Sydflagermus

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Sydflagermus
Latinsk navn: Eptesicus serotinus

Udbredelse
I Europa, dog ikke det nordligste Skandinavien. I Danmark er den især almindelig i Jylland. Endvidere fra Kaukasus mod øst til Mongoliet og i Vestafrika. Lever i bebyggede områder, parker, terræn med træer og buske. Lavland og bakker.

Facts
Sydflagermusen er forholdsvis stor. Den har små trekantede, afrundede ører. Brede vinger. Den har flyvehud, mellem krop, forlemmer, fingre, ben og hale. Dog når flyvehuden kun til det nederste af næstyderste halehvirvel. 5/5 tæer og 2 pattevorter. Længden er mellem 3 - 8 cm. Halen 4,5 - 6. Den vejer omtrent 17 - 35 gram. Flagermusens ryg er mørkebrun, hårspidserne lysere og skinnende. Bugen er gulligbrun. Ungerne er noget mørkere i farven.

Levevis
Sydflagermusen er et natdyr, der flyver ud efter solnedgang. Flyvehøjden er på mellem 2 og 10 meter. Den klapper med vingerne og flyver på en søgende tung måde. Flagermusens stemme er meget høj og har en gennemtrængende lyd. Dens føde består af lidt større insekter. Når den sover, er det som regel frit hængende. Den sover også bag vinduesskodder, vægbeklædning og hulmure. Sydflagermusen lever i små flokke. Parringstiden er fra efterår til forår, afbrudt af vintersøvnen. Drægtighedstiden er ca. 75 dage. Føder som regel 2 unger, blinde og nøgne. Ungerne kan klare sig efter 6 - 7 uger. Kønsmodne efter 1 år. Levetid op til 20 år.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Chiroptera (Flagermus)

  • Familie: Vespertilionidae (Barnæser)



Tilbage til oversigten