Jeg er en dreng på 15

Underkategori: Øgle
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2014-06-17 05:24:59
Spørgsmål indsendt af Johan P. MeienburgHej.
Jeg er en dreng på 15, som ejer en grøn vandagame. Jeg har et par spørgsmål, 1. for det meste er min grønne vandagame brun i og kedelig at se på, men den spiser, bader og er livlig nok, men hvorfor er den nærmest brun hele tiden? 2. hvordan kønsbestemmer man en Grøn vandagame?
Hilsen Johan P. MeienburgSvar fra brevkasse

Hej Johan.
Det lyder besynderligt, at din grønne vandagam er brun det meste af tiden. Grøn vandagam plejer altid at have en grøn grundfarve. Nu vil jeg ikke antyde, at din øgle er syg, men jeg kan oplyse, at selv syge individer af grøn vandagam er praktisk talt altid grønne i grundfarven. Er du sikker på, at det er en grøn vandagam, som du har? Du burde nok prøve at checke nogle krybdyrbøger og gode sider på internettet, hvor der er billeder af denne art.
Det kan være svært at kønsbestemme en grøn vandagam, hvis du kun har én, men hvis du står med en han og en hun, så vil det være lettere at se forskellene. Det forudsætter, at din agam er voksen og kønsmoden, da der ikke er ydre kønsforskelle hos unger. Desuden er det lettest, hvis hannen og hunnen, som du skal sammenligne, er nogenlunde lige gamle. Den voksne han er kraftigere bygget, og specielt hovedet er kraftigere. Hos hannen er nakke-, ryg- og halekam væsentligt højere og bedre udviklet end hos hunnen. Hvis du vender agamen og ser nærmere på indersiden af lårene på bagbenene, så vil en voksen han have tydelige femoralporer, dvs. i en række skæl er der små porer eller åbninger. Hunnens femoralporer er markant mindre.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål