Jeg har selv en sund og rask mørk tigerpython.

Underkategori: Slange
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2013-01-18 05:34:24
Spørgsmål indsendt af Ditte Louise Andersen, Frederikshavn



Jeg har selv en sund og rask mørk tigerpython. Har yderligere en mørk tigerpython på ”ferie”. De går i samme terrarium, hvilket de også gjorde for ca. 1 md siden hos dyrehandleren. Ferie-pythonen vil ikke spise. Den har ikke spist hos sin ejer og i dyrehandelen spiste den kun døde mus. Men som sagt spiser den intet nu. Har prøvet at provokere den både med levende og døde mus. Den har også haft fodermusen til at være hos sig i flere timer, men hver gang den får færden af en mus, stikker den af og gemmer sig. Den er blevet tvangsfodret 4 gange. Første gang spyttede den musen op. De sidste 3 gange har den holdt det i sig. Fik fortalt af dyrehandleren, at normalt har tigepythoner ingen spiseproblemer. Og i tilfældet, så bør de spise selv efter 1-2 tvangsfodringer. Men dette gør denne slange ikke.
Begge slanger har haft blodmider for ca. 14 dage siden og fik fortalt, at det kunne mindske appetitten. Er af dyrehandleren blevet tilbudt at få slangen byttet, hvis jeg ikke snart får den til at spise. Men ser helst, at slangen begynder at spise og ikke skal byttes. Er nervøs for at tvangsfodre den, når den bliver større. Da den er begyndt at vokse ordentligt igen. Var meget tynd, da jeg fik den på ”ferie”; ca. 60 cm lang og 1-1,5 cm i diameter. Min egen er ca. 65-70 cm lang og 2-2,5 cm i diameter. Er min egen slange evt. lidt ”småfed”? og hvad kan jeg forsøge mig med for at få ferie-pythonen til at spise?
Ditte Louise Andersen, Frederikshavn



Svar fra brevkasse

Hej Ditte Louise
Ligesom mennesker er alle slanger forskellige. Selv slanger af samme art opfører sig forskelligt. Skønt tigerpythoner i reglen er lette at få til at æde de gnavere, som de bliver tilbudt, kan visse dyr være kræsne. Derfor synes jeg, at du bør prøve at fodre den slange, som du ikke kan få til at æde, med forskellige slags gnavere (af passende størrelse naturligvis). Det kan f.eks. være ørkenrotter, hamstre eller rotteunger, som alle har hver deres individuelle lugt. Et foderdyrs lugt spiller en væsentlig rolle for en slange.
Når du sætter en levende gnaver ind til slangen, så bør den kun forblive i terrariet i en halv times tid, hvor du holder den under opsyn, da gnaveren sagtens kan finde på at bide ganske alvorligt i slangen! Hvis slangen ikke har taget den på tidspunkt, så tag gnaveren ud af terrariet igen og prøv evt. senere igen.
Selv om de to slanger tidligere levede i samme terrarium, så vil jeg klart anbefale dig, at den problematiske slange får sit eget terrarium og således får mest muligt ro.
Du skal vide, at kvælerslanger er nataktive og gemmer sig om dagen. Derfor bør du give pythoner gode skjulesteder, så de kan gemme sig i tryghed om dagen. De bliver måske ikke så sjove for dig at kigge på, men det er vigtigt, at vi holder dem på den mest naturlige måde. Derfor vil det generelt være bedre at fodre kvælerslanger om natten, når lyset er slukket i terrariet.
En tigerpython, der er 60 cm lang og 1,0-1,5 cm i diameter, virker noget tynd.
Det er naturligvis meget vigtigt, at du passer slangen på den rigtige måde, for ellers vil den ikke kunne trives. Jeg vil ikke her gennemgå fra A til Z, hvordan en tigerpython skal passes, da du vil kunne læse dig til det i terrariebøger (og det har du måske allerede sat dig grundigt ind i).
Derimod synes jeg, at du bør kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge, som kan undersøge den python, der ikke vil æde (og evt. også den anden slange), for det er meget muligt, at den er syg. Nu hvor jeg ser, at du bor i Frederikshavn, vil jeg råde dig til at besøge:
Dyrehospitalet Hobrovej v./Thomas Larsen
Hobrovej 40
9000 Aalborg
Tlf. 9812 7400

Endelig vil jeg fortælle dig, at en tigerpython bliver meget stor. Det er faktisk netop blevet FORBUDT at holde denne art i fangenskab pr. 1. januar 2003. Men man vil kunne få lov at beholde sine dyr, hvis man straks anmelder sit dyrehold til politiet (det skal ske inden dem 31. marts 2003). Men det vil i så fald blive ulovligt at avle på ens tigerpythoner, og de skal mærkes entydigt, f.eks. med microchips. Hvis man ikke gør det, vil de automatisk blive ulovlige. Gennem Nordisk Herpetologisk Forening vil du kunne læse mere om reglerne, og hvordan du skal forholde dig. Du kan melde dig ind gennem vores hjemmeside, www.nhf.dk
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål