Jeg ville bare spørge, om der findes en agame der hedder ”blåstrubet agame”?

Underkategori: Øgle

2009-07-06 02:48:47
Spørgsmål indsendt af Martin.



Hejsa...
Jeg ville bare spørge, om der findes en agame der hedder ”blåstrubet agame”? jeg har ikke kunne finde noget om den, da jeg ikke har det latinske navn, men det kan i måske hjælpe med. Hvis der altså er noget der hedder sådan....
Et spørgsmål mere:D
Hvis man bygger et terrarium i træ. Hvordan laver man så bunden, så den kan holde? Jeg havde nemlig tænkt, at der skulle være vand i den ene ende, altså ligesom en sø. og skal der ligge varmekabel i den ende med vand?
Med venlig hilsen Martin.



Svar fra brevkasse

Hej Martin.
Vi har tidligere talt om agamer, som diverse dyrehandlere havde givet et dansk populærnavn ”blåstrubet agam” eller noget lignende (f.eks. ”blåhalset” og ”blåhovedet”). Der er en del agamer, der har blåt eller blåligt hoved, men ingen har et officielt dansk navn i den retning. Personligt har jeg ikke set nogle af de agamer, som visse dyrehandlere disse navne, så jeg kan ikke udtale mig om, hvilken art reelt tilhører. Fra andre terrarianere i Nordisk Herpetologisk Forening har jeg indtil nu heller ikke kunnet få dem artsbestemt. Så vidt jeg har kunnet forstå, har man ikke engang fået oplyst, hvor i verden dyrene stammer fra! Jeg har skrevet nogle linjer om dette emne i andre øgle-svar her i Dyrebrevkassen, så du kunne prøve at læse dem.
Så længe det ikke er muligt at få dyrenes latinske navn oplyst, synes jeg ikke, at du bør købe dem.
Det kan godt lade sig gøre at bygge et solidt terrarium i træ. Her vil jeg anbefale dig at låne de to bøger, der har titlen ”Terrariekundskab 1 og 2”, og som er skrevet af Jørgen Christiansen og udgivet af forlaget Rana. Dit lokale bibliotek vil kunne skaffe dem til dig. Hvis træbunden skal kunne tåle vand, vil jeg anbefale dig at behandle den med et produkt fra Knauf, der kaldes ”flydende folie”. Du kan f.eks. købe det hos Bauhaus, som sælger det i spande à 1 liter og 5 liter. Det er en fed sortbrun masse på vandbasis, der danner en tyk gummiagtig hinde, som er vandtæt. Den er ikke farlig at indånde.
Nu ved jeg ikke, hvilke dyr du vil holde, siden det er nødvendigt med et stort vandbassin (det er forhåbentlig ikke de såkaldte ”blåstrubede agamer”, som næppe skal holdes i et så fugtigt miljø!), men det lyder som om, at de i naturen lever i regnskov eller sump. HVIS forholdene i terrariet skal være ekstremt fugtige (typisk til regnskovslevende frøer), så kan du godt lægge varmekablet under vandbassinet, men ellers vil jeg råde dig til at lægge det i bundlaget i terrariets tørre ende. Men i de to bøger ”Terrariekundskab 1 og 2” kan du læse mere om de forskellige måder at lave et bassin.
I øvrigt vil jeg anbefale dig at melde dig ind i NHF, hvor du vil kunne få et godt grundlag for at komme ordentligt i gang med terrariehobbyen. Det koster 300 kr. om året, og du kan læse mere om indmeldelse i dette afsnit på foreningens hjemmeside: http://www.nhf.dk/info.html#medlem
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål