Hund
 

Værd at vide om jagthunde

- 08/02/10
jagthund
Jagthunde findes i mange forskellige størrelser og udformninger, nogle er små, andre store, nogle er ruhårede, andre glathårede eller langhårede, men fælles for alle disse hunderacer er, at de skal have deres jagtinstinkt i behold. Hvis jagthundene skal opnå høje placeringer i udstillingsringen, skal de også have bevist deres evner som jagthunde. Heldigvis kan man sige, for jægeren har brug for sin gode jagthund.

At gå på jagt med jagthund

At gå på jagt er en sport, og det er en sport at træne jagthunde, hundene kan bl.a. opnå titler som brugschampion og jagtchampion.

Hvad enten man vil jage fasaner, harer, kronvildt, ræve, ænder eller gæs, så er man nødt til at have en trænet jagthund, eller man er nødt til at gå på jagt med en jæger, der har en trænet jagthund. Da der findes mange jagthunderacer, er det en god idé at gøre op med sig selv, hvilken form for jagt, man er interesseret i, og derfra finde en egnet jagthunderace, og selvfølgelig få et jagttegn. De forskellige jagthunde har nemlig forskellige egenskaber, nogle jagthunde er mere specialiserede end andre, og nogle er mere "all round" jagthunde.

Fælles for alle jagthunde er, at de skal trænes, fordi det er vigtigt, at de er lydige, ellers kan man nemlig ikke have dem med på jagt. Der er delte meninger om træningsmetoder, hvornår man skal starte med apporteringstræning osv., og det varierer også fra race til race og det kommer an på den enkelte hund.

Under en jagt, er der forskellige roller, der skal fyldes ud. Hundens rolle er at hjælpe jægeren, men jægeren har forskelligt behov under forskellige former for jagt. Er man på jagt efter f.eks. agerhøns er det rart at have en stående hund med, dvs. en hund, der tager stand.

Er man på klapjagt, vil en apporterende hund være at foretrække, den vil nemlig vente på at f.eks. fuglen falder og derefter apportere. Jager man derimod i terræner med tæt bevoksning, er det en god idé med en hund, der er velegnet til sådant terræn, det kunne f.eks. være en spaniel. Har man brug for en hund til at gå i grave, er en gravhund velegnet, den har nemlig den rigtige størrelse, og de evner der kræves.

En sød hundehvalp

Skal man ud og anskaffe sig en god jagthund, er det vigtigt, at sætte sig ind i nogle grundlæggende ting såsom valg af race, at finde den rigtige opdrætter, og at finde den rigtige hvalp. Det er ikke nok at finde en hund eller hvalp, som ser sød ud. Det er utroligt vigtigt, at man får netop den hvalp, der passer til ens familie og behov.

I et kuld hundehvalpe, er hvalpene forskellige, men ved hjælp af en hvalpetest kan man finde frem til den "rigtige" hvalp temperamentmæssigt, men det er også vigtigt at hvalpekuldet er præget ordenligt. Desuden er det vigtigt at alle sundhedsmæssige ting er i orden, såsom en sundhedsattest fra dyrlægen, og hvalpen skal være vaccineret og have fået ormekur.

Den skal være registeret og enten tatoveret eller chipset. Derudover er det nødvendigt at tage afstamningen med i overvejelserne, man skulle jo gerne have en hvalp med de rigtige arbejdsegenskaber. Man skal bede om både at se moderen og faderen til hvalpene, og hvis man kan se andre hunde fra samme linier er det ekstra godt, alle skal selvfølgelig have et omgængeligt temperament.

Har man fundet en god opdrætter, som man kan vende tilbage til, når man har brug for råd og vejledning, er man godt på vej. Dernæst kommer der al træningen, så hunden kan blive en god jagthund. I racernes specialklubber tilbydes der kyndig træning, og der er råd og vejledning at hente. Der er bl.a. markprøver, slæb- og apporteringsprøver, schweissprøver og støverprøver, der skal bestås, alt efter hvilken race man vælger, før hunden med god samvittighed kan gå på jagt.

Racer af jagthunde

Stående hunde er bl.a. Engelsk Setter, Irsk Setter, Gordon Setter, Pointer, Ruhåret Hønsehund og Korthåret Hønsehund, Gammel Dansk Hønsehund, Viszla, Weimaraner og Kleiner Münsterländer. Setterne har gode anlæg for stand, de er som regel hurtigere end Hønsehundene, der har et lidt hårdere temperament.

At en hund tager stand betyder, at den stiller sig i en karakteristisk stilling, der angiver vildtets placering. Oftest bruges Setterne til fuglejagt pga. deres hurtighed, og de arbejder godt på f.eks. stubmarker. Hønsehundene er yderst velegnede til skovjagt, jagt i roemarker og jagt ved moser.

Af apporterende hunde kan bl.a. nævnes Labrador Retriever, Flat Coated Retriever, Curly Coated Retriever, Golden Retriever og Tysk Wachtelhund. Retrieverne er populære hos de danske jægere. Udover at være gode jagthunde, har de også et venligt temperament, der gør dem egnede til familiehunde.

Arbejdsmæssigt er de fortrinlige apportører, og de er gode til at finde og rejse vildtet. Labradoren er en rigtig vandhund, den elsker nemlig vand, hvilket gør den til en god vandapportør. Også den Curly Coatede Retriever kan lide vand, og den vandskyende pels tørrer hurtigt.

Den Engelske Springer Spaniel egner sig godt til tætbevoksede terræner og moser, og er gode til hare- og fasanjagter. Den Tyske Wachtelhund, er en god "all round" jagthund, racen er dog ikke særligt kendt i Danmark. Gravhunden findes som langhåret, korthåret, ruhåret og har en meget stærk vilje, gravhunden, er som navnet siger, god til at gå i grave, f.eks. rævegrave, hvor den driver ræven ud.

Der er også racer, der egner sig godt til schweissarbejde, dvs. søgen efter anskudt vildt, bl.a. er Weimaraneren er en god schweisshund, i det hele taget er den en fortrinlig "all round" jagthund. Den egner sig godt til skovjagt og arbejder fremragende efter skuddet, dvs. er god til apportering. Weimaraneren er en stående jagthund. Det er en hund, der jager for og med sin ejer, og den har god kontakt med sin fører.

Hundemode

Moden har meget at skulle have sagt, og det har den også indenfor hundeverden. F.eks. har Golden Retrieveren været meget populær i mange år, og det har medført, at der er kommet Golden Retriever hvalpe til verden, som ikke egnede sig til jagthunde, men derimod egnede sig bedre til familiehunde. 

Dette vil uvilkårligt ske, når en race bliver populær, fordi den f.eks. har et dejligt temperament, og gør sig godt i TV reklamerne, men det gør det så sværere for potentielle hvalpekøbere at finde en hund med de helt rigtige arbejdsegenskaber.
Sidste år lå Golden Retrieveren på en 3. plads over de mest populære hunderacer med 1431 registeringer. Labrador Retrieveren lå på en 2. plads med 3097 registeringer. Året før lå Labradoren på en 1. plads.

Popularitet er ikke altid godt for hunderacerne og deres arbejdsegenskaber. Så tænk dig om, inden du køber hund, vælg ikke den første hvalp, for den er ikke altid den bedste!
Sibirian huskyen er en slædehund. Den stammer fra det nordøstlige Asien, hvor den blev fremavlet som slædehund. Hundene har en tyk pels og kan tåle at være ude hele året rundt. Den findes i flere forskellige farver, og kan både have blå, gule og brune øjne.


Tilbage til oversigten