Fugl
 

Fugl

At holde fugl som kæledyr er noget, alle kan, og det er meget nemmere end at holde mange andre former for kæledyr. Fugle skal hverken luftes eller trænes og kræver kun opmærksomhed og tid. De fleste steder, hvor det ikke lovligt at holde hund eller kat, er der oftest ingen problemer med at få lov til at holde fugl, hvis blot den ikke larmer og generer de øvrige beboere.

Markedets billigste foder og tilbehør til fugle, se her

Hvad enten du er ung eller gammel, så vil du opdage, at en fugl vil bringe liv og glæde i dit hjem. De fleste stuefugle eller burfugle er sociale, fredelige og tillidsfulde og dermed nemme at gøre tamme, hvis du bruger tid på dem.

Så snart du har anskaffet dig fuglen, bør du vænne den til din nærhed for at gøre den tam. Lad den vænne sig til at gå op på din hånd og lad den sidde og hvile sig i længere tid, mens du sidder helt roligt. Jo oftere du gør det, jo mere tam og fortrolig bliver den. Du kan eventuelt belønne den med en lille godbid efter træning.

Hvilken slags fugl

De mest populære stuefugle er undulater, nymfeparakitter, kanariefugle, kakaduer og papegøjer. Inden du træffer dit valg omkring fugleart, er der flere faktorer, du bør have in mente:
  • Hvad må fuglen koste?
  • Hvor megen tid vil du bruge på den?
  • Hvad forventer du af fuglen?
  • Hvilke forhold kan du tilbyde fuglen?
  • Er fuglen til dit barn?
Når du har truffet valget omkring art, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i fuglens behov. Fuglens behov er blandt andet:
  • Hvor stort et bur, den kræver
  • Hvor buret kan stå
  • Hvad og hvor meget den skal spise
  • Hvor ofte den skal ud af buret og “luftes”

Undulater

Den mest almindelige papegøjeart er uden tvivl undulaten, da den egner sig super godt til børn, og fordi den er social og super nem at gøre håndtam. Tidligere var kanariefuglen den mest populære burfugl, men på grund af, at undulaten er en bedre “børne-fugl”, er den nu den mest populære.

Markedets billigste foder og tilbehør til fugle, se her

Mange vælger ligeledes en undulat frem for eksempelvis en større papegøje, fordi den er væsentlig billigere end de store papegøjer, og fordi den kræver mindre plads. Undulater kan blive op til 10-15 år gamle, hvilket man bør have in mente, hvis den købes til et barn, som måske når at flytte hjemmefra.

Grundet undulatens popularitet har vi valgt kun at gå i dybden med denne art.

Fodring

Undulater er små dyr, som hurtigt kan sulte, og de skal derfor have adgang til friskt foder og frisk vand døgnet rundt. Som grundfoder kan det anbefales at give undulatblanding, som er en speciel frøblanding.

Som supplerende grundkost kan du købe færdiglavet pelleteret foder i pilleform, som på forhånd er afstemt. Fordelen ved pelleteret foder er, at du er sikker på, at fuglen får dækket sit ernæringsmæssige behov for næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Du kan ligeledes supplere dagligt med frugt og grønt i form af revne æbler, pærer, vindruer, ferskner og gulerødder samt salatblade, mælkebøtte, fuglegræs og agurk.

Sørg for, at der ikke er blevet brugt sprøjtemiddel de steder, du eventuelt plukker “ukrudtet”, og sørg for at vaske både frugt og grønt inden servering. Frugt og grønt, der ikke bliver spist, skal fjernes hver dag.

Fugle må ikke fodres med avocado eller kartofler, da de indeholder stoffer, som er giftige for fugle. Du bør heller aldrig fodre med vådt foder sammen med tørt foder, da det kan være giftigt at spise, hvis det mugner. Brug derfor separate skåle til henholdsvis frugt/grønt, frø og pelleteret foder.

Giv undulaten kalktilskud, som findes i forskellige former, én gang om ugen. For at fuglen kan optage kalken, kan du give den et par dråber torskelevertran i undulatblandingen. Som proteintilskud kan du tilbyde den æggefoder, der består af sammenblandet hårdkogt æg og rasp, halvt af hvert. Giv en spiseskefuld af blandingen én gang om ugen, sammen med grundfoderet.

Markedets billigste foder og tilbehør til fugle, se her

OBS: Når du køber fuglen, skal du altid huske at få noget foder med hjem, af samme slags som fuglen har fået af sælger. At skifte hjem er en stor omvæltning for den lille fugl, så det er godt med en smule stabilitet i starten. Vælger du at skifte foder, så gør det gradvist, så fuglens mave/tarmsystem kan vænne sig til det.

Fuglebur

Et fuglebur kan aldrig blive stort nok, da fugle har et naturligt behov for megen plads og bevægerum, så de kan få deres daglige flyveture. Skal fugleburet kun bruges som “soveværelse”, kan du godt nøjes med et mindre bur. Nogle fugleejere lader lemmen til buret stå åben, så fuglen frit kan flyve ud og ind, og på den måde får fuglen spredt sine vinger, hvilket er vigtigt for den.

Har du to undulater, må buret ikke have bundmål mindre end 60 x 30 x 55 cm. Denne burstørrelse er i øvrigt kun forsvarlig, hvis fuglen kommer ud og får sin daglige flyvetur. Det bedste bur til en undulat vil altid være et fuglevoliere også kaldet et stuevoliere.

Som bundlag i et voliere kan du bruge barkflis, som har den fordel, at de er så store, at fuglen ikke finder på at sluge dem. Hold dog altid øje med, om den fuglen forsøger at spise bundlaget, for så skal du skifte det.

Som bundlag i et bur kan du bruge grit/grus, som bør være af den varmebehandlede type med stor kornstørrelse og gerne tilsat trækul.

Der følger oftest siddepind med til buret, som du kan udskifte med naturgrene af forskellig tykkelse fra usprøjtede frugttræer - ask, pil, bøg, poppel og ahorn kan også bruges. Naturgrene giver bedre “fodgymnastik”, samtidig med at undulaten nyder at gnave i friske grene med blade og knopper.

Tykkelsen på grenene skal passe med, at fuglens tæer kun kan nå ¾ rundt om grenen. Stil aldrig foderskålene under siddegrenene, da dens afføring i så fald vil ende der i.

Markedets billigste foder og tilbehør til fugle, se her

Fugleburet bør altid være hævet over jorden for at undgå træk. Det må desuden heller ikke stå for koldt eller i direkte sollys.

OBS: Når fuglen skal sove, bør du tildække buret med et klæde, så der ikke kan trænge lys igennem. Lad være med at tale med den, når buret er tildækket. Moderate lyde fra hjemmet vil normalt ikke forstyrre den. Fugle skal have mindst 10 timers ro og hvile hver dag.

Rengøring af bur

Fjern frøskaller, ekskrementer og fjer fra bunden af buret mindst to gange om ugen og gerne dagligt. Ved at gøre det hyppigt, slipper du for fjer- og støvpartikler, der flyver rundt uden for buret.

Skift hele bundlaget én gang om ugen. Er barkflisen blevet våd, bør det skiftes med det samme, da der ellers kan komme svampesporer. Bruger du “Gnavz” som bundlag, vil det suge fugten, og der bør ikke udvikles mug, hvis det skiftes ugentligt.

Skift fuglens drikkevand og blæs de tomme frøskaller væk fra frøskålen hver dag. Frugt og grønt samt pelleteret foder og rester af proteintilskud, skal ligeledes udskiftes hver dag.

Aktiviteter og motion

Fugle elsker at lege, og motion er vigtig for dem. Sørg for at der aktiviteter i buret i form af forskelligt legetøj.

Undulater elsker at ligeledes at bade, så de kan holde deres fjerdragt ren og pæn, og derfor skal der være et badekar. Normalt hænges badekarret uden på buret i lågen, men alternativt kan du sætte en skål med cirka 2 cm. vand i bunden af buret.Som en lille bonus kan du prøve at sprøjte vand på fuglen med en sprayflaske, hvilket den vil elske.

Markedets billigste foder og tilbehør til fugle, se her

Der bør ligeledes være en drikkeautomat, hvor der altid er friskt vand til rådighed.

Socialt dyr

I naturen lever undulater som flokdyr, så derfor anbefales det, at du køber to fugle, så de ikke kommer til at kede sig. Det er dog en god ide at starte med kun én fugl, som du gør tam og kælen, inden du køber nummer to. Den nyankomne fugl vil ganske hurtig blive lige så tam og kælen, som den anden.

Vælger du kun at have én undulat, så er det vigtigt, at du giver den megen opmærksomhed. Får den ikke den nødvendige opmærksomhed, kan det føre til unoder som grimme skrig og fjerpilning.

Hyppigt stillede spørgsmål vedrørende undulater

Hvor gammel bliver en undulat? 

En undulat bliver typisk mellem 10-15 år gamle

Hvad koster en undulat?

En undulat koster fra 50 kr. og op til 2-300 kr.

Hvor kommer undulaten fra?

Undulaten stammer oprindeligt fra Australien

Hvad spiser en undulat?

Undulater spiser frø samt frugt og grønt