Jeg er lige blevet færdig med at bygge et terrarium

Underkategori: Øgle
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2007-07-21 01:23:31
Spørgsmål indsendt af Mikkel



Hej.
Jeg er lige blevet færdig med at bygge et terrarium på 150X60X65, jeg har lagt 100Watt varmekabel ud i den ene ende, og sat en spotpære over en sort skiffersten til varmeplads, samt et Philips TL05 UVB lysstofrør ved siden af.
temperaturen under sportæren er 45-47 Grader, og ellers er der 30grader i den varme ende, og 26grader i den kolde ende.
Jeg har tænkt mig at købe et par skægagamer, men er det bedst at købe privat, hvor jeg kan spare op til 50%, eller skal jeg tage til den lokale dyrehandler?
Hvis jeg køber privat, er der så specielle sygdomstegn man skal være opmærksom på?
Håber I kan hjælpe mig, og jeg håber, at temperaturen i terrariet er god nok.
Med venlig hilsen Mikkel



Svar fra brevkasse

Hej Mikkel.
Det lyder som et dejligt stort terrarium, du har bygget, og du har sikkert også gjort dig nogle gode tanker om indretningen, så både du og dine kommende skægagamer bliver veltilfredse! Temperaturforholdene virker gode. Men du skal altid holde øje med, hvordan dyrene opfører sig, når de kommer ind i terrariet. Det kan jo være, at ét eller andet i terrariet ændrer sig i den kommende tid. Hvis de f.eks. altid opholder sig på den varmeste plads, kan det skyldes, at der generelt er for koldt. Og omvendt skal dyrene ikke konstant sidde på det koldeste sted, for så er der nok for varmt.
Generelt er det afgjort bedst at købe sine terrariedyr direkte hos private opdrættere. En opdrætter har selv gjort vigtige erfaringer med den pågældende art og ved således i praksis, hvordan du skal passe dyrene, så de trives. Du kan sikkert få lov at se hans terrarier og få nogle gode ”staldtips” om optimal pasning og opdræt.
En dyrehandler har nok købt sine dyr hos en af de opdrættere, hvor du ellers ville kunne købe dem. Dyrehandleren skal naturligvis have en fortjeneste på at sælge dyr, og den skal du som kunde betale. Det er en naturlig årsag til, at det er billigere at købe direkte hos opdrætteren. Nu skal vi ikke skære alle dyrehandlere over én kam, men mange dyrehandlere, der sælger krybdyr, ved simpelthen alt for lidt om dyrene, og de giver mangelfulde råd. Desuden kender jeg ingen dyrehandlere, der holder dyrene i karantæne og sikre, at de er raske, før de udbydes til salg (en sådan foranstaltning ville nok gøre dem så dyre, at praktisk talt ingen kunde ville købe dyrene!). Derfor er der altid risiko for, at syge dyr smitter en mængde raske dyr.
Der skal absolut ikke herske nogen tvivl om, at der også findes brådne kar blandt private opdrættere, dvs. upålidelige folk, der langt overvejende tænker på at tjene penge end at sørge for, at du får gode og sunde dyr. Men alligevel ville jeg klart foretrække at handle hos private. Du skal naturligvis altid bruge din sunde fornuft og forberede dig bedst muligt inden købet (hvilket du nu er i gang med!).
Hvad skal du specielt holde øje med, når du skal købe et par skægagamer? De skal være velnærede og må ikke være magre. Typisk skal haleroden være pæn og trind, og bækkenknoglerne (lige over gattet) må ikke stikke tydeligt frem. Der må ikke være åbne sår. En knækket eller regenereret hale betyder sædvanligvis ikke noget helbredsmæssigt, men kønt er det ikke, og det bør medføre et afslag i prisen. Agamerne skal virke kvikke og bør vågent følge med i, hvad der sker omkring dem (men de har selvfølgelig lov at tage en lur i ny og næ). Det er et dårligt tegn, hvis der er syge dyr i terrariet, da de let kan smitte de raske.
Held og lykke!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål