Har den gående i et terrarium tæt ved et vindue

Underkategori: Skildpadde
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2004-12-16 03:21:40
Spørgsmål indsendt af Stine Kristiansen



Hejsa... Jeg købte for ca. 3 år siden en ung græsk landskildpadde. Jeg har den gående i et terrarium tæt ved et vindue, hvor solen ofte skinner ind ad. Jeg har læst et sted at skildpaddernes skjold bliver blødt hvis de ikke får sollys nok. Jeg synes at min skildpaddes skjold virker en smule blødt og elastisk. Er det normalt, eller skal skjoldet være stenhårdt? Jeg har også bemærket at min skildpadde er meget, meget, meget langsom, men jeg ved ikke om den er mere langsom end normalt. Kan denne, måske unormale, sløvhed skyldes kalkmangel? (altså at dens knogler ikke er stærke nok til at bære den) Eller er skildpadder bare ikke særlig aktive, kan årstiden have en betydning? Jeg har i år besluttet at bygge et udebur til min skildpadde. Er der nogen risici ved at have den udendørs? Skal den ind i regnvejr og hvor stort skal buret være?? Er der andre ting man skal være opmærksom på?
På forhånd mange tak!
Mvh. Stine Kristiansen



Svar fra brevkasse

Hej Stine.
Der er ingen tvivl om, at en voksen skildpaddes skjold skal være hårdt. Hvis det er blødt, vil det med stor sandsynlighed skyldes kalkmangel. Unger har imidlertid et mere elastisk skjold, fordi ben- eller knoglematerialet endnu ikke er blevet helt hårdt. Men det må ikke være blødt.
Tre faktorer er altafgørende, når skildpadder skal opbygge deres skelet og skjold (dvs. knogler af ben): Calcium (kalk), fosfor og D3-vitamin. De har brug for disse tre stoffer, og der skal være en balance mellem dem. Fosfor behøver du faktisk ikke at bekymre dig om, da skildpadderne nok skal få rigeligt med fosfor. Derimod oplever vi desværre tit mangel på calcium (kalk) hos skildpadder og andre krybdyr, og du bør sørge for, at din skildpadde får godt med calcium. Det får den IKKE gennem diverse ”købegrønt” fra supermarkedet, da det ikke er meget værd. Derimod bør du her i sommerhalvåret give den masser af urter (ukrudt) fra det fri. Mælkebøtter og svinemælk er fantastisk gode, da disse to grupper af ukrudtsplanter (og navnlig mælkebøtter) indeholder store mængder af calcium. Om sommeren (og foråret og efteråret) er der slet ingen grund til at fodre med ”købegrønt”!
D3-vitamin kan krybdyr selve danne, når de får ufiltreret sollys (ikke gennem et vindue) med UV-lys (især megen UVB-bestråling, som er nyttig for dyrene). Man siger, at dyrene kan syntetisere D3-vitaminet. Som sagt skal der være en balance i mængden af calcium, fosfor og D3-vitamin. Derfor kan det ikke nytte, at du kun giver skildpadden ufiltreret sollys, hvis du ikke også giver den godt med calcium.
Jeg vil anbefale, at du køber et vitamin- og mineralpulver specielt til krybdyr, f.eks. Nekton-Rep eller Nekton-MSA. Men skildpadder kan være kræsne, så de ikke vil æde foder, der er overdrysset med den slags pulver. Så må du prøve at snyde den! Her kan du først finpartere foderet (f.eks. hakkede mælkebøtteblade) og vænne skildpadden til at æde det. Dernæst blander du LIDT vitamin- og mineralpulver i disse hakkede mælkebøtteblade, hvilket du forhåbentlig kan få den til at æde. Gradvis kan du så øge mængden af vitamin- og mineralpulver i foderet. Men det kan være nødvendigt, at du også er stædig, dvs. mere stædig end skildpadden! En rask og velnæret skildpadde tager ikke skade af at sulte lidt.
Det er helt oplagt, at græske landskildpadder (og andre arter fra middelhavslandene og Centralasien) skal på friland i godt vejr! Men i regnvejr skal de kunne søge i tørvejr, eller de kan tages indenfor. Du kan læse lidt mere om det i bogen ”Skildpadder som terrariedyr” af Hartmut Wilke. Den blev udgivet af Aschehougs Forlag i 2002, og det er denne nyeste udgave, som du skal have fat i. Og nok så væsentligt: I Nordisk Herpetologisk Forenings medlemsblad er der mange fremragende artikler om at holde landskildpadder i frilandsterrarium. Navnlig fra 2003-2004 har der været masser af ”guldkorn” i form af artikler om det emne i NHF-bladet, som jeg kan anbefale.
Her om sommeren, hvor der er varme og godt med lys, skal skildpadder ikke være sløve. Hvis din skildpadde er meget langsom og sløv, så burde den nok have et generelt helbredscheck hos en krybdyrkyndig dyrlæge, f.eks. Beth Fledelius:
www.krybdyrdoktor.dk
Held og lykke!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål