Hey .

Underkategori: Slange
Tema: Fodring

2014-08-14 07:04:13
Spørgsmål indsendt af OleHey
Min kat kommer tit med døde fugle.
En af mine venner sagde jeg sikkert kunne give min slange dem, men er der ikke for stor chance for, at der er bakterier i....
OleSvar fra brevkasse

Hej Ole
En fritgående kat kan gøre det af med ganske mange vilde fugle, og det vil kun være godt, hvis du kan udnytte den righoldige ressource på en fornuftig måde. Hvis jeg skal besvare dit spørgsmål lidt firkantet, så vil jeg klart sige: "Ja, disse fugle har masser af mider på og i sig!"
Men alle byttedyr, som en slange kunne tænkes at æde, er "befængt" med tusindvis af mider - og det samme gælder dig og mig, der også har adskillige tusinde mider på og i vores kroppe! Langt, langt størstedelen af dem gør ingen skade, men har forskellige vigtige funktioner.
Du tænker måske på, om de døde fugle kunne tænkes at være inficeret med forrådnelsesbakterier. Det tror jeg dog ikke i nævneværdigt omfang, da det givetvis er frisk ihjelslåede fugle, som din kat bringer hjem til dig. Du har måske også bemærket, at der stadig er lidt liv i nogle af fuglene.
Alle byttedyr, som din slange æder, er inficeret med parasitter i større eller mindre udstrækning. En slange er fra naturens side indrettet på at kunne klare sådanne parasitter, uden at de formår at udøve nogen skade på slangen. Men der er naturligvis nogle parasitter, der kan overføres fra byttedyr til slanger, og som på deres nye vært kan være skadelige. Det kan typisk være forskellige indvoldsorm. Men erfaringsmæssigt mener jeg, at det er sjældent, at slanger pådrager sig parasitter på den måde. I mit eget hus hænder det, at jeg fanger vilde husmus, og dem giver jeg uden tøven til mine slanger. Det er der aldrig sket noget ved. (Jeg bruger selvfølgelig ikke musegift!)
Hvis du fodrer slangen med vilde fugle, som din kat "serverer" for dig, vil slangen på den måde få en god og vigtig variation i kosten. Desuden vil vilde dyr ofte kunne være sundere end avlede mus.
I naturen er der faktisk mange slanger, der holder til ved temmelig stærkt trafikerede veje og snupper de overkørte dyr, der ligger i vejkanten, så disse slanger benytter samme "trick", som du nu har i tankerne! Somme tider sker det endog, at de døde dyr kan være gået godt i forrådnelse og indeholde mange fluemaddiker! Selv i de tilfælde fejler slangerne absolut intet og er i god stand. Et sådant tilfælde skrev vi om i Nordisk Herpetologisk Forenings tidsskrift nr. 6 fra 1998. Hvis du ikke allerede er medlem, kan du melde dig ind gennem vores hjemmeside: www.nhf.dk
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål