Hest
 

Tyrkiske heste tørster

- 09/02/10
tørstig hest
På de tyrkiske øer Princes Islands får tørstige heste omsider hjælp. Øerne ligger i nærheden af Istanbul og er et roligt turistområde. Her er hestevogne og kærrer, lokalt kendt som Phaetons, de eneste transportmidler på øerne. Men permanent mangel på vand har betydet, at heste og æsler har haft det barskt.

I Buyukada, den største af øerne, var der for nylig kun én markedsstand på torvet, der solgte vandbeholdere til ejerne af de godt 1000 arbejdsheste. I det centrale staldområde kæmpede hestene sig frem til en rusten vandbeholder. Beholderen var godt 150 cm dyb og fyldt med kun 25 cm dybt plumret vand, som dyrene ikke kunne nå. Ved de andre stalde og hvilepladser var der overhovedet ingen vandfaciliteter.

WSPA

WSPAs besøg viste også, at opstaldning generelt var meget dårlig på øerne, og dyrlægendersøgelser var en mangelvare. Mange af hestene var tydeligt syge. En af de sygdomme, som er frygtet og som trives specielt godt i overfyldte og beskidte stalde er snive. Snive kan også smitte mennesker og kan have en dødelig udgang.

Efter et møde med øernes borgmester og guvernør samt lokale dyrlæger og medlemmer af Hesteejernes Forening tilbød WSPA ville etablere vandfaciliteter på tre af øerne og derved hjælpe godt 2500 tørstende heste og æsler. I sommeren 2000 var den første installation klar på Buyukada. Vandtanken rummer 5000 liter vand, hvor der er tilkoblet ti speciel designede drikkekopper. Herudover fik en af hvilestationerne nyt tag for at beskytte mod den hede sol.

Projektet blev udført i samarbejde med dyreværnsorganisationen Brook Hospital for Animals og den tyrkiske organisation THKD. Alt udstyr blev doneret til de lokale myndigheder, som sørgede for opsætning og vedligehold af udstyret. Installationerne er en hurtig løsning på et enormt problem for heste og æsler på øerne, og det vil i det kommende år blive udvidet.


Tilbage til oversigten