Ang. skildpadder. .

Underkategori: Skildpadde

2014-12-17 08:03:06
Spørgsmål indsendt af Oline AchtonAng. skildpadder.
Jeg går og tumler hvilket kæledyr, jeg skulle give min søn, og jeg overvejede 1-2 skildpadder, og ville derfor gerne vide lidt om skildpadder som kæledyr. Hvilke arter, som er almindelige brugte? Hvordan de plejes? Hvordan skal akvariet/terrariet være (levevilkår)? og lign. relevante ting i forhold til at have dem som kæledyr. Måske ideer til bøger herom.
Med venlig hilsen Oline AchtonSvar fra brevkasse

Hej Oline.
Der er flere vigtige overvejelser, du skal gøre dig, inden du køber skildpadder til din søn. Nu kender jeg jo ikke de nærmere omstændigheder, men jeg vil her give dig nogle basale retningslinier. Jeg går ud fra, at din søn er et barn, men jeg ved ikke, hvor gammel han er. Det er vigtigt at holde sig for øje, at du som forælder påtager dig et stort ansvar, når dit barn skal have skildpadder (eller andre dyr for den sags skyld). I den daglige pasning bør du også deltage aktivt. Generelt er skildpadder selskabelige (over for artsfæller!), så derfor bør I anskaffe jer to. Men hos f.eks. voksne landskildpadder vil hanner slås! Hvis jeg skal forstå dit spørgsmål helt bogstaveligt, så vil jeg sige, at ingen skildpadde må blive et KÆLEDYR. Den bryder sig ikke så meget om at blive taget op, men skal derimod generelt forblive i sit terrarium eller akvarium, hvor den sammen med sine artsfæller har fred og ro.
Man kan ikke sige, om landlevende eller vandlevende skildpadder vil være bedst at holde. Det kan være svært at få fat i landskildpadder, for de er sjældne. Inden for Nordisk Herpetologisk Forening er der enkelte medlemmer, der opdrætter f.eks. græske landskildpadder - som medlem vil det nok være muligt at købe dem. Hos dyrehandlere ser man undertiden unger af leopardskildpadder til salg. De er smukke, men bliver meget store, dvs. en skjoldlængde på op til 60 cm (stokmål)! Russiske landskildpadder kan man også købe af og til, og de er velegnede til det store, tørre terrarium.
Når det gælder vandlevende skildpadder (en del kaldes sumpskildpadder), så er der tit et større udvalg her. Men mange bliver store og kræver så flere hundrede liter vand at svømme. Det gør sig gældende for f.eks. rødøret terrapin. Men i Nordisk Herpetologisk Forening er der opdrættere af de små moskusskildpadder, som er rigtigt velegnede, fordi de sjældent bliver større end 10 cm i udvokset stand, og fordi de er ret dårlige svømmere (selv om de er vandlevende).
De nordamerikanske æskeskildpadder er faktisk sumpskildpadder, men de er overvejende landlevende, idet de lever på halvfugtig bund, såsom skovbund. De lever af forskellige hvirvelløse dyr.
Vores forening har et godt tidsskrift med gode artikler om krybdyr og padder (altså ikke kun skildpadder) og med mange flotte og farvestrålende fotos. Der har været flere begynderartikler om hold af skildpadder.
Hvis du og din søn kunne tænke jer at blive medlem af Nordisk Herpetologisk Forening, så kan I melde jer ind via vores hjemmeside: www.nhf.dk
I kan også læse "Aschehougs Terrariebog", skrevet af R. & V. Davies.

Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
næstformand i Nordisk Herpetologisk Forening
 
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål