Vibe

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Vibe
Latinsk navn: Vanellus vanellus

Udbredelse
I Danmark er den almindelig over hele landet. Den er udbredt i det meste af Europa og store dele af Asien. Viben er en træk fugl, der ankommer fra det øvrige Skandinavien i juli/november og marts/april. Den trækker som regel bort i september/november. Enkelte overvintrer, hvis vinteren er mild.

Facts
Viben er ca. 32 cm. Den har duestørrelse. Rygfjerene er sortgrønne, metallisk skinnende . Den kendes let på den spidse fjertop. Den har afrundet vinger og kort hale. Lang nakketop og lange ben. Hunnen med hvidplettet brystbånd. Hunnens farver er mere mat end hannens. Desuden er hendes fjertop kortere. Dunungerne er gråbrune.
Vibens vingeslag er langsomme og dybe.

Levevis
Når viben er ankommet til Danmark, udser hannen sig et passende territorium til ham og hans mager. Hannen laver en fordybning i jorden, som hunnen så forer med strå. Reden anbringes gerne i enge og fugtige marker. Den lægger 4 olivengrønne æg, med sorte eller brune pletter. Æggene er altid lagt så den spidse pol ligger indefter i reden. Æggenes størrelse er ca. 46 x 32 mm. Både hannen og hunnen ruger. Dog mest hunnen. Rugetiden er 26-28 dage. Hunnen passer som regel også ungerne, der allerede efter få timer forlader reden. De er flyvefærdige efter ca. 35 dage. Vibens føde er insekter, edderkopper, små snegle og regnorme.

  • Klasse: Aves (Fugle)

  • Orden: Charadriiformes (Vadefugle)

  • Familie: Charadriidae (Brokfugl)



Tilbage til oversigten