Vi har købt en meget flot 110 cm lang rødhalet

Underkategori: Slange
Tema: Fodring

2013-02-05 10:25:09
Spørgsmål indsendt af Dannie Møller Andersen, Hillerød



Hej
Vi har købt en meget flot 110 cm lang rødhalet kongeboa for ca. 2 mdr. siden. Den har indtil nu spist og trivedes fint. Den får en ørkenrotte hver uge og den har haft fin afføring. Vores problem er, at den pludselig gravede sig ned i bunddækket og lå meget stille et par dage, vi fiskede den op og så virkede den frisk nok. Dagen efter havde den igen gravet sig ned. Der lå den et døgns tid. Nu er den kommet frem igen, men den har bare rullet sig sammen i en krog. Den havde på et tidspunkt lidt gråtågede øjne, så vi mente, den skulle til at skifte ham, men det er gået væk igen. Dens skind virker lidt ru og den taber også små stykker ham, men det er meget lidt. Den er meget stille og vi tør ikke give den mad, da vi har fået at vide, at det skal man ikke gøre, hvis den er ved at skifte ham. Det er 14. dage siden den sidst har spist og den virker ikke, som om den er sulten. Den plejer at blive meget aktiv op til fodringsdag.
Er den syg eller er det helt normalt det der sker?
Dannie Møller Andersen, Hillerød



Svar fra brevkasse

Hej Dannie.
Den person eller dyrehandel, der har solgt dig kongeboaen, har vist undladt at fortælle dig nogle væsentlige ting. En kongeboa er en kvælerslange, og kvælerslanger er i bund og grund NATAKTIVE. Dvs. da vi gerne vil give vores dyr de allerbedste livsbetingelser, skal vi sørge for, at en kongeboa har et par gode skjulesteder, hvor den kan gemme sig ordentligt om dagen. Du kan anbringe det ene skjulested på et lunt til varmt sted i terrariet, mens det andet placeres i den kølige ende af terrariet. Så kan slangen selv vælge, hvor den helst vil opholde sig om dagen.
Det kan godt være, at du på den måde ikke får set særligt meget til din kongeboa, men det er nu engang betingelserne, hvis vi gerne vil have et dyr, der er overvejende nataktivt. Så vil du til gengæld kunne opleve en mere naturlig adfærd, når slangen kravler omkring i terrariet, efter at lyset er slukket. Det er afgørende, at slangen selv skal kunne vælge, hvornår den vil ligge skjult, og hvornår den vil være fremme.
Når vi nu ved, at en kongeboa klart vil foretrække at holde sig skjult om dagen, så kan vi bedre forstå, hvorfor den gravede sig ned i bundlaget. Den manglede simpelthen et skjul, og så ”borede” den sig ned i bundlaget, selvom dette slet ikke var ideelt for den.
Ud fra en beskrivelse er det ikke muligt for mig at sige, hvad der er galt med slangen. Det er simpelthen nødvendigt at kunne undersøge den, og det bør gøres af en krybdyrkyndig dyrlæge. Når du bor i Hillerød, vil jeg anbefale dyrlæge Beth Fledelius, der vil kunne behandle dine dyr i både Lyngby og Haslev. Kontakt:
Tlf. 45 930 730, beth.fledelius@mail.tele.dk (Lyngby)
Tlf. 5631 1062 (Haslev Dyreklinik)
http://www.krybdyrdoktor.dk
Hvis du kunne tænke dig at fortsætte med at holde krybdyr, så vil jeg råde dig til at blive medlem af Nordisk Herpetologisk Forening, hvilket koster 300 kr. om året. Så vil du modtage vores udmærkede og flotte blad med mange gode artikler om krybdyr og padder. Vi havde f.eks. en god artikel om kongeboaers liv i naturen, som udkom i juli/august-nummeret fra 2002, og den kunne du sikkert få udbytte af. Du kan læse mere om indmeldelse her:
http://www.nhf.dk/info.html#medlem
Held og lykke!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål