Hest
 

Sådan omgås du heste

- 08/02/17
omgå hest
I denne artikel har vi listet en række praktiske råd omkring, hvordan du bedst omgås heste. Sæt dig ind i hvad hesten er for et dyr, så du bedre kan forstå dens reaktioner og hvad dens behov er. Vær rolig og selvbevidst omkring din hest og lær at dominere den med dit kropssprog. Hesten skal opfatte dig som en værdig leder, således at den kan finde tryghed i samværet med dig (litteratur Klaus F. Hempfling "Kunsten at danse med heste")

Hvad skal der til for at hesten trives i stalden

Stalden er først og fremmest hestens hjem Der skal være plads nok til den. Rent strøelse og adgang til vand og tilstrækkeligt med foder. Der skal være roligt og ingen stressende aktiviteter. Der må gerne være koldt men aldrig træk

Hvad skal der til for at hesten trives på folden

Der er vigtigt for hesten at komme på fold med sine heste venner. Men husk at folden skal være stor nok til at de kan lege og udøve deres naturlige flokadfærd. F.eks. slås eller jage hinanden. Hegnet skal være solidt og højt og det skal checkes jævnligt for evt. skader. Der må ikke ligge genstande som hestene kan komme til skade på. Det er unaturligt og synd for heste, der ikke må komme på fold!

Hvad skal der til for at hesten trives når du rider den

Ridning skal være en trinvis træning og uddannelse af heste, som til en hver tid skal foregå i hestens tempo. Det skal opbygge og afspænde hesten både fysisk og psykisk - og absolut ikke nedbryde hesten på nogen måde.

Vær sikker på at hesten er sund og rask, og ikke er kommet til skade på folden for du rider og vær sikker på at det udstyr du bruger på din hest, saddel, trense, bid mm ikke generer / skader med tryk og lignende.

Børn og heste

Når det gælder børn og heste er det vigtigt at det stadig foregår på hestens præmisser.
Hesten er et dyr og ikke et stykke legetøj.

Både for hesten og barnets skyld, så vent til barnet har en alder hvor det kan forstå hvad et levende dyr er. Desuden skal barnet kunne forstå og efterleve en besked meget hurtigt. Heste er trods alt store dyr og der kan opstå situationer hvor der skal handles meget hurtigt.

Skal dit barn på rideskole, så lad jer ikke nøjes med et sted hvor de rider rundt i halen på hinanden og ikke lærer andet end at holde sig fast og komme fra A til B på en sløv lektions hest. Ridning er andet og mere end det!

Sådan nærmer du dig en hest

Dit kropssprog er meget vigtigt i enhver situation og omgang med hesten (litteratur Klaus F. Hempfling "kunsten at danse med heste") Læg dig hoved lidt på skrå når du nærmere dig en hest og sænk blikket. Et løftet hoved og et direkte blik i øjnene er et angreb.
Du må gerne nærmer dig lidt sidelæns eller endda baglæns.

Sådan trækker du en hest

Hesten skal som sådan ikke trækkes efter dig, men den skal følge efter dig.
Lad træktovet hænge i en løs bue mellem din hånd og hestens grime. Sig nu "Skridt" i en klar og opadgående tone, og gå frem ad. Driv ekstra på med tunge slag hvis nødvendigt. Det er sjældent nødvendigt at gøre andet end at bede heste om at gå fremad. Undlad at hive og trække i hesten.

Hvis hesten ikke går frem efter et par forsøg, kan du prøve med at "zig zage" fronten. Det vil sige, skubbe dens hoved ud til højre skulder og derefter ud til venstre skulder. Sig "Skridt" igen og gå frem ad.

Hesten må gerne kigge sig omkring når I går fremad, så længe den følger med dig. Lad derfor være med at stramme rebet, men lad det stadig hænge i en løs bue.

Har hesten Trense på, skal du kun have fat i tøjlen til den side du står, uden kontakt med hestens mund. Hvis det er nødvendigt, skal kontakten til hestens mund være i en opad gående retning i hestens mundvig og mod øret, og endelig ikke nedad i laderne (hestens gummer). Dette vil påføre hesten en unødig smerte og ødelægge følsomme nerve spidser i hesten mund - som ALDRIG gendannes!


Tilbage til oversigten