Viden
 

Uffe - en rigtig vaskebjørn

- 08/02/09
vaskebjørn
Det er ikke hver dag, man hører om en vaskebjørn, der er fotomodel og hedder Uffe. Jeg aflagde Uffe og hans familie et besøg. Uffe stillede yderst velvilligt op til fotografering, selvom han var midt i sin middagslur. Ligeså snart han fandt ud af, der var godbidder indenfor rækkevidde, kom han hurtigt ud af sit hule træ...

Hr. og Fru Bjørn 

Når Uffe ikke er på arbejde som model, bor han sammen med sin familie på 6 andre vaskebjørne; Mille, Jan, Hanne, Garfield og Hr. og Fru Bjørn. "Faktisk er både Hr. og Fru Bjørn begge frøkener. Det vidste vi bare ikke i starten. Vi troede, det var en han og en hun, og derfor blev de døbt Hr. og Fru Bjørn. Vi håbede på, at de ville få unger, men der kom selvfølgelig ingen. Nu er det for første gang lykkedes nogle af vores andre vaskebjørne, at få unger.

Man kan sagtens gøre en vaskebjørn meget tam, som nogle af vores er, men det kræver, man har den fra helt lille - og det tager tid, ligesom det tager tid, at lære vaskebjørne, og deres adfærd at kende."Vi kommer hen til den meget store voliere, hvor vaskebjørnene bor. Inger åbner døren, og vi går ind til de utrolig søde og nysgerrige vaskebjørne, der kigger frem fra deres skjul, strækker sig og gaber lidt. De får fat i Inger's godbidder, som de, med stort velbehag, guffer i sig.

Et tilfælde 

"Det var lidt af et tilfælde, vi fik vaskebjørne. Vi blev spurgt, om vi ville passe tre vaskebjørne unger, fordi deres mor ikke, havde mælk nok til dem. Vi har før haft forskellige dyr i pleje. Vi kendte lidt til vaskebjørne, da vores søn, Charles, havde haft en vaskebjørn tidligere. Vi prøvede, at få en kattemor til at adoptere de tre vaskebjørne unger - og det lykkedes. Da de var store nok til at klare sig selv, blev de to afleveret tilbage, og vi fik lov til, at beholde een. Når man først har lært en vaskebjørn at kende, er det et dyr, man kommer til at holde af.

Nu er vi oppe på 7 vaskebjørne ialt." Inger kan bedst lide, dyrene er tamme og venlige. "Det glæder mig utrolig meget, når dyrene kommer frem og hilser. Normalt er vaskebjørne aktive om natten, men vi har vænnet vores vaskebjørne til, at være aktive om dagen også. De elsker godbidder, og de kommer pænt frem, når vi kommer ud til dem. Nogle af vaskebjørnene er så tamme og tillidsfulde, at vi kan klappe dem. Der er dog ikke to vaskebjørne, der er ens.

De har hver deres personlighed. Når jeg giver dem godbidder, tager én f.eks. stille og roligt fat i godbidden med poten, og en anden bruger munden. Vaskebjørne ser udtrolig søde ud, men man skal aldrig stole helt på vilde dyr, som vaskebjørne jo er - heller ikke selv om de er tamme, men hele tiden respektere dyrene, og opleve dem på deres præmisser."

Facts om vaskebjørnen 

Vaskebjørne lever vildt i bl.a. Nord- og Mellemamerika, hvor de godt kan lide at rode i folks skraldespande - det kunne jo være, der var noget lækkert at spise. Vaskebjørnens naturlige levesteder er i skove med bække og søer. Men fordi de har formået, at tilpasse sig de bebyggede områder, finder man ofte vaskebjørne i villahaverne om natten. Nogle af de vilde vaskebjørne har vænnet sig så meget til mennesker, at de sætter sig i folks vindueskamme for, at følge med i, hvad der sker inde i huset. Vaskebjørne hedder ikke vaskebjørne uden grund. Den vaske ofte maden i vand, inden de sætter den til livs.

Derfor er det vigtigt, at vaskebjørne i fangenskab, får rent vand mange gange i løbet af
dagen. En vaskebjørn er jo ikke noget helt almindeligt kæledyr, og derfor er der meget, at sætte sig ind i, både med pasning, pleje og foder, hvis man overvejer, at holde en vaskebjørn. Det er dog en betingelse, at man har et udendørs areal, til en stor voliere, hvor vaskebjørnene kan bo. En vaskebjørn koster fra 3.500 kroner og opefter i anskaffelse. Derudover kommer voliere, sovested, mad- og vandskål, foder og indretning af voliere m.m.. I naturen bliver en vaskebjørn mellem 2 og 6 år, men i fangenskab, kan den blive væsentlig ældre. Man kender til en vaskebjørn, der er blevet 22 år gammel.

Slutbemærkning

En vaskebjørn er et eksotisk dyr og ikke et kæledyr. Derfor kræver det helt specielle forhold, hvis man overvejer at anskaffe sig en vaskebjørn. Desuden kræver det, at man sætter sig meget grundigt ind i vaskebjørnens adfærd samt fodring, pasning og pleje. På den måde kan man give vaskebjørnen de optimale forhold, som det nu er muligt at give den i fangenskab.


Tilbage til oversigten