Hest
 

Typer af heste

- 08/02/17
hestetyper

Pony

Der findes rigtig mange forskellige heste- og pony racer verden over. En hest har et stang mål over 148 cm, er den under hedder det en pony.

I hestefamilien finder man også zebra, vildæsel, æsel og muldyr. Hesten nedstammer fra en Eohippus som levede for 1 million år siden og var på størrelse med en ræv og havde fire tæer på forbenene og tre på bagbenene.

Hårlagets farver varierer meget og i dag findes disse beskrivelser af heste/ponyer: Skimmel, flueskimmel, palomino, svedfuks, fuks, lever, blåskimmel, rødskimmel, sort, brun (tre varianter), gul, mørkebrun, sortbrun, blommeskimmel, broget og appaloosa.

Heste inddeler man i tre grupper; Svær hest (beskriver dens kropsbygning og vægt), Let hest (beskriver kropsbygning og vægt) samt pony (skal være mindre end 148 cm).

Svær hest

Den svære hest har de kendetegn, at de giver et indtryk af tyngde kombineret med styrke. Kroppen er lang og ryggen bred, ofte er manken højere end krydset, hvilket giver større trækkraft. Musklerne er kraftige, især over lænden og på lårene. Lemmerne er korte og kraftige.

Let hest

Den lette hest har de kendetegn at dens bygning gør den velegnet som ridehest. Den varierer i højden mellem 148 cm og 180 cm. Den er lettere bygget end en svær hest og typisk med lidt længere lemmer end den svære hest.

Både for ponyer, lette og svære heste, gælder at de alle kan bruges til eksempelvis ridehest eller kørehest når den bliver korrekt uddannet. Hvilket blandt andet vil sige, at vægtfordelingen til alle tider er ens på alle fire ben og ryggen er hævet og i bæring. Dette giver den optimale arbejdsstilling for hesten og derfor holder den længere, arbejder bedre og bliver et smukkere, stærkere og mere tillidsfuldt og harmonisk dyr.

Næsten hvert land har deres egen heste/pony type. I Danmark har vi to - Dansk Varmblod, Frederiksborger og Knabstrupper samt den Jydske hest.


Tilbage til oversigten