Vildkat

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Vildkat
Latinsk navn: Felis silvestris

Udbredelse
Udbredt i Europa. Dog undtaget følgende lande: Skandinavien, Irland, England, Island, Nordpolen, de Baltiske lande, Alperne samt Rusland. Endvidere lever den i Afrika, Lille- og Mellemasien og på Middelhavs øerne. Tilholdsstederne i Europa er skov og krat, i bjergegne med underskov. Uden for Europa lever den i alle landskaber, lige fra ødemarker til regnskov og i bjerge på til 4000 m.

Facts
Vildkatten er stamfader til huskatten. Den ligner den også. Dog er vildkatten en del større. Den Europæiske vildkat har en kødfarvet snude, gulgrønne øjne og 5/4 tæer. 8 stk. pattevorter. Den har en tyk og blød pels. Ryggen er gulgrå, og bugen er hvid. Katten er desuden stribet, både på kroppen og benene, panden og kinderne. Den tykke hale er mørk, med ringe. Længden er ca. 47-80 cm, halen er 26-37 cm lang. Højden er 35-40 cm og den vejer mellem 5-14 kg. Vildkatten kan ændre farve og størrelse alt efter hvor i verden den kommer fra.

Levevis
Vildkatten der elsker at tage solbad, er mest aktiv i skumring og dæmring. Den skjuler sig i klipper, hule træer og i jordhuler. Dens føde består fortrinsvis af mus, men også unger fra bl.a. harer og rådyr. Desuden spiser den en del fugle, æg, fisk og insekter. Dens lyde er de samme som tamkattens, dog noget kraftigere. Parringstiden i Europa er fra februar til marts. Den går drægtig i 63 dage. Den får 1 kuld om året, bestående af 2-4 blinde killinger, med pels. Killingerne åbner øjnene efter 10-12 dage. Dietiden er 1 mdr. Killingerne klarer sig selv, efter 3 mdr. og efter 9 mdr. er de kønsmodne. Vildkattens levetid er ca. 12-15 år.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Carnivora

  • Familie: Felidae



Tilbage til oversigten