Jeg har i øjeblikket en Kongepython jeg har lovet

Underkategori: Slange
Tema: Fodring

2009-12-06 02:33:51
Spørgsmål indsendt af Janne Nielsen



Hej ekspertpanel!
Jeg har i øjeblikket en Kongepython jeg har lovet at passe for en kammerat mens han var ude at rejse. Indtil for et par uger siden har der ikke været nogen problemer. Desværre ville han ikke tage den hamster jeg har købt til ham - og jeg har prøvet igen et par gange siden, nu er han jo så gået min 2 uger over sin fodringstid.
Jeg har ikke så meget forstand på slanger, men jeg kan ikke få fat på min rejsende kammerat, og jeg er ved at blive lidt bekymret.
Jeg har ikke bidt specielt mærke i en afvigende opførsel - han elsker at ligge under sit kork-stykke eller vandskålen og hygge sig, men det har han gjort siden starten og han virker ikke mere sløv ell.lign når jeg tager ham op. Der er heller ikke nogle udslæt eller lign at se på ham. Det eneste jeg har lagt mærke til, og undret mig over, er at der ikke er noget afføring i hans bur og han har trods alt spist et par gange eller 3 mens jeg har haft ham - kan han lide af forstoppelse ???
På forhånd tak for hjælpen
Med venlig hilsen Janne Nielsen



Svar fra brevkasse

Hej Janne
Det lyder som om, at din kammerat er taget på en længerevarende rejse. Der er nemlig ingen problemer ved at lade en voksen kongepython gå uden foder i en måneds tid eller noget længere (men den skal altid have adgang til rent drikkevand). Hvis det er korrekt, så synes jeg, at det er forkert at lade et dyr passe af en person, som ikke rigtigt har forudsætninger for det, da det nemt kan medføre, at dyret lider overlast. Det er ikke en kritik af dig, men din kammerat burde nok have klaret pasningen på en bedre måde. F.eks. burde han have taget en mobiltelefon med, så du hele tiden kunne komme i kontakt med ham.
Ligesom mennesker er alle slanger forskellige. Selv slanger af samme art opfører sig forskelligt. Skønt en kongepython måske plejer at æde en bestemt slags gnavere (som f.eks. hamstre), så kan den gå hen og blive mere kræsen eller så at sige få smag for andre foderdyr. Derfor synes jeg, at du bør prøve at fodre slangen med et lille udbud af forskellige slags gnavere (af passende størrelse naturligvis). Det kan f.eks. være en mus, ørkenrotte, hamster eller en rotteunge, som alle har hver deres individuelle lugt. Et foderdyrs lugt spiller en væsentlig rolle for en slange.
Når du sætter en levende gnaver ind til slangen, så bør den kun forblive i terrariet i en halv times tid, hvor du holder den under opsyn, da gnaveren sagtens kan finde på at bide ganske alvorligt i slangen! Hvis slangen ikke har taget den på tidspunkt, så tag gnaveren ud af terrariet igen og prøv evt. senere igen.
Kongepythoner (og andre kvælerslanger) er overvejende nataktive, så derfor vil det være bedst at fodre, når lyset i terrariet har været slukket i et stykke tid.
Hvis slangen er holdt op med at æde, kan det også tænkes, at den forholdene i terrariet ikke er optimale, selv om jeg formoder, at du ikke har ændret ved dem, siden du overtog pasningen. Har din kammerat efterladt nogle gode pasningsvejledninger, bøger eller artikler om kongepython? Hvis det ikke er tilfældet, kan jeg anbefale jer at læse den artikel om kongepython, som udkom i Nordisk Herpetologisk Forenings medlemsblad nr. 2 fra marts/april 2002, som kan købes gennem foreningens hjemmeside: www.nhf.dk
Det er også muligt, at slangen ikke er helt rask, og det er også tænkeligt, at den har fået en form for forstoppelse, som du selv er inde på. Derfor kunne det være end god idé at lade en krybdyrkyndig dyrlæge checke slangen. Men du skal vide, at de fleste dyrlæger har et ret dårligt kendskab til krybdyr, så du bør specielt vælge én med stor erfaring inden for disse specielle dyr. Nu ved jeg ikke, hvor i landet du bor, men jeg har i mine tidligere indlæg her i Dyrebrevkassen (også de noget ældre indlæg) givet anvisninger på krybdyrkyndige dyrlæger rundt om i landet, så du kan prøve at ”bladre” dem igennem.
Jeg ønsker dig held og lykke med den noget utaknemmelige opgave, som du er blevet sat på!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål