Hund
 

Hund

Hvadenten du overvejer at købe dig en hund, eller du allerede er en heldig hundeejer, så er du kommet til det rette sted. Her på Dyr.dk finder du alverdens tips, guides, information og artikler omkring om alt lige fra hundefoder, hundeskove, hunderacer til hundeforsikringer. Kort sagt, du finder alt, hvad der er værd at vide omkring hunde.

Største og billigste udvalg af ALT til hunde, klik her

Hunde i Danmark

Der findes cirka 550.000 hunde rundt om i de danske hjem, hvilket gør hunden til det mest populære kæledyr overhovedet. De 550.000 hunde er groft sagt delt op i 3 kategorier, hvor cirka ⅓ er racehunde med stambog fra Dansk Kennel Klub, ⅓ er racehunde uden stambog, og den sidste ⅓ er blandingshunde, som også kaldes for gadekryds i daglig tale.

Hunderacer

Der findes over 800 hunderacer, hvor de mest populære er racer som Schæferhund, Labrador retriever, Golden retriever, Ruhåret hønsehund, Bichon de tulear, Rottweiler, Engelsk cocker spaniel, Cavalier King Charles spaniel og Fransk bulldog.

De mange hunderacer er grupperet i 10 kategorier:
  • Hyrde- og kvæghunde
  • Pinschere, schnauzere, molosser og sennenhunde
  • Terriere
  • Gravhunde
  • Spidshunde
  • Drivende jagthunde og schweisshunde
  • Stående jagthunde
  • Apporterende jagthunde
  • Selskabshunde
  • Mynder
Hvilken hund du skal vælge, kan være svært at svare konkret på, men du skal gå efter en hunderace, som passer bedst til dig og din situation. Det er altså vigtigt, at du er ærlig over for dig selv, samt at du sætter dig godt ind i den ønskede hunderace. Det er jo ikke ligegyldigt om, hunden er rigtig legesyg med et højt aktivitetsniveau, hvis du gerne vil slappe af efter arbejde. Ligeledes er det væsentligt, at hvis I er en familie med børn, at I køber en familiehund, som er glad for børn osv.

Største og billigste udvalg af ALT til hunde, klik her

OBS: Vær opmærksom på, at der i Danmark findes en række forbudte hunderacer, som ikke længere er lovlige at købe.

Hundens historie

Tamhunden tilhører slægten “Canis”, som ganske enkelt betyder “Hund” på latin. Hunden er det kæledyr, som først blev tæmmet af os mennesker. Gennem tiden er hunden blevet brugt til alt lige fra jagthund, vagthund, krigshund, sporhund, redningshund, servicehund, politihund, redningshund, narkohund til en god “følgesvend”.

Genetiske undersøgelser viser, at tamhunden med stor sandsynlighed nedstammer fra en ulvelignende art, som levede for flere tusinde år siden. Det menes at processen, med at gøre ulvearten tam, er sket henover nogle tusinde år. Undersøgelserne viser desuden, at tamhunden skilte sig fra ulven, som underart, for cirka 135.000 år siden.

Vi håber, at du finder en masse nyttig information omkring hunde, og du er meget velkommen til at lægge en kommentar, hvis du har spørgsmål eller ris/ros. Er du også interesseret i katte eller heste, så har vi ligeledes skrevet en masse lækker information om disse dyr.

Den første tid

Inden hunden skal flytte ind, vil det være en rigtig god ide at gøre hjemmet sikkert for den. Alle overflødige ledninger, sko og andet som hvalpen kan komme i nærheden af og bide i, bør flyttes.

Derefter kan det være en god ide, hvis du har mulighed for at lave en lille indhegning i haven, hvor hunden kan lege og hygge sig. Hunde stammer fra naturen og elsker at være udenfor!

Den nye hund har behov for at føle sig som en del af flokken. Fra nu af er hundens flok "jer", som den bliver en del af. Det er derfor vigtigt, at den helt fra starten kommer til at føle sig hjemme. Du skal derfor ikke holde hunden isoleret fra resten af familien, så den vil føle sig udstødt, og tro at den har gjort noget forkert.

Største og billigste udvalg af ALT til hunde, klik her

Bliv i dens nærhed, leg med den, nus den og lad den deltage i familielivet. Hunden kan den første nat, hvor den er væk fra moderen og dens søskende, blive meget ked af det og pive.

Hvis du har besluttet dig for, at hunden ikke må være i soveværelset, så kan det de første nætter være en god ide at tage en madras og lægge dig ved siden af hunden i dens soverum. Hunden vil dermed både få tryghed og lære dens nye soveplads af kende. Tag evt. et tæppe med fra hundens tidligere ejer, som den kan sove på den første nat. Det vil berolige hvalpen meget at kunne lugte til noget, den kender.

Regler for hunden

Inden I henter hvalpen, er det vigtigt, at I bliver enige om hvilke regler, der skal gælde for hunden i hjemmet. Skal hunden have adgang til hele huset eller kun til bestemte områder, må hunden få mad ved bordet, hvem går tur med hunden, må hunden hoppe op i møbler/senge osv.

Største og billigste udvalg af ALT til hunde, klik her

Det forvirrer hvalpen, hvis ikke I er konsekvente I jeres forbud og opdragelse. Vær derfor enige om, hvad der skal gives tillades til, og hvad der skal siges nej til.