Smaragdfirben

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Smaragdfirben
Latinsk navn: Lacerta viridis

Udbredelse
Smaragdfirbenet er udbredt i store dele af Europa, Lilleasien og Grækenland.

Facts
Smaragdfirbenet er det største firben i Mellemeuropa, hovedet er langt, hvælvet og tilspidset.
Temmelig små taglagte rygskæl. Farven på ryggen er græs- eller gulliggrøn, bugsiden lysegul.
Den måler ca. 40 cm.

Levevis
Smaragdfirbenet holder til i tørre, solrige egne med krat og buske samt stenede skråninger.
Føler den sig truet, udstøder den en slags hvæsen, og den bider kraftigt, hvis den bliver angrebet.
Parringen sker i april, hunnen lægger 5-12 æg i lidt løst jord, efter 2 mdr. kommer de 8-9 cm lange unger frem. Ungerne er brunlige i starten.
Smaragdfirbenet lever af insekter (især græshopper), små firben og ofte bærfrugter.
Levetid max. 12-15 år.

  • Klasse: Reptilia (Krybdyr)

  • Orden: Squamata (Øgler og slanger)

  • Familie: Lacertidae (Firben)



Tilbage til oversigten