Jeg arbejder på Århus havn

Underkategori: Slange

2007-07-17 05:12:35
Spørgsmål indsendt af Jens Andersen



Hej
jeg arbejder på Århus havn, og i går fandt vi en slange, som vi ikke rigtigt ved hvad er for en.
Den er 40 cm., gråsort med 2 hvide / gule pletter bag hovedet.
Den er meget aggressiv, hvæser og hugger efter alt.
Falk har hentet den. De lovede at ringe tilbage med et navn på slangen.
ved du hvad det kan være for en, og har du evt. et foto eller et link hvor jeg kan se den?
Med venlig hilsen Jens Andersen



Svar fra brevkasse

Hej Jens.
Når du skriver, at slangen er gråsort med to hvide eller gule pletter bag hovedet, så lyder det som om, at det drejer sig om en almindelig dansk snog, der findes i stort set hele Danmark. Den er aldeles ufarlig. Hvis du vil se et godt billede af en snog, så kig på Nordisk Herpetologisk Forenings hjemmeside, www.nhf.dk og slå op under "Feltherpetologi". Hvis du så klikker på "Danske padder og krybdyr", kan du bladre et stykke ned, indtil du ser en snog (på latin kaldet Natrix natrix). Hvis du klikker på billedet, vil du få det i stort format. Det er meget typisk for den art, at den har de to gule eller hvidgule pletter i nakken. Kroppen på det afbildede dyr har en helt sort grundfarve. Men navnlig i Jylland kan snogen godt være mere bleg og således være sortgrå. Hvis slangen slet ikke ligner en dansk snog, så må du sende os et godt og skarpt billede.
I Nordisk Herpetologisk Forenings bog "Bevarelsen af Danmarks padder og krybdyr" kan du se flere billeder af snogen.
Hvis slangen viser sig at være en dansk snog, så bør den snarest slippes løs på det sted, hvor den oprindelig er blevet fundet. Men jeg ved ikke, hvordan den er "havnet" på Århus havn, og I ved det nok heller ikke. Måske er den på en eller anden måde kommet ud i havet, hvorefter den er drevet i land i havnen? Eller måske har nogle børn fundet den i et vandhul i naturen nær Århus og har sluppet den ud i havnen??
Hvis slangen viser sig at være en dansk snog, og hvis ingen melder sig med en forklaring om, hvordan den er kommet dér, så synes jeg, at I skulle bede Århus Amt (afdelingen Sø og Mose) om assistance. Der er flere medarbejdere, der har et ganske godt kendskab til krybdyr, padder og vandhuller. De kan forhåbentlig oplyse et sted, hvor der findes mange snoge. Hvis den skal sættes ud i naturen, bør de i hvert fald checke den først, og de skal også give tilladelse til det.
Nu er slutningen af oktober en kold årstid for en snog, men den er måske kommet frem i det lune efterårsvejr, vi har haft på det seneste. Hvis den er en dansk snog, ville jeg nok tage chancen og sætte den ud i et egnet naturområde.
Men der er da en risiko for, at den ikke overlever det kølige vejr, inden vinteren sætter ind. Derfor mener jeg, at der bør handles hurtigt. Jeg kan lige fortælle vores læsere af Dyrebrevkassen, at vi straks har sendt dette svar pr. e-mail til Jens Andersen, så vi ikke spilder for megen tid.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål