Viden
 

Træspidsmus eller tupaia

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Træspidsmus
Latinsk navn: Tupaiidae

Udbredelse
De lever i det østlige Asien, fra Indien og Kina gennem Malaysia til Indonesien og Filippinerne. De lever overvejende i skove, hvor de opholder sig meget på jorden eller faldne træstammer. Enkelte arter foretrækker dog at blive oppe i træerne.

Facts
Træspidsmus minder mest om langsnudede egern, men de fleste kendes fra egern på at de mangler egernets øreduske. Hoved og krop måler 10-22 cm og halen udgør 9-22 cm. Vægten svinger mellem 25 og 400 gram.

Levevis
Hvad slags dyr?:
Få dyr har været så svære at finde et tilhørsforhold til som træspidsmusene, og den har været kastet rundt mellem forskellige ordener af forskellige forskere. Både insektæderne, primater og elefantspidsmusene har den været sat i forbindelse med, men de fleste forskere er nu enige om at de fortjener deres egen orden.

Hvor mange:
Træspidsmus er en lille gruppe med omkring 15 arter i alt. De fordeler sig på 5 slægter i to underfamilier, men slægten Tupaia med 11 arter er de bedst kendte og dem man hyppigst ser i zoologiske haver.

Føde:
Træspidsmusene jager deres føde om dagen, og de leder efter den alle vegne hvor de kommer forbi: på jorden, blandt lave buske, under rødder, i hule træstammer og blandt klipper. Føden består primært af smådyr og insekter, men de tager også en del frugt, frø og blade.

Formering:
De forskellige arter har deres yngletid på forskellige tider af året og nogle arter yngler endda hele året. Deres rede bygger de i huller i væltede træstammer, i huller i bambusstængler eller andre egnede steder. Efter en drægtighed på cirka 50 dage fødes et relativt lille kuld på 1-3 unger. Et studie i fangenskab viste at ungerne fødes og bliver i en særlig ungerede mens forældrene sover i en anden rede. Moderen kom kun hen til ungereden hveranden dag og ungerne kunne så die. Efter en måneds tid kom ungerne ud af deres rede og flyttede over i forældrereden, selv om de nu kunne klare sig selv. 3 måneder gamle er de kønsmodne og hunnerne får deres første kuld efter 4½ måned. Aldersrekorden for en træspidsmus er på 12 år og 5 måneder.

 • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

 • Orden: Scandentia (Træspidsmus)

 • Familie: Træspidsmus Tupaiidae
  Slægter: Tupaia (11 arter)
  Anathana (1 art)
  Dendrogale (2 arter)
  Urogale (1 art)
  Ptilocercus (1 art)Tilbage til oversigten