Jeg er en dreng på 11 år

Underkategori: Øgle
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2014-04-16 09:40:29
Spørgsmål indsendt af Kimmo Andersen, HolstebroJeg er en dreng på 11 år, der fandt et firben i klitterne ved Vesterhavet.
Jeg tog den med hjem og satte den i bur. Godt en uge efter havde den pludselig 5 unger. Jeg har ikke set nogen æg, så den må have født ungerne. Firbenet er brunt, 10-12 cm langt og har længere bagben end forben. Den vil gerne have fluer og bænkebidere at spise. Ungerne er næsten sorte.
Hvilken slags firben er der mon tale om?
Den virkede tam og rolig lige fra starten og jeg har taget den op mange gange, men i dag bed den mig så det blødte da jeg tog den op - måske fordi den har unger. Er det farligt at blive bidt?
Kimmo Andersen, HolstebroSvar fra brevkasse

Hej Kimmo
Det drejer sig om skovfirben, som du har fået. Det kaldes nemlig også levendefødende firben, som netop forklarer, hvorfor du ikke har set nogle æg! Vilde dyr er som udgangspunkt bange for mennesker og bryder sig simpelthen ikke om at blive håndteret. Også selv om de kan virke tamme, da de allerhelst vil have lov at være i fred og ro. Derfor er det naturligt, at de også kan finde på at bide. Men det er aldeles ufarligt at blive bidt af et firben!
Du skal vide, at det er ulovligt at tage firben og andre krybdyr fra den danske natur. De er nemlig fredede. Derfor bør du snarest sætte alle firbenene ud igen, hvor du fandt den voksne hun. På den måde vil de have det bedst.
Krybdyr er meget spændende dyr! Hvis du her på nettet vil læse mere om skovfirbenet, så er der et par gode links her:
http://www.nhf.dk/skovfirben.html
http://www.sns.dk/dyrogplanter/krybdyr/almindfirben.htm
På biblioteket vil der også være gode bøger om skovfirbenet og de andre danske krybdyr.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål