Hvordan bære vi os ad?

Underkategori: Skildpadde
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2014-11-18 01:15:13
Spørgsmål indsendt af Eva Westergaard, SkagenHej, hvor gammel skal en landskildpadde være, før den skal gå i hi? Hvordan bære vi os ad?
Og hvor gammel skal den være, før man kan lade den gå ude på græsplænen?
Eva Westergaard, SkagenSvar fra brevkasse

Hej Eva.
Det er nogle gode spørgsmål, du stiller.
Tropiske landskildpadder skal ikke i hi eller vinterdvale. Derfor går jeg ud fra, du tænker på landskildpadder fra Sydeuropa, Nordafrika og Centralasien (typisk græske landskildpadder, mauriske landskildpadder og russiske landskildpadder). Det er i hvert fald dem, som jeg vil koncentrere mig om her.
Man bør rigtigt nok ikke sætte unger i hi. Normalt vil jeg anbefale, at de har en alder på omkring 6 år, førend man sætter dem i vinterdvale. Giv skildpadderne en forberedelse til dvalen på 14 dage, hvor de ikke får noget at æde, men stadig har adgang til drikkevand, lys og varme. Dette foregår om efteråret. Dernæst holder du dem ved stuetemperatur i en uges tid, dvs. der er slukket for lys og varme. Endelig lader du over et par uger temperaturen falde til 4-10 grader, typisk ved at flytte dem udenfor. Men de må under ingen omstændigheder udsættes for frost! Derfor vil det i reglen være nødvendigt at lade temperaturen i overvintringskassen kontrollere af et varmekabel med termostat. Der må heller ikke være træk. Fyld denne kasse op med visne bøgeblade.
Check et par gange om ugen, at landskildpadderne er i live, men på den anden side er det ikke et godt tegn, hvis en af dem konstant vandrer omkring. Under dvalen må de ikke miste mere end ca. 5% i vægt, selv om de hverken æder eller drikker under dvalen. Hvis en skildpadde har større vægttab, bør du tage den ud af dvalen.
I det tidlige forår lader du gradvis temperaturen stige til stuetemperatur over omkring en uge, og så sætter du normal varme på. Derefter begynder du langsomt at fodre dem igen.
Du kan roligt sætte landskildpadder af enhver alder være udenfor i godt vejr. De har godt af det ufiltrerede sollys (med UV-stråler). Men til unger (igen under 6 år) skal den lille indhegning dækkes med net, så ikke katte, hunde, ræve og større fugle kan tage dem, og ungerne skal tages indenfor om natten, og selvfølgelig når vejret ellers er køligt. Jeg vil anbefale dig, at du laver en lille indhegning på under 1 kvadratmeter til unger. De har ikke brug for mere plads, og de er meget dygtige til at gemme sig under planter og sten (de graver sig lidt ned). Hvis indhegningen er for stor, kan de være meget svære at finde!

Venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål