At vide, hvorfor slanger har en todelt tunge?

Underkategori: Slange

2014-03-11 07:08:01
Spørgsmål indsendt af Benjamin, Nick, Matias, Jeppe og JonasHejsa! vi er 5 drenge i børnehaven Solstrålen, som godt kunne tænke sig at vide, hvorfor slanger har en todelt tunge? Det ville være en stor hjælp, hvis I kunne hjælpe os med dette.
Venlig hilsen Benjamin, Nick, Matias, Jeppe og JonasSvar fra brevkasse

Hej Benjamin, Nick, Matias, Jeppe og Jonas.
Jeg synes, at det er et udmærket spørgsmål, at I her stiller mig! Jeg gætter på, at I allerede har spurgt jeres pædagoger, som blot ikke har kunnet besvare spørgsmålet!
Når en slange spiller med tungen, så virker den som en vigtig lugtesans, idet den faktisk ”smager” på luften. De duftpartikler, der sætter sig på tungen, trækkes nu ind i munden og opfanges af et sanseorgan i et område oppe i ganen. Det kaldes det jacobsonske organ. Måske kommer duften fra en mus, som slanger meget gerne vil fange og æde? Det er derfor vigtigt for en slange at kunne bestemme så nøjagtigt som muligt, hvor duften kommer fra. Sidder musen lige foran slangen, til højre for slangen eller til venstre for slangen? Slangen kan faktisk få ”besvaret” det spørgsmål ud fra sin tvedelte tunge! Hvis der er flest duftpartikler på den højre del af den kløftede tunge, så kommer duften nok fra et område til højre, og på tilsvarende måde kan den registrere, om lugten kommer fra venstre. Hvis der er stort lige så mange duftpartikler på den højre og venstre ”gren” af tungen, så kunne noget tyde på, at musen sidder nogenlunde lige foran slangen.
Hvis den vha. lugtesansen kan pejle sig ret nøjagtigt ind på musen, så kan synssansen sandsynligvis hjælpe med de sidste detaljer, så den med største præcision kan fange sit bytte.
Dyr, der kan vise sig at være fjender, vil også kunne registreres på den måde.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål