Spørgsmål.

Underkategori: Øgle
Tema: Fodring

2014-05-13 12:43:17
Spørgsmål indsendt af Annika NørspangHej, jeg er en færøersk pige, som gerne vil have svar på nogle spørgsmål. Jeg vil utrolig gerne anskaffe mig en øgle. Eftersom at vi kun har en dyrehandel heroppe, handler de ikke med øgler, da interessen ikke er den helt store. Men de kan sagtens skaffe mig en øgle hjem, men ikke foder til. Dvs. at den øgle, jeg skal anskaffe mig, må spise grøntfoder. Dog har jeg mulighed for at give den melorme, da jeg 'avler' sådan nogle til mine hamstere.
Og så skal øglen ikke være aaalt for stor. Den må gerne ligge omkring de 15-40 cm.
Øglen skal samt være nem at gøre tam (den skal dog ikke være noget ”kæle”dyr. Men til at omgås, hvis du forstår.)
Hvilken øgle vil du foreslå mig?
På forhånd, tusind tak for svar
Annika NørspangSvar fra brevkasse

Hej Annika.
Vi har jo for nylig talt med dig om dette emne på Nordisk Herpetologisk Forenings forum, og vi er også kommet op med nogle mulige løsninger. Der er ikke mange velegnede øgler, der æder grøntfoder (eller andet plantemateriale). Men madeirafirbenet (Teira dugesii, tidligere Podarcis dugesii) æder en stor andel af frugt, bær og diverse kød. På øen Madeira, hvor arten er meget almindelig, er nogle vinbønder sure på firbenene, fordi de æder de modne vindruer, og tidligere forgiftede man firbenene. Turister på vandreture har somme tider haft en pudsig oplevelse, når de har siddet i naturen og spist deres madpakke, for så har det hændt, at et frækt firben har snuppet lidt makrelsalat fra madpakken! Men det er desværre svært at få fat på madeirafirben.
Nogle andre interessante øgler er tornhaleagamer af slægten Uromastyx, og de er overvejende planteædere. Vi kan nok ikke kalde dem deciderede begynderdyr, for de kræver en grundig indretning af terrariet, der skal være stort og rummeligt (de er indbyrdes stridbare). Her bør du læse den udmærkede artikel om pasning af tornhaleagamer i Nordisk Herpetologisk Forenings medlemsblad i nr. 4 fra juli/august 2001. Du kan købe det nr. fra foreningens hjemmeside http://www.nhf.dk hvorfra du også kan melde dig ind.
Endelig vil jeg nævne, at det er muligt at købe foderdyr (insekter) fra nogle firmaer, der fremstiller dem i store mængder. De kan sendes på helt forsvarlig vis med posten. Jeg mener, at det tager 2-3 dage at sende post til Færøerne, så det burde kunne lade sig gøre at klare den udfordring, hvis du beder om, at der bruges lidt større beholdere til insekterne end normalt. De øgler, som jeg har nævnt her, bør med jævne mellemrum tilbydes nogle insekter. Du kan finde nogle leverandører fra NHF’s hjemmeside.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål