Viden
 

Turister kan forhindre dyremishandling

- 09/02/13
mishandling af dyr
Vær turist med omtanke opfordrer WSPA. Desværre er turisme, i en del tilfælde, direkte eller indirekte årsag til dyremishandling. Mishandling af dyr kan formindskes ved, at turister er opmærksomme på deres færden, og på hvad der kan skade dyr og naturen i det hele taget. Turister kan forhindre dyremishandling ved at undlade at støtte følgende fristelser:

Trofæer og souvenirs fra dyr

Mange er ikke opmærksomme på at souvenirs lavet af materiale fra vilde dyr har haft katastrofale følger for dyret. For eksempel bliver skindet fra slanger og andre krybdyr ofte flået af dyret, mens det stadig er i live, for derefter at blive solgt som sko eller håndtasker. Dyrene kan endvidere være truede arter og indfanget illegalt fra naturen. Andre, som f.eks. krokodiller, kan være opdrættet på farme under forfærdelige forhold.

Elefanter dræbes med maskingevær for at krybskytter kan sælge elfenben til turister eller trofæsamlere. Koralrev og eksotiske skaller, som er hjem for mange dyr, sprænges i luften i jagten på sjældenheder. Skjolde fra truede havskildpadder bliver solgt som souvenirs på mange turistmål.

Arbejdsdyr

Æsler og heste bruges ofte til at skabe en indtægt fra turister ved at man tilbyder rideture på ponyer, og til æselsafari. Dyrene er ofte underernærede, fysisk mishandlet og går rundt med åbne sår. Det forventes, at dyrene skal bære tunge laster i lange perioder. Alt for ofte er det gamle, syge eller drægtige dyr, som turisterne kan leje.

Fotografering med vilde dyr

Nogle lever af at fotografere turister sammen med chimpanser, løveunger, bjørne eller andre vilde og truede dyrearter. Dyreunger indfanges ofte fra naturen efter at deres mor er blevet dræbt og solgt som trofæ. Ejerne ved for det meste kun lidt om de vilde dyrs ernæring, fysiologiske- og adfærdsmæssige behov, så eksempelvis kan ungerne i en tidlig alder dø af underernæring. Dyrearter, som ikke er truede, får kun set et glimt af livet, fordi de bliver for store og uhåndterlige for deres ejere. De efterlades på gaden eller bliver slået ihjel. 

Sigøjnere i Sydøsteuropa og Indien tilbyder "dansebjørne", som turistattraktion, hvor man kan se dem "danse" eller blive fotograferet sammen med bjørnen. Bjørnen er taget fra sin mor i en tidlig alder. Ungen lærer at "danse", bl.a. ved slag på benene mens der spilles musik. Herefter vil bjørnen associere musik med slag og derfor, når den hører musik, foretage dansende bevægelser for at undgå smerten. Dansebjørne er ofte mentalt forstyrrede.

Tyrefægtning

Turisme skaber desværre en god basis for indtægter til underholdning, der indebærer mishandling af dyr. I de senere år er interessen for tyrefægtning steget på trods af en stigende modstand blandt lokal befolkningerne, for eksempel er 50% af alle spaniolere imod tyrefægtning. Hvert år bliver tusindvis af tyre og heste lemlæstet og dræbt i arenaer som underholdning i Spanien, Sydfrankrig, Portugal og Latinamerika.

Safarier

Hvis safarier ikke er ordentligt planlagt, kan de gøre stor skade på vilde dyr. Dyrene må kun observeres på afstand, og støj niveauet skal holdes på et minimum, så dyrene ikke forstyrres. Turistgrupper må aldrig stimle sammen omkring dyr, specielt ikke hvis de er i færd med at jage, søge føde, eller at parre sig. Vilde dyr må aldrig fodres.

Zoologiske haver og havpattedyr som underholdning

Kun et fåtal af verdens zoologiske haver og slet ingen af de mange hval- eller delfinbassiner har acceptable forhold for dyrene. Største delen af zoologiske haver holder stadig dyrene i små bure af beton og bag metal tremmer. Sådant et miljø er stik imod dyrets naturlige levevis. Det forhindrer dyrenes muligheder for naturlig fødesøgning, social adfærd, motion eller blot at kunne fjerne sig fra en ubehagelig situation. Elementer som er essentielle for at opfylde dyrets behov.

Mange hvaler og delfiner dør under tilfangetagelsen eller kort tid efter ankomsten til bassinet. For hver delfin, som optræder med at springe gennem ringe, er der ti andre, som er døde for at forsyne en underholdningsindustri, som udnytter vilde dyr.

Ødelæggelse af leveområder

Udvidelsen af turistindustrien i naturskønne områder lægger et enormt pres på naturen. Nogle af de første ofre for denne proces er de lokale vilde dyr. Miljøet forurenes eller nedtrampes af ivrige turister i jagten på at opleve naturens skønheder.

Mange af de kyststrækninger, som havskildpadder i generationer har benyttet er nu fyldt med badende gæster. Det forhindrer skildpadden i at komme på land og lægge æg. Turister, som gerne vil hjælpe til med bevarelsesprojekter for havskildpadder, bør undgå projekter, som opfordrer turister til at udsætte skildpaddeunger.

Sædvanligvis er disse opdrættet i bassiner, hvor de instinktivt har opbrugt næsten al energi, før de bliver sat ud i havet. Derfor kan de ikke klare den lange svømmetur ud i havet. Størstedelen af dem omkommer. Støt kun projekter, hvor det tydeligt fremgår, hvordan projektet er med til at bevare arten. Betal aldrig for at se unger svømme i bassiner eller for at udsætte unger.

Omstrejfende hunde og katte

I stort set alle lande er der problemer med omstrejfende hunde og katte i byerne. Man kan ofte, som turist, være fristet til at fodre dyrene, men erfaringen viser, at det som regel forøger bestanden af hunde og katte. Hvor der er mad, vil der være dyr. Giv i stedet en donation til et lokalt dyreinternat. De har ofte brug for al den støtte de kan få. De forsøger at udføre essentielt dyreværnsarbejde i lande, hvor der er ingen eller kun meget lidt økonomisk opbakning til at løse et enormt problem.


Tilbage til oversigten