Spidsmus

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Spidsmus
Latinsk navn: Sorex araneus

Udbredelse
Spidsmusen er almindelig i hele Danmark og næsten hele Europa, samt den tempererede og nordlige del af Asien. Dens tilholdssted er i alle tæt bevoksede områder.

Facts
Musens pels er mørkebrun til sort på oversiden. Siderne er en del lysere. Undersiden er gråhvid. Den har en lang spids snude. Tandspidserne er brune eller røde. Den har små øjne og ører. Ørerne er næsten usynlige og øjnene svage. Benene er korte, og den har 5/5 tæer. Halen er lang og tynd 3,6 - 5,6 cm. Spidsmusen har 6 pattevorter. Dens længde er 5,8 - 8,7 cm. Vægten er 4 - 16 gram.

Levevis
Spidsmusen er aktiv hele døgnet. Den er går rundt alene. Rederne indretter den både over og under jorden. Føden består af friske ådsler, hvirvel dyr og hvirvelløse dyr. Parringstiden er efter april. Den går drægtig i 13 - 20 dage. Den får 3 - 4 kuld, med 4 - 10 nøgne unger. Ungerne bliver født blinde og åbner først deres øjne efter 18 - 21 dage. De klarer sig selv efter 23 dage. Spidsmusen er kønsmoden efter 3 - 12 mdr. Levetiden er max. 1 1/2 år. Udstøder en svag piben, undertiden ret høje fløjtetoner.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Insectivora (Insektædere)

  • Familie: Soricidae



Tilbage til oversigten