Vi har fået to leopardskildpadder.

Underkategori: Skildpadde
Tema: Fodring

2014-10-13 09:34:21
Spørgsmål indsendt af Helle, København NVHej Dyrebrevkasse
Vi har fået to leopardskildpadder. Vi skyder den ene til at være 3-4 år, den anden 4-5 år. Som sagt er det lidt svært at vurdere alder.
De begge er tilsyneladende lidt kræsne, derfor har vi virkelig eksperimenteret med at finde det rette foder. Vi er bare lidt usikre på, hvor meget de egentlig har godt af at spise pr. dag og er det en god ide at blande en masse forskelligt samtidigt, eller skal man holde sig til 2-3 ting pr. dag?
Er det godt/sundt at holde en fastedag pr uge?
På forhånd tak for hjælpen.
Helle, København NVSvar fra brevkasse

Hej Helle
Først og fremmest er det meget vigtigt, at vi gør det klart, at leopardskildpadden skal have BLADMATERIALE og GRÆS som foder. Når jeg skriver ”bladmateriale”, så vil det for vores vedkommende betyde alt muligt godt ukrudt fra haver, grøftekanter og enge! Det bedste er mælkebøtter, men der er også mange andre gode urter fra naturen, som f.eks. skvalderkål, hønsegræs, tvetand, gåsepotentil, svinemælk, bellis og vejbred. Derudover er almindeligt frisk græs også godt. Om vinteren må du ty til ”købegrønt”, selv om det ikke er ideelt. F.eks. kinakål, grønkål og hø. Forskellige former for salat kan også bruges, men de er meget kalkfattige og skal derfor overdrysses med et vitaminpulver, der indeholder MEST muligt calcium (kalk) og vitamin D3 og MINDST muligt fosfor. Hvis du byder din kræsne leopardskildpadde et varieret udbud af disse emner, så skal det nok lykkes at få den til at kaste sig over ét eller helst flere af dem!
Du skal ikke give leopardskildpadder frugt, da deres fordøjelsessystem, dvs. mave og tarme, slet ikke er indrettet til den slags foder. På den afrikanske savanne, der er dens levested, finder vi ikke mange frugter, og det er akkurat den situation, som leopardskildpadden har tilpasset sig gennem hundredetusinder af år! Frugt kan derfor give dine leopardskildpadder svære og ubehagelige fordøjelsesproblemer.
Når du giver dyrene dette foder af græs og andet bladmateriale, så kan du godt lade dem æde, så meget de ønsker. Det er lavproteinfoder, og i naturen kan de ofte æde næsten ubegrænsede mængder af den slags føde (i hvert fald uden for tørtiden). Men for dine næsten voksne dyr er det også tilstrækkeligt at fodre dem hver eller hver anden dag. Så til dit ene spørgsmål om fastedagen kan jeg svare, at du roligt kan give dem en fastedag om ugen – og du kan også godt give dem to eller tre fastedage om ugen!
Hvis du efter disse råd stadig ikke kan få din ene leopardskildpadde til at æde ret meget, skulle nok undersøge, om du holder dyrene på den rigtige måde. Denne store art skal have et meget stort terrarium, hvor der er en god bundvarme. Bundvarme er vigtigt for tropiske landskildpadder, så deres fordøjelsesfunktioner kan fungere godt. I Nordisk Herpetologisk Forenings blad havde vi i november/december 2002 en fremragende artikel om hold og opdræt af leopardskildpadde. Dét nummer kan du bestille fra foreningens hjemmeside, www.nhf.dk hvor du også kan melde dig ind. Der er i NHF mange dygtige skildpaddeopdrættere, som du sikkert kan lære meget af, og der er også en del skildpaddeartikler i vores blad.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål