Varan, øreløs

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Varan, øreløs
Latinsk navn: Lanthanotus borneensis

Udbredelse
Lever i Sarawak på Kalimantan, det tidligere Borneo. Det er den eneste slægt og art i familien Lanthanotidae. Den blev første gang opdaget i 1878. Senere fandt man den meget sjældne øgle i 1960. Man fandt til gengæld mange af dem i Sarawaks våde jordbund, på marker og i skove. Arten er relikt, det vil sige at den er en rest af en tidligere sammenhængende udbredelse.

Facts
Den øreløse Varan er 45 cm lang, med en fladtrykt langstrækt krop. Den har korte lemmer og meget små øjne, der på nederste bevægelige øjenlåg, har et gennemsigtigt skæl.
Den er fremragende camoufleret. Kroppen er jordbrun. Den har små skæl på hovedet og krop, der er afbrudt af 6-10 længderækker af store knogleformede skæl. De strækker sig til haleroden. De to øverste rækker af den knogleformede skæl, forsætter ud på halen.
Den bevæger sig som en slange på grund af de korte ben. De undgår skarpt lys og er tilsyneladende kun aktive om natten, i deres underjordiske huler.

Levevis
Den øreløse Varan, kan ligge fuldkommen ubevægelig i lavt vand eller i deres skjul, i timer og dage ad gangen. Den stikker kun snuden frem engang imellem for at trække vejret. Varanen har lange spidse tænder den forsvarer sig med, hvis man prøver at tage den op.
Man kender ikke noget til dens spise- eller ynglevaner. Dog har man studeret øreløse Varaner i fangenskab. Her spiser de små stykker fladfisk.

  • Klasse: Reptilia

  • Orden: Squamata

  • Familie: Lanthanotidae



Tilbage til oversigten