrige foder som korn, roepiller eller udelukkende sammen med grovfoderet. Tilskudsfoder gives for at udligne en mangel eller ubalance af diverse næringsstoffer som fedtstoffer, vitaminer, mineraler eller aminosyrer - Køb bedste tilskud her.
Det kan være helt fint at give din hest tilskudsfoder, hvis blot du har følgende in mente:
- Det er ikke medicin og kan heller ikke sidestilles med medicin.
- Er din hests foderplan ikke optimal, siden den skal have tilskudsprodukter?
- Hovkur
- Ledproblemer
- Hoste
- “Våde prutter”
- Fordøjelsesforstyrrelser
- Elektrolytter
- Mineralmangel
- Energimangel (B-vitamin)
- Mangel på Zink, Jern eller Magnesium
Vitamin- og mineralblandinger er koncentrerede blandinger, der forsyner hesten med de vigtige vitaminer og mineraler. Vitamin- og mineralblandinger kan være i form af piller, bolsjer, granulat og slikbaljer, men kan også være som flydende vitamin- og mineraltilskud, hvilket oftest er dyrere. Største og bedste udvalg af vitaminer til din hest, klik her.Korrekt fodring forbedrer hestens præstation og forebygger sygdomme
Det er ikke alt dansk grovfoder, som indeholder nok urter og græsser, og derfor kan et grovfoder-supplement være en rigtig god ide. Grovfodertilskud i god kvalitet vil bidrage med en stor og varieret fibersammensætning og kan anvendes til alle typer heste og i forbindelse med:
- Nedbidte græsmarker
- Heste, der får groft hø eller wrap
- Fordøjelsesforstyrrelser
- Fodringsrelaterede mavesår
- Hvis man ønsker flere grønne fibre i foderplanen
- Ældre heste/heste med dårlige tænder.
- Som energikilde
- Lidelser/sygdomme der kræver et foder med kendt indhold af sukker
Hestefoder mængde
Størstedelen af din hests foderration består af grovfoder, og snakker vi grovfoder i form af hø, bør en hest som minimum tildeles 1,5 kg. hø pr. 100 kg. Det vil med andre ord sige, at hvis din hest vejer 500 kg., så skal den fodres med mindst 7,5 kg. hø dagligt.Benytter du wrap som foder, så skal din hest have større mængder, da wrap har et større indhold af vand, som nævnt tidligere i artiklen.
Wrap eller hø bør udgøre cirka 70-95% af fodermængden
Din hest skal helst have adgang til grovfoder hele døgnet. Den bør desuden aldrig gå mere end 4 timer uden foder af den ene eller den anden slags, da det kan give mavesår.
Hvis ikke din hest får den rette mængde grovfoder, er der risiko for, at den ikke får dækket sit behov for træstof. Hvis ikke hestens behov for træstof bliver dækket ind, vil den aldrig føle sig rigtig mæt.
Udover grovfoder har de fleste heste brug for en eller anden form for krybbefoder, som nævnt tidligere i artiklen.En hest bør optage 1,5% af sin egen vægt i grovfoder i døgnet
Daglig mængde foder til en hest på 500 kg. i let arbejde:
Grovfoder (hø): 7,5 kg.
Fuldfoder: 2,5 kg.
Tilskudsfoder: 700 gram
OBS: Ovenstående er kun vejledende fodermængder, og det kan variere meget fra hest til hest. En hårdtarbejdende hest skal naturligvis have væsentligt mere foder end en pony. Du bør ikke blande de forskellige fodertyper, før du er sikker på, hvilke og hvor mange næringsstoffer, din hest har brug for.
Har du en sulten hest, kan det resultere i krybbebidning, boksvandring, aggression og lignende. Heste der er sultne, og som kommer på fold, vil have tendens til at spise sand med risiko for sandkolik for at prøve at opnå en vis form for mæthed.Det er en god ide at veje din hests foder, og husk at give minimum 4 måltider om dagen af dens krybbefoder.
Stort behov for vand
For at hestens fordøjelse kan forløbe normalt, er det meget vigtigt, at hesten har adgang til store mængder drikkevand. Minimumsbehovet er cirka 5 liter vand per 100 kg. kropsvægt, hvilket svarer til et vandbehov mellem 25-75 liter pr. dag. Mængden af vand afhænger meget af, om hesten eksempelvis er aktiv, drægtig eller diegivende. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.Det er meget vigtigt, at hestens vand er rent, da det passerer forbi indholdet i mavesækken og direkte ned i tarmsystemet. Eventuelle bakterier bliver altså ikke dræbt af mavesyren.
Vigtige næringsstoffer for heste
Hesten har brug for en række næringsstoffer for at holde sig sund og rask. Andelen er næringsstoffer varierer fra hest til hest, og det er derfor altid en god ide at få udarbejdet en foderplan specifikt til netop din hest.Mangler din hest en eller flere næringsstoffer, kan det føre til en række problemer og sygdomme som:
- Muskelspændinger
- Manglende bevægeglæde
- Forandret personlighed
- Fordøjelsesforstyrrelser
- Modtagelighed for infektioner
- Tilbøjelighed til allergi og eksem
- Dårlig sårheling
- Dvigtende fertilitet
- OCD
- Problemer med hovene
- Muskelsygdomme
- Muk
- Stofskifteproblemer
- Hud- og pelsproblemer
Fedt
Man kan bruge olie i hestens foder til at tilføre det ekstra fedt. Olie er blandt andet godt, som en koncentreret energikilde, til at give hesten en skinnende flot pels samt til at få tynde heste til at tage på.Olien kan gives i form af majsolie, sojaolie og fedtrige frø og indeholder dobbelt så meget energi som kulhydrater og protein. Fedt i hestefoder er mættede eller umættede fedtsyrer samt essentielle fedtsyrer.
Der findes kun 2 essentielle fedtsyrer, Omega 3 og Omega 6, som skal tilføres via den daglige foder, da hestens krop kan altså ikke selv danne dem. Det er vigtigt, at der er det rette forhold mellem Omega 3 og Omega 6 fedtsyrerne.
Protein
Protein spiller en vigtig rolle ved bl.a. opbygning af hestens muskler, energiniveau, præstationsevne, hovkvalitet, pels osv. Der er stor forskel på kvaliteten af protein, og det er sammensætningen af aminosyrer, der afgør hvor godt eller dårligt, proteinet er.Hesten kan få protein gennem tilskudsfoder, som indeholder solsikke, hørfrø, soja, majs, lucerne osv. Unge heste under opvækst, drægtige, diegivende og ældre heste har brug for ekstra proteiner.
De fleste overskydende aminosyrer vil blive nedbrudt i leveren, men sørg for at overskuddet ikke er alt for stort, da det kan lede til en række problemer hos hesten.
Fibre
Planters skelet består af træstof (letfordøjelige fibre) i form af cellulose, hemicellulose og lignin. Træstof er planternes cellevægge, der gør, at væksterne kan stå oprejst. De grønne fibre, som findes i græs, hø, wrap og lucerne består primært af cellulose og hemicellulose, som mikroorganismerne i hestens stortarm kan nedbryde og fordøje. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.Efterhånden som fibrene er blevet nedbrudte og fordøjet, vil der blive frigivet energi, så hesten kan holde varmen og løbe rundt.
Halm og frøgræshalm indeholder også træstof, men det er af typer lignin, som næsten er umuligt at fordøje for hesten, og det er derfor en dårlig energikilde.
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige for heste, da de bidrager til et sundt immunsystem samt til udskillelse af affaldsstoffer. Vitaminer kan ikke dannes i tilstrækkeligt omfang, så de skal tilføres. Vitaminer opdeles typisk i vandopløselige (B og C) og fedtopløselige (A, D, E og K). Største og bedste udvalg af vitaminer til din hest, klik her.I sommerperioden vil hesten få dækket sit behov for alle vitaminerne via det friske græs, den spiser. I vintermånederne vil det være nødvendigt at tilsætte vitaminer i hestens foder.
Mineraler
Mineraler er nødvendige til knoglevækst, udvikling af muskler, optagelsen af vand og andre stoffer. Det anbefales, at mineralerne er organiske eller i det mindste en kombination af organisk/uorganisk, da hesten bedre kan optage disse.Kulhydrater
Kulhydrater er en fælles betegnelse for sukker, stivelse og fibre, som alle findes i hestens foder. Via grovfoderet vil hesten få en stor mængde fibre, hvilket er vigtigt for dens fordøjelse.Hestepærer giver svaret
Ved at kigge på hestens afføring altså dens hestepærer, vil du få en indikation, om hesten får den rette foder. Hestepærer bør være så bløde, at de går i stykker, når de rammer jorden. Det er især en god ide at holde øje med hestens afføring ved foderskifte, eller når du åbner en ny balle hø eller wrap.Nedenfor har vi listet en række symptomer og årsager:
- Våd afføring ildelugtende afføring kan betyde for lidt grovfoder, for meget stivelse eller at hesten er stresset.
- Tør og smuldret afføring kan tyde på, at hesten spiser for meget halm.
- Kerner i afføringen kan betyde problemer med hestens tandspidser eller for meget foder på én gang.
- Sand i afføringen kan betyde, at hesten ikke har adgang til græs eller grovfoder på marken.
- Hårde hestepærer kan skyldes for meget tørfoder, for lidt vand eller for lidt motion.
Billigt hestefoder i god kvalitet
Billigt hestefoder kan sagtens være godt hestefoder, det er blot et spørgsmål om at handle ind det rigtige sted. Er du vant til at handle på nettet, er du udmærket klar over al den tid, du kan bruge på at besøge den ene og den anden webshop og sammenligne priser.Men bare rolig, vi har udviklet en hestefoder prissammenligner, der sammenligner priser på hestefoder blandt markedets største og bedste dyrehandlere. Det har altså aldrig været nemmere at få det billigste hestefoder, som passer til netop din hest og din økonomi.
Det kan sjældent anbefales at gå på kompromis med kvaliteten. De helt billige no-name mærker af hestefoder indeholder måske det, de skal mht. næringsstoffer, men heller ikke mere end det.Hestesport er bestemt ikke den billigste sport, men ved hjælp af vores hestefoder prissammenligner, så behøver den bestemt heller ikke være den dyreste!
Ja, du betaler oftest en smule ekstra for navnet, men de store velrenommerede producenter inden for hestefoder bruger formuer på research. Deres research er med til konstant at forbedre og videreudvikle foderet, som i sidste ende kommer din hest til gavn.
Billigt hestefoder Tyskland
I hestekredse bliver der ofte diskuteret, om man kan købe billigt hestefoder i Tyskland. Og ja, der kan oftest være penge at spare ved at købe hestefoder i Tyskland, og især på foder fra de dyrere producenter. Køb markedets bedste og billigste hestefoder fra Tyskland her.Det er dog vigtigt at understrege, at hvis du vælger at køre til grænsen, og du bor et pænt stykke derfra, så er der flere udgifter, du skal medregne, som:
- Benzin
- Slitage
- Tiden
- Broafgift (eventuelt)
Zooplus er uden tvivl Europas største dyrehandel, og deres priser ligger oftest et pænt stykke under markedspriserne. Du finder priserne på tyske Zooplus hestefoder i vores prissammenligning ovenover, hvor vi har gjort det nemt og hurtigt for dig at sammenligne priser blandt de største forhandlere i hele Europa.
Bedste hestefoder
Det bedste hestefoder er det, som passer til netop din hest, og hvor der er taget hensyn til dens alder, køn, race, aktivitetsniveau, temperament og eventuelle sygdomme eller skader.Der findes altså ikke ét slags foder, der er bedst til alle heste, udover hø og wrap naturligvis. Hesten bør få dækket en meget stor del af sit daglige behov foderbehov fra wrap eller hø, for at sikre korrekt funktion af dens stortarm.
Bedste hø og wrap er det, der er høstet tidligt på året, hvor indholdet af protein, fibre og energi er højest. Proteinindholdet kan svinge fra 0-20%, afhængigt af hvornår på året, det er høstet.Bedste grovfoder er af høj kvalitet, hvad angår næringsværdi og artsdiversitet, og så er det aromatisk, skimmelfrit og støvfrit. Grovfoder i høj kvalitet vil aflaste din hests immunforsvar.
Det er kun en foderanalyse, der kan afsløre indholdet af næringsstoffer, men du kan selv lave en lille forhåndsvurdering. Hvis det lugter friskt, er støvfrit og ikke har hvide eller mørke plamager, så er det i første omgang godt foder. Det er dog igen kun en foderanalyse, der kan fortælle, hvor godt foderet er.
Rug- og byghalm er det dårligste halm at få blandet i grovfoderet. Rug- og byghalm har et stort indhold af ufordøjeligt træstof, som er med til at sænke passagetiden i tarmene, hvilket kan resultere i forstoppelse.Bedste hestefoder er individuelt fra hest til hest
Snakker vi bedste tilskudsfoder til heste, så er én ting andelen af næringsstoffer, en anden ting er kvaliteten af næringsstofferne. Godt hestefoder vil i langt de fleste tilfælde indeholde en større andel af næringsstoffer i god kvalitet end billigt hestefoder.
Overfodring
Det er vigtigt at sørge for, at din hest får den mængde foder, som den har brug for, hverken mere eller mindre. Giver du din hest mere foder, end den kan forbrænde, vil den blive overvægtig, og omvendt vil den blive undervægtig. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.Er der perioder, hvor din hests aktivitetsniveau er højere eller lavere, skal du regulere fodermængden tilsvarende.På en hest der er normalvægtig, vil man kunne mærke ribbene, men ikke kunne se dem.
Fodring af seniorheste
I fodringsøjemed er en hest gammel, når den runder 16 år. Når hesten bliver gammel, vil den være svær at hold huld på, dens tænder bliver dårlige, og den begynder at miste muskelmasse.Muskelmassen svinder ind, da ældre heste ikke kan udnytte det protein, den får gennem foderet. Ligeledes vil udnyttelsen af fibre falde, da hestens mave- tarmsystem nedsættes.
For at hjælpe hesten så godt som muligt, kan du benytte dig af en række fodermidler, som tager hensyn til hestens alder:
- Fint hø som er slået tidligt med et højt indhold af næringsstoffer
- Betfor, grønpiller eller roepiller blødt op i vand
- Mash i lunt vand et par gange om ugen
- Risklid er en god fedtkilde
- Fuldfoder til ældre heste
- Vegetabilsk olie fra majs eller soja
Fodring af føl
Korrekt fodring af et føl er i princippet “blot” at fodre hoppen korrekt, så den har nok næringsstoffer at give videre til føllet. Føllet vil starte med at die efter fødslen, men allerede i løbet af nogle dage vil det prøvesmage hoppens foder.Først når føllet er cirka 3 uger, vil det kunne fordøje fast føde. Mikrofloraen i dets stortarm er dog ikke fuldt udviklet før 3-4 måneders alderen, og først der vil fibrene i foderet kunne blive nedbrudt optimalt.
Hestefoder mærker
Der findes et væld af hestefoder mærker på markedet, og nedenfor har vi listet de mest populære. Forhandlere af nedenstående hestefoder finder du i ovenstående prissammenligner, hvor du samtidig finder den billigste pris på foderet.- Equsana hestefoder
- Pavo hestefoder
- Mühldorfer hestefoder
- Aveve hestefoder
- Krafft hestefoder
- Brogården hestefoder
- Eggersmann hestefoder
- Spillers hestefoder
- Vrinskt hestefoder
- Møllerens hestefoder
- Dangro hestefoder
- Champ hestefoder
- Balios hestefoder
- Cavalor hestefoder
- Hippolyt hestefoder
- Linamix hestefoder
- Lucerne hestefoder
- Marstall hestefoder
- Toprun hestefoder
- Betfor hestefoder
- Salvana hestefoder
- Havens hestefoder
- Agrobs hestefoder
- Stiefel hestefoder
- Stephans Mühle hestefoder
- Dodson & Horrel hestefoder
Hyppigt stillede spørgsmål i forbindelse med hestefoder
Hvad koster hestefoder, wrap og hø?
Hvad hestefoder koster, herunder wrap og hø, er et meget hyppigt spørgsmål. Nedenfor ses de vejledende stykpriser på wrap og hø.Wrap i småballer (35-50 kg.): 90 kr.
Wrap i minibig (300-500 kg.): 400 kr.
Hø i småballer (12-15 kg.): 30 kr.
Hø i minibig (150 kg.): 300 kr.
De store udgifter for producenten ligger i hjemkørsel, stabling og opbevaring. Henter du selv ballerne direkte fra marken, kan der oftest være store rabatter at hente.
Ligeledes vil du få mængderabat, hvis du køber x antal baller. Forhør dig eventuelt hos dine ridekammerater, om I skal købe stort ind sammen. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.
Hvad er stivelse i hestefoder?
Stivelse er tilsat hestefoder som en letfordøjelig vækst- og energikilde. Stivelse kommer hovedsageligt fra den energi, der er i korn, såsom majs og havre, samt en procentdel fra grovfoderet.Hvor stor en mængde stivelse, en hest kan tåle, varierer meget fra hest til hest, men for stor en mængde stivelse på én gang er ikke godt. En måde at undgå problemet med for meget stivelse, er ved at fodre med forarbejdet korn og mange små måltider i løbet af dagen.
Hvad er lucerne?
Lucerne er blevet brugt som fodermiddel i rigtig mange år. Lucerne er en bælgplante med et højt indhold af struktur og protein. Lucerne hø bidrager med mange fibre, som giver hestens fordøjelsessystem noget at arbejde med. Lucerne er altså et udmærket supplement til hestens øvrige grovfoder.Hvad er mash fodring?
At fodre med mash er en gammel tradition, hvor forskellige ingredienser er sammensat, så de stimulerer væksten af den gode tarmflora samt virker udrensende på toxiner i tarmkanalen.Hvad er elektrolytter?
Elektrolytter er små partikler, som gør hestens krop i stand til at opretholde den rigtige væskebalance. Jo mere hesten sveder, jo flere elektrolytter mister den. Sørg for tilstrækkelig tilførsel af elektrolytter i form af bl.a. natrium, kalium, kalcium, magnesium, chlorid og fosfat - Køb de bedste elektrolytter her.Hvordan skifter jeg foder til min hest?
Har du valgt at skifte foder, er det vigtigt at gøre det gradvist over 8-10 dage, så hestens stortarm kan omstille sig.Hvad er KER-normer?
KER står for Kentucky-Equine-Research, og er en norm, der bruges, når man udarbejder foderplaner og sammensætter nye produkter. Normen angiver en hests behov for næringsstofferne protein, vitaminer og mineraler.Fuldfoder til heste?
Fuldfoder betyder, at hesten er dækket ind med alle de næringsstoffer, den har brug for. Fuldfoder vil typisk være en blanding mellem grovfoder plus en eller anden form tilskudsfoder.Hvad er tilskudsfoder?
Tilskudsfoder er en fodertype med en høj koncentration af vitaminer, mineraler og protein. Køb markedets bedste og billigste hestefoder her.- Overvejelser inden køb af hestefoder
- Grovfoder til heste er meget vigtigt
- Hø som foder til heste
- Wraphø som foder til heste
- Wrap som foder til heste
- Foderplan til heste
- Grovfoderanalyse
- Græs som foder til heste
- Halm som foder til heste
- Kraftfoder, krybbefoder, fuldfoder og tilskudsfoder
- Hestefoder mængde
- Stort behov for vand
- Vigtige næringsstoffer for heste
- Fedt
- Protein
- Fibre
- Vitaminer
- Mineraler
- Kulhydrater
- Hestepærer giver svaret
- Billigt hestefoder i god kvalitet
- Billigt hestefoder Tyskland
- Bedste hestefoder
- Overfodring
- Fodring af seniorheste
- Fodring af føl
- Hestefoder mærker
- Hyppigt stillede spørgsmål i forbindelse med hestefoder
- Hvad koster hestefoder, wrap og hø?
- Hvad er stivelse i hestefoder?
- Hvad er lucerne?
- Hvad er mash fodring?
- Hvad er elektrolytter?
- Hvordan skifter jeg foder til min hest?
- Hvad er KER-normer?
- Fuldfoder til heste?
- Hvad er tilskudsfoder?