Arter af hajer, som føder levende unger?

Underkategori: Haj

2003-11-05 12:19:23
Spørgsmål indsendt af HanneHejsa!
Jeg vil gerne vide, om der findes arter af hajer, som føder levende unger? Altså er en haj en fisk eller et pattedyr, eller findes begge dele?
Hilsen HanneSvar fra brevkasse

Der er tre forskellige typer af reproduktion hos hajer. I de fleste tilfælde føder hunnen levende unger, men der er hajer som lægger æg.
Den mest avancerede form for forsterudviklinng kaldes vivipar. Ungerne i livmoderen, og fødes som levende unger. Næringen under udviklingen får de direkte fra moderen via moderkagen.
Den mest almindelige form for udvikling hos hajer kaldes ovovivipar. Hunnen lægger æg, som dog befrugtes, klækker og udvikles inde i moderen. Ungerne fødes som levende unger, men i
modsætning til viviparity, får disse unger ikke tilført næring direkte fra moderen, men fra æggeblommen. Hos nogle arter med denne form for udvikling (fx sandtiger- og sildehajen) sker der det at de først udklækkede unger spiser sine søskende. Disse hajarter føder derfor kun få unger ad gangen.
Den sidste type udvikling kaldes ovipar. Hunnen lægger æg, som hæftes fast på fx. alger eller koraller. En hajart lægger æggene i sedimentet. Når først ægget er fastgjort, folader hunnen ægget, som derefter ikke får yderligere pasning eller tilførsel af næring end den fra æggeblommen.
Som svar på hvorvidt en haj er en fisk eller et pattedyr, så er svaret een fisk. Fisk defineres ved at være akvatiske vertebrater med finner og gæller.
Definitionen på et pattedyr derimod er ikke at de føder levende unger, men at de har mælkekirtler og hår på kroppen.
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål