Jeg har to skægagmaer og jeg er meget bekymret

Underkategori: Øgle
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2006-05-30 10:24:33
Spørgsmål indsendt af Gitte



Kære brevkasse.
Jeg har to skægagmaer og jeg er meget bekymret for dem. Da vi fik dem, var de begge meget livlige og kravlede rundt på deres pinde osv., men nu er de helt livløse og de har problemer med at gå. Det er som om, de slæber sig frem og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre for at hjælpe dem, de er 1 år gamle og de får vitaminer og fårekyllinger, melorme, salat og masser af vand.
Jeg finder det lidt svært ind imellem, for nogen siger, at de skal i dvale?
og nogle siger de ALDRIG må få iceberg salat?
Hvad skal man tro på?
venlig hilsen Gitte



Svar fra brevkasse

Hej Gitte
Jeg vil med det samme sige, at jeres to skægagamer kræver effektiv hjælp omgående. Til Dyrebrevkassens læsere kan vi derfor oplyse, at vi straks har sendt nedenstående svar til Gitte, så hun med det samme kunne tage hånd om problemerne. Desuden vil jeg sige, at så alvorlige problemer, der kræver hurtig indgriben og behandling, ikke alene bør sendes til Dyrebrevkassen, da man må påregne, at der går en vis tid, før vi kan skrive alle vores svar og lægge dem ud på hjemmesiden (mere om det længere nede i dette svar).
Umiddelbart lyder jeres foder til dyrene fornuftigt, men jeg kan ikke foretage nogen egentlig vurdering af forholdene, fordi jeg ikke selv har set dem. Jeg vil nedenfor foreslå forskellige ting, der måske kan hjælpe med dyrenes tilstand. Men dels kan jeg ikke være sikker på, om det er netop de ting, der vil hjælpe, og dels vil ingen af tingene hjælpe så hurtigt, som der er behov for. Jeg gætter på, at det er lang tids påvirkning, der har gjort, at de nu befinder sig i en så dårlig tilstand. Og når du forhåbentlig får rettet op på disse fejl og får givet dem de rigtige kår, vil der sikkert også gå en rum tid, førend du virkelig kan se tydelige fremskridt.
Derfor bør du straks konsultere en krybdyrkyndig dyrlæge, som forhåbentlig vil kunne give dem den nødvendige behandling straks. Der er ikke mange dyrlæger, der har erfaring med og kendskab til krybdyr. Nu ved jeg desværre ikke, hvor i landet du bor, men jeg vil her give dig nogle eksempler på krybdyrkyndige dyrlæger fra forskellige dele af Danmark:
På Sjælland:
Haslev Dyreklinik (ved Beth Fledelius)
Bækvej 7
4690 Haslev
Tlf. 5631 1062

Nær Århus:
Abild Dyreklinik (ved Knud Steensborg)
Hovedgaden 41
8220 Brabrand
Tlf. 8626 3511

På Fyn:
Dyrlægehuset (ved René Nielsen)
Torvegade 10
5690 Tommerup
Tlf. 6476 1024

En ting, der er meget gavnligt for sådanne dagaktive og solelskende øgler er ULTRAVIOLET LYS. Jeg vil anbefale dig, at du køber sådan en lampe. I krybdyrforretninger kan man købe bestemte UV-lysstofrør, der indeholder relativt megen UVA-lys og en ganske lille mængde UVB-lys, som dyrene har behov for. Men jeg synes, at disse lamper plejer at være for dyre, selv om de er gode. I stedet kan du hos en almindelig installationsforretning købe billigere rør, der har samme gode UV-bestråling. Det gælder f.eks. typerne Osram Eversun farve 79 eller Philips Cleo Performance.
Derudover er det godt, at du giver skægagamerne vitaminpulver på foderet. Det skal indeholde vitamin D3 (ikke blot D eller D2) og mest muligt calcium (kalk) og mindst muligt fosfor.
Der skal i terrariet være gode varmepladser med varmelamper. Her må temperaturen gerne nå op på 40 grader, hvis der bare er andre steder i terrariet, hvor der ikke er mere end 25 grader. Sluk for lys og varme om natten.
Skægagamer SKAL ikke i dvale, men de har godt af en hvileperiode uden foder over 1-2 måneder om vinteren ved ca. 15 grader. For den urutinerede terrarianer vil jeg nok fraråde et sådant vinterhvil. Hvis nogen har fortalt dig, at skægagamer slet ikke må få icebergsalat, så er det noget sludder! Det er helt naturligt, at de æder lidt grønt. Men det er da klart bedre, hvis du kan give dyrene mælkebøtter (de er meget sunde) i stedet for icebergsalat.
I Nordisk Herpetologisk Forenings tidsskrift udgav vi i 1998 (blad nr. 2) en fremragende artikel om pasning og opdræt af skægagam. Jeg mener ikke, at vi har flere af det nummer til at sælge, da det var fantastisk populært. Du kan prøve at låne den artikel gennem dit bibliotek, som kan skaffe den fra et af landets store biblioteker.
Jeg vil til sidst sige, at det bedste at gøre i en sådan kritisk situation ville have været at ringe til en af Nordisk Herpetologisk Forenings øglekonsulenter. Jeg synes, du skulle melde dig ind i NHF (gennem vores hjemmeside www.nhf.dk),
for på den måde vil du f.eks. kunne etablere et godt netværk af andre med interesse for øgler, ligesom du vil modtage vores gode blad. Når du får opbygget den fornødne viden, så vil du nok også kunne behandle problemer, som dem, du nu er stødt på, i tide. Dette er ikke ment som en kritik af dig, men blot et forslag til en måde at lære mere om dette spændende emne.
Held og lykke!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål