Har i nogen links til danske sider med præriehunde?

Underkategori: Præriehund

2010-09-04 06:48:30
Spørgsmål indsendt af SussiHej
Har i nogen links til danske sider med præriehunde? Jeg kunne nemlig godt tænke mig, at høre fra andre der har disse fascinerende dyr! Er det normalt at de "gør" når man tager dem op? Det gør især vores han nemlig, og han logrer også med halen imens!
Hilsen SussiSvar fra brevkasse

Hej Sussi.
Nej, jeg er ret sikker på, at der ikke findes nogen dansk hjemmeside, der specielt handler om præriehunde. Men jeg bruger undertiden den amerikanske side, der hedder
http://www.prairiedog.info/
Dér kan du f.eks. også se, hvilke amerikanske bøger om præriehunde du kan købe. Personligt foretrækker jeg følgende bog, der indeholder et væld af gode oplysninger om præriehunde. Dog skal du vide, at den er videnskabeligt baseret og er skrevet ud fra iagttagelser i naturen (John Hoogland er en kapacitet inden for præriehunde!):
Hoogland, J. L. 1995. The Black-Tailed Prairie Dog. Social Life of a Burrowing Mammal. The University of Chicago Press, Chicago. 571 sider.
Du kan også læse nedenstående bog, som indeholder forslag til, hvor du kan holde præriehunde i haven (du vil kunne låne den gennem biblioteket):
Christiansen, J. 1985. Marsvin, jordegern, præriehunde og andre gnavere. Dyr i haven, 1. Amulet Hobbyforlag, Holte. 160 sider
Der findes i Danmark en ny forening, der beskæftiger sig med eksotiske dyr, overvejende eksotiske eller usædvanlige pattedyr. Den hedder Eksotiske Dyrs Venner, og jeg ved, at der er nogle medlemmer, der holder præriehunde. De har denne hjemmeside:
http://www.eksotiske-dyrs-venner.dk/
Hvad angår præriehundes ”gøen”, når du tager dem op, så må jeg sige, at jeg ikke har hørt tamme individer udstøde lyde, når de bliver taget op. Men en præriehund, der ikke er tam, vil protestere over det ved bl.a. at give forskellige lyde fra sig. Men ud fra dine oplysninger kan jeg nok ikke komme det så meget nærmere, fordi de kan udsende mange forskellige lyde afhængig af omstændighederne. Forskere har fundet mindst 12 forskellige slags lydsignaler, som disse spændende gnavere kan udsende fra den ene situation til den anden. Hvis en præriehund føler decideret ubehag ved at blive fanget og taget op, så afgiver den et alarmsignal, der skal fortælle de andre medlemmer af flokken, at der virkelig er fare på færde, og at de skal se at komme ned i deres underjordiske gange i en fart.
Præriehunde bruger flittigt halen til at sende signaler til andre præriehunde i flokken, hvilket også kan have mange funktioner. Det vil næppe være helt korrekt at sige, at de logrer med halen, som vi kender hos hunde. Snarere kan vi sige, at de vipper med halen! Den slags signaler med halen bruges f.eks. ved social adfærd mellem medlemmer af flokken, ved kampe når to dyr truer hinanden, eller når en prædator eller fjende nærmer sig og således udgør en fare. Jeres han gør det altså for at fortælle jer eller dens artsfæller noget, men igen kommer det an på omstændighederne. Jeg har aldrig selv set en sådan adfærd, når man håndterer en præriehund. Præriehunde har meget varierede og komplekse adfærdsmønstre. Og adfærden består ofte af en kombination, hvor et dyr både udsender lyder (f.eks. ”gør”) og vipper med halen. Men jeg skal også sige, at jeg holder præriehunde i en stor udendørs indhegning på 36 kvm., hvor de lever under relativt naturlige forhold og kan grave lange gangsystemer i haven. Her bliver de ikke nær så tamme, som hvis man holder dem enkeltvis, og hvis de kan knytte sig stærkt til mennesker i stedet for til artsfæller. Derfor har jeg ikke den helt store erfaring med hold af præriehunde som egentlige kæledyr.
Én ting er sikkert: Præriehunde er meget specielle, interessante og charmerende!

Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål