Viden
 

​Marsvin - ikke kun for børn

- 08/02/17
marsvin
Mange tror måske, at et marsvin bare er et kæledyr til børn, men jeg har mødt Ruth, der er ganske voksen og fuldstændig vild med marsvin...

Best In Show 

Når man er marsvineopdrætter, som Ruth, vil man gerne have sine marsvin vurderet og præmieret. Udover at nusse og ordne sine marsvin hver eneste dag, tager Ruth på udstillinger i Danmark, Sverige og Norge. Flere af Ruth's marsvin, har opnået nogle af de højeste placeringer på en udstilling, nemlig Best In Show placeringer.

Men der konkurreres også om championtitlerne; Dansk Champion, Dansk Kæledyrs Champion, Dansk Sjælden Variant Champion og Dansk Klippet Langhår Champion. For at nå så vidt, skal marsvinet tildeles 3 certifikater af mindst 2 forskellige uddannede dommere. Udstillingerne er både for voksne og børn.

Der er flere klasser, man kan stille op i, bl.a. raceklasser, hvor dyrene bedømmes efter racepræg, kæledyrsklasser, hvor dyrene bedømmes efter pasning og pleje, og desuden er der børnedyrsklasser for børn under 15 år. Her bedømmes marsvinene efter pasning og tamhed. Men det er ikke bare lige, at stille op på en udstilling. Det kræver forberedelse og en stor arbejdsindsats.

Det kommer lidt an på racen, om marsvinet skal trimmes, eller om det har brug for et bad. Marsvinet skal være nybørstet, og kløerne skal være trimmede. Mange marsvin kan have lus og lopper, uden man opdrager det, da de ikke kløer sig ret meget. Lusene og lopperne skal man skille sig af med . Tager man både marsvin, lus og lopper med på en udstilling, medfører det udelukkelse fra udstillingen...

Forberedelserne 

Jeg mødte Ruth, før hun skulle afsted på udstilling i Sverige. "Heldigvis har jeg et par veninder, der er ligeså vilde med marsvin, som jeg selv er", siger Ruth. "Som regel tager vi tre afsted sammen, og får en hyggelig dag ud af det." Iøvrigt tager Ruth på udstillinger ca. hver anden week-end.

"Jeg fik mit første marsvin i 1994", fortæller Ruth, der efterhånden har ejet flere champions. "Mit mål er en champion af eget opdræt", fortsætter hun. Det er dog ikke helt nemt, for Ruth´s fortrukne marsvinerace er langhårede, og ofte er det svært, at vinde med netop de langhårede racer. Bumbelbies Eddisson er et langhåret marsvin af racen Sheltie, og han skal med til Sverige.

"Eddisson har flere gange opnået gode placeringer og certifikater, og det ville være lækkert, hvis han kunne få endnu et certifikat", siger Ruth. Før Eddisson er klar til udstillingen, skal han vaskes og have sin lange pels rullet op. Pelsen rulles op hver anden dag, men man skal dog ikke vaske et marsvin for ofte. Finaly Von Muffin på bare 4 måneder skal også med - som debutant. Hun er også langhåret, og af racen Alpaca.

"Jeg er specielt meget spændt på, hvordan det kommer til at gå med Finaly." Finaly Von Muffin er nemlig af eget opdræt, og bærer også Ruth's opdrætternavn Von Muffin. Derudover har Ruth valgt at tage Asterex Paccassi med. "Paccassi er 7 måneder, og har både fået tildelt certifikat, og er blevet BIS placeret flere gange. Ham venter jeg mig meget af." Paccassi er en Amerikansk Rex med den fornemme farve Lemon Agouti Skimmel/Creme/Hvid.

"Jeg vasker ikke Paccassi, som jeg gør med de langhårede, for så bliver hans pels for luftig. Jeg trimmer ham lidt, og klipper kløerne." siger Ruth, der altid er spændt op til udstillingerne. "Når man går så meget op i det, som jeg gør, vil man selvfølgelig helst vinde", indrømmer hun. "Jeg tager det dog forholdsvist afslappet alligevel. Man er gode venner med de andre på udstillingerne, og hjælper hinanden. Men når vi står ved dommerbordet, er det udelukkende konkurrence.

Bliver man dog ikke nummer ét, ønsker man selvfølgelig konkurrenten tillykke - og man mener det". Nu er udstillingsdagen kommet, og bilen er pakket. De 3 veninder og utrolig mange marsvin sætter kursen mod Sverige. Der er stor konkurrence på udstillingerne, i gennemsnit er der tilmeldt 220 marsvin på en enkelt udstilling. Efter en lang dag med marsvinesnak, børsten, mere snak, mere børsten og sommerfugle i maverne ved dommerbordet, er dagen næsten slut.

Det blev til to Bedst I Gruppen Modsat Køn placeringer, hvoraf Finaly vandt den ene, og Eddisson den anden. "Egentlig er jeg ganske tilfreds med resultaterne, også selvom Eddisson desværre ikke fik noget certifikat denne gang", siger Ruth. "Paccassi var derimod meget tæt på at få et certifikat, og jeg er meget glad for, det gik så godt med Finaly." Glade sætter pigerne sig ind i bilen, for at køre hjem til Danmark og dynerne. For Ruth og veninderne, er alle anstrengelserne, det daglige arbejde og køreturen det hele værd. Og det har været en lang dag for både pigerne - og for alle marsvinene.

Agurketidende 

Ruth og veninderne er ikke ene om deres hobby. I Dansk Marsvineklub er der over 300 medlemmer, og klubben har 15 års jubilæum i år. Jubilæet fejres med en jubilæumsudstilling d. 11. & 12. september i Solrød. Marsvineklubben har også et medlemsblad "Agurketidende". Ja, man må sige, at der er sket utrolig meget på marsvinefronten, siden jeg var barn, og havde 2 ganske almindelige marsvin.

De hed vist også bare Nuser og Buller - men det var dengang. Idag findes der 25 godkendte marsvineracer, og dertil kommer alle krydsningerne. Nogle er langhårede, nogle er krøllede, nogle er glathårede, og andre er ruhårede. Marsvin er små pudsige, hengivne og charmerende dyr - og de kan andet end at se søde ud...

Hvert år konkurrereres der nemlig om titlen Årets Agurkespiser. En konkurrence, der som navnet siger, går ud på at spise agurker - men på den hurtigste tid. Konkurrencerne afholdes på udstillingerne, og der samles point gennem hele året. Det marsvin, der ved årets slutning, har opnået flest point, får den ærefulde titel.

Årets Kæledyr 

Desværre findes der mange uønskede marsvin rundt omkring. Nogle bliver efterladt i papkasser, toge og skraldebøtter. Dansk Marsvineklub har derfor indgået en aftale med et dyreinternat, der bl.a. modtager mange mishandlede og uønskede marsvin. Men der er stadig håb for de over 57 efterladte marsvin. Dansk Marsvineklub sørger for at finde nye hjem til marsvinene, de tager sig kærligt af dem, og giver dem rigtig pleje og pasning.

Der stilles dog store krav til de nye ejere, der bl.a. skal garantere, at de vil passe marsvinet forsvarligt resten af dets liv, og at det aldrig mere skal skifte hjem. Et af de efterladte marsvin er faldet godt til i sit nye hjem. Det har været på flere udstillinger, og fik sidste år titlen Årets Kæledyr. En titel, der tildeles det marsvin, der på et år har vundet mest.

Pasning og pleje 

Anskaffer man sig et marsvin, er det utrolig vigtigt, at sætte sig ind i pasning og pleje. Under alle omstændigheder, er det en god idé, at tale med marsvineklubben eller en opdrætter. Et marsvin bliver i gennemsnit 3-4 år, men nogle bliver både 7 og 8 år. Det er meget vigtigt, at man fodrer sit marsvin rigtigt. Marsvinet har et meget stort behov for C-vitaminer, og det er ikke nok kun at fodre med gulerødder, salat eller agurker. Der skal også fodres med grøntsager, med et større indhold af C-vitaminer, som f.eks. bredbladet persille, kål eller rødbeder.

Desuden skal marsvinet have tørfoder og hø. Et marsvin kan anskaffes for mellem 100 og 200 kroner. Dansk Marsvineklub henviser gerne til opdrættere med unger. Derudover kommer der bur, drikkeflaske, så der altid er frisk vand, madskål, hø, spåner og foder. Ialt løber dette op i en 400-500 kroner, alt efter hvilken størrelse bur, man vælger. Man skal ikke vælge for småt et bur.

Da marsvinet er et flokdyr, kan man sagtens have flere marsvin på samme tid. Man skal dog være opmærksom på, at marsvin kan få unger hele året, hvorfor det er en god idé, at have f.eks. to hanner sammen, medmindre man vil have unger. Vil man have unger, er der mange ting at sætte sig ind, og derfor bør man henvende sig til Dansk Marsvineklub.


Tilbage til oversigten