Efter den har været på ”opdagelse” i lejligheden.

Underkategori: Slange
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2012-12-24 08:47:03
Spørgsmål indsendt af Kristian



Hejsa Jeg har en Boa Constrictor.Den har desværre fået et sår på snuden efter den har været på ”opdagelse” i lejligheden. Vi badede den derfor i kamille te for at undgå betændelse. Til at starte med så det ud som om at det ville hele igen, men efter et stykke tid er det begyndt at hæve som om der er betændelse. Jeg kontaktede en dyrlæge hvor jeg fik noget penicillin af en slags som den skulle have dagligt i 10 dage. + jeg fik noget Fucidin salve til at smøre såret med. Det er nu 3 uger siden, jeg stoppede med kuren, men det har ikke rigtig hjulpet på hævelsen. Har du oplevet noget lignende, ved du, hvad jeg kan gøre?
Forresten er det noget med, at slanger skal registreres? Hvordan gør jeg det?
Med venlig hilsen Kristian



Svar fra brevkasse

Hej Kristian.
At lade slanger kravle frit omkring i lejligheden eller huset er ingen god idé. Du synes måske, at det ser sjovt eller spændende ud, men slangen vil kun have ét formål med det: Den vil prøve at finde et godt skjul, hvor der virkelig er fred og ro, og hvor ingen store dyr (som f.eks. Homo sapiens) kan få fat i den. Altså væk fra den stress og det virvar, som den udsættes for frit i stuen eller værelset. Slangen vil have det bedst, hvis du lader den være i terrariet, hvor der således skal være gode skjulesteder til at gemme sig fuldstændigt i.
Men jeg tror nu ikke, at din kongeboa har fået såret på snuden ved at være ude på én enkelt ”tur” i dit værelse. Dog kunne noget tyde på, at den har været utryg i længere tid, og det sagtens være sket i dit terrarium (men jeg kan naturligvis ikke sige med sikkerhed, at dette har været den egentlige årsag til sårdannelsen). Har din slange haft gode skjul, hvor den har kunnet føle sig tryg og være gemt helt om dagen? Det skal du give den.
Til sårrensning bruges ikke så meget kamillete, da teen indeholder nogle små urenheder i form af teblad-stumper, som kan sætte sig i såret og skabe yderligere småinfektioner. Da jeg ikke har set din slange, kan jeg ikke udtale mig om den behandling med Fucidin, som dyrlægen har givet den. Dog ved jeg, at til flere typer infektioner bruges ofte 0,05% klorhexidin.
Jeg kan naturligvis slet ikke vurdere, om din dyrlæge kender nok til krybdyr. Men jeg vil blot oplyse dig, at jeg jævnligt her i Dyrebrevkassen anviser krybdyrkyndige dyrlæger rundt omkring i Danmark, og du kan evt. ”bladre” disse tidligere svar igennem (jeg ved jo ikke, hvor i Danmark du bor).
Der er ingen slanger, der skal registreres (jfr. dyreværnsloven), men de helt store kvælerslanger (f.eks. tigerpython) og giftslangerne er blevet helt forbudte at holde. Kongeboaer er tilladte at holde. Du kan læse mere om reglerne gennem to afsnit på NHF-siden:
http://www.nhf.dk/nyhed3.html
http://www.nhf.dk/nyhed5.html
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål