Jeg har læst at det er muligt at holde anoler

Underkategori: Øgle
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2012-12-24 06:20:08
Spørgsmål indsendt af dybden hvis det har indflydelse



Jeg har læst at det er muligt at holde anoler og nogen slags gekkoer sammen er det en dårlig ide?
Hvilke gekkoer kan gå sammen med anoler og hvor kan jeg finde læsestof om den slags gekkoer?
Jeg har læst bogen der hed Geckos breeding and care men syntes den var alt for overordnet så jeg ville gerne have en tittel hvor jeg kan finde noget om de arter der kan gå sammen med anoler.

Hilsen
erik
Ps det terrarium de skal være i måler 120 i længden 90i højden og 60 i dybden hvis det har indflydelse



Svar fra brevkasse

Hej Erik.
Man skal altid overveje det grundigt, inden man blander forskellige arter i samme terrarium. Du skal sikre dig, at de lever på samme type levested med temmelig ens krav til temperatur og luftfugtighed. Desuden er det vigtigt, at de passer sammen, hvad angår temperament og aggressivitet. Det må ikke ende med, at den ene art stresser den anden! Dyrene skal være nogenlunde lige store.
Når det gælder anoler, så er det muligt at finde nogle gekko-arter, som du kan holde i samme terrarium. Jeg går ud fra, at anolerne er grønne anoler (Anolis carolinensis) eller en anden art af denne størrelse. De skal holdes i et halvfugtigt og beplantet skovterrarium med en del åbne steder, hvor dyrene har mulighed for at opvarme sig under varmelamper.
Jeg synes, at dit terrarium har gode dimensioner. Det er tilpas stort til, at man kan lave spændende indretninger til glæde for både dyr og dig.
Det er meget populært at holde DAGGEKKOER (af slægten Phelsuma) sammen med anoler. Som navnet siger, er de dagaktive, og de er tillige meget smukke i forskelllige grønne nuancer. Der findes en lang række arter af daggekkoer på Madagascar og omkringliggende øer. Blot skal du ikke vælge de helt store arter (typisk forskellige underarter af den store Phelsuma madagascariensis), som vil være for voldsomme til grøn anole. Udover mindre insekter og andre
hvirvelløse dyr æder daggekkoer også lidt honnig, syltetøj og overmoden frugt, hvori du kan blande vitaminer og kalk.
De fleste gekkoer er nataktive, og der lever flere arter i de fugtige eller halvfugtige skove, hvorved man kan holde dem sammen med anoler. Især finder vi mange arter i Sydøstasien, som findes på denne biotop. Flere af dem kendes under samlebetegnelsen "husgekkoer". Blandt almindelige asiatiske husgekkoer, som kan holdes sammen med anoler, kan jeg nævne Hemidactylus frenatus og Cosymbotus platyurus (de har desværre kun latinske navne!). Der findes også nogle spændende svævegekkoer eller foldgekkoer, som har det latinske slægtsnavn Ptychozoon, og dem kan du også have sammen med anoler. Men da de er nataktive, skal du ikke forvente at se ret meget til dem! De vil gemme sig i bag bark og i revner og sprækker i terrariet om dagen, og så vil de krybe frem om natten, når lyset er slukket i terrariet.
Der findes nogle andre dagaktive gekkoer, der findes i fugtige skove. De findes i Syd- og Mellemamerikas regnskove og har det latinske slægtsnavn Gonatodes. Selv om de er almindelige i naturen, er dog temmelig sjældne i terrariekredse. De er ganske sky og opholder sig på skyggefulde steder i skoven.
Hvad angår bøger, så har du ret i, at den bog, som du nævner, er overfladisk uden så mange brugbare oplysninger. I stedet er der nogle andre bøger, som jeg vil anbefale dig. De er på tysk, og forhåbentlig kan du forstå tysk - evt. med flittig brug af en ordbog!
Først er der "Geckos - Biologie, Haltung und Zucht" skrevet af Henkel og Schmidt. Den er på 224 sider og har 98 farvefotos. Pris DM 88,00. Der er mange nyttige oplysninger! Dernæst to bøger om daggekkoer (Phelsuma): "Faszinierende Taggeckos - Die Gattung Phelsuma" af Hallmann, Krüger og Trautman (200 sider, 120 farvefotos, pris DM 88,00) og "Taggeckos" af Heselhaus (112 sider, 50 farvefotos, pris DM 48,00).
Det letteste er nok at købe dem gennem den tyske naturboghandel Chimaira, som har hjemmesiden: www.chimaira.de
Held og lykke!
Venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Næstformand i Nordisk Herpetologisk Forening
 
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål