Min søn har en kongepython på ca 58 cm

Underkategori: Slange

2008-12-03 07:23:08
Spørgsmål indsendt af en slange fan.



Hej..
Min søn har en kongepython på ca 58 cm, han har den ude hver dag og den fungere perfekt, den får en voksen mus 1 gang i ugen, men jeg er i tvivl om, den skal have mere foder, evt. 2 gange i ugen el. 2 mus ad gangen? Har fået at vide, at man kan se, hvad køn det er på halen, kort hale efter åbning: hun. lang smal hale efter åbning: han. Er det rigtig?
Hilsen en slange fan.



Svar fra brevkasse

Hej anonyme slangefan.
Du skriver, at din søn har sin kongepython ude af terrariet hver dag. Her skal vi lige holde os for øje, at krybdyr ikke er kæledyr – og man bør ikke prøve at gøre dem til kæledyr. De kan måske lære at vænne sig til at blive taget ud af deres terrarium med jævne mellemrum, men det er afgjort bedst at lade dem være i fred og ro inde i deres terrarium. Det er i hvert fald sikkert, at hvis en slange selv kunne vælge, så ville den helst være fri for at blive håndteret! Så hvis I ønsker at give kongepythonen de bedste vilkår, så lader I den forblive i terrariet og tager den kun ud, når det er nødvendigt (det er det næppe særligt ofte). I skal også give den et skjul, hvor den kan gemme sig fuldstændigt, da kongepython er en temmelig skjultlevende art og gerne vil have god tryghed i form af et skjul. Jeg ved godt, at I herved ikke vil kunne se slangen så tit, men det er nu engang den måde, den vil have det bedst på.
At fodre en ca. 58 cm lang kongepython med én mus én gang om ugen lyder passende.
Det er rigtigt, at hanner har en længere hale end hunner. Men det er en usikker metode, hvis I vil være bare nogenlunde sikre på, om jeres kongepython er en han eller hun.
Den sikreste metode er at lade en slangeekspert kønsteste den med en sonde. Grundprincippet går ud på, at hannen opbevarer sine to kønsorganer, hemipeniserne, i to lommer ude mod halen. Hos hunnen mangler disse lommer næsten, dvs. de er meget små. Vha. en steril knopsonde, hvorpå der er smurt lidt vaseline, kan du finde ud af, hvor dybe lommerne er. Først føres sonden nogle få mm ind i kloakken, hvorefter du fører sonden ud mod halen. Groft sagt vil slangen være en han, hvis sonden når langt ud mod halen, og den vil være en hun, hvis den ikke når så langt derud. Vi har en slags ”standard-enhed” til at måle, hvor langt sonden ud i lommen mod halen. Den enhed hedder ”antal underhaleskæl”, hvilket er de skæl, der sidder på halens underside. Hvis sonden når ud i en længde af mindst 8 underhaleskæl, så er det en han. Det vil være en hun, hvis sonden ikke når så langt ud. Der findes hjemmesider på internettet, hvor dette er beskrevet. Her er et eksempel på en god side med billeder af hele processen:
http://www.pythons.com/probing.html
En erfaren slangeopdrætter fra Nordisk Herpetologisk Forening vil kunne kønsbestemme din kongepython med en sonde.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål