Slanger
Pasning
Overvejelser
En slange er ikke et kæledyr i ordets egentlige forstand. Det er ikke et dyr, man tager op og kæler med. Slangen vil helst være i fred. Man skal gøre sig store overvejelser inden, man beslutter sig for at holde slanger i fangenskab. Man skal virkelig sætte sig grundigt ind i pasning og pleje. Får slangen ikke den rigtige pleje, så dør den. Man skal gøre op med sig selv hvilken type slange, det skal være. Det er ikke alle slanger, der egner sig til et liv i fangenskab. Under alle omstændigheder skal man ikke vælge en giftslange - det kan være utrolig farligt at blive bidt af en giftslange, man kan dø af det, eller man kan miste lemmer. Hvis man f.eks. bliver bidt i en finger, kan det ende med, at fingeren skal amputeres. Derimod er det en meget bedre idé at vælge en slange blandt familien (Colubridae) af snoge (- ikke at forveksle med giftsnogene (Elapidae)). Specielt hvis man er begynder, er det en god idé at vælge en snog. I snogefamilien er der nogle slanger, der er nemmere at holde end andre. Nogle er afhængige af et specielt foder for at overleve. Disse slanger skal man ikke holde. Derimod er strømpebåndssnoge og kornsnoge et bedre valg. En anden ting, man skal tage højde for, er hvor stor slangen bliver. Ofte køber man slangerne små, og lige pludselig vokser de mere eller mindre ud af terrariet. Dette kan bl.a. være tilfældet, hvis man anskaffer sig en kvælerslange, som man køber som ganske lille. Nogle arter bliver rimelig store, og hvis slangen er 3 meter lang, kræver den altså et meget stort terrarium. Det er også farligt at holde kvælerslanger i fangenskab, når de bliver så store. Det er et kæmpe muskelbundt med utrolige kræfter.
Indretning af terrariet
Slangen er et vekselvarmt eller koldblodet dyr. Derfor skal man sætte sig grundigt ind i slangens naturlige levested, (lever slangen i træer eller lever den på jorden), og man skal sørge for, at den kan holde den rigtige temperatur hele tiden. Man skal også huske på, at temperaturen falder om natten ude i det virkelige liv, og at lyset er forskelligt alt efter hvor slangen lever. I det hele taget skal man indrette terrariet så tæt på slangens naturlige omgivelser som muligt. Det er også vigtigt at tage slangens farver med i overvejelserne. Dens camouflage bør også virke i terrariet, selvom den så kan være svær at få øje på. Terrariet skal være meget meget stort, og slangen må ikke kunne slippe ud af det - det er ikke sikkert, at løsslupne slanger er naboens livret. Det kommer an på den pågældende slange, hvor stort terrariet skal være. Det er vigtigt, at man ved, hvor stor slangen bliver, når den er udvokset. Det kan være nødvendigt at få terrariet specialfremstillet. Hvis man er fiks på fingrene, kan man bygge det selv. En slange der bliver 1 m lang, skal have et terrarium, der mindst er 1,5 m langt, 1 m bredt og 1 m højt. Man skal selvfølgelig tage hensyn til den slangeart, man vælger. I naturen bevæger nogle slanger sig vidt omkring, derfor er det også vigtigt, at de også kan bevæge sig rundt omkring i terrariet. Andre slanger er mindre aktive og behøver derfor ikke så meget plads. Udover terrarium har man brug for et korrekt bundlag som f.eks. akvariegrus med afrundede kanter, der er hygiejnisk. (brug ikke aviser, da de indeholder giftig tryksværte), et par hvilepladser (f.eks. et par tykke grene eller lign.), ventilation, varmekilder, lys, vandskål og/eller en "vanddel", der skal skiftes dagligt, for vandet skal altid være rent. Derudover skal der være diverse grene eller lign. til at klatre i samt eventuel dekoration og planter. Indretter man sit terrarium med sten, grene eller andre tunge ting, skal man være opmærksom på, at genstandene skal være fastgjorte, så de ikke kan falde ned over slangen, når den bevæger sig, eller hvis den graver i bundlaget eller kommer til at skubbe til tingene.
En slange er meget følsom overfor bakterier. Derfor bør man ikke samle ting til terrariet i naturen, men i stedet købe det hos dyrehandleren. Man skal fjerne de ildelugtende ekskrementer dagligt, da de er med til at gøre terrariet uhygiejnisk.
Hvad den enkelte slange har brug for afhænger af dens art. Under alle omstændigheder skal man sætte sig grundigt ind den pågældende slanges levevis. På den måde, kan man tilbyde slangen de bedste betingelser for at blive holdt i fangenskab.
Sundhedstegn
En sund slange er en slange, der ikke er forkølet og har slim ved næsen og munden, ikke har mundbetændelse, blærer i tandkødet eller sår og ikke har forstoppelse. En sund slange er i god stand, ikke udmagret, og den er årvågen. En sund slange skifter ham uden problemer. Det er utrolig vigtigt at sætte sig grundigt ind i slangens pasning og pleje. Det er altid en god idé at kontakte Nordisk Herpetologisk Forening, der kan være behjælpelig med råd og vejledning vedrørende valg og pleje af slanger.
Blød som silke
Mange tror, at slanger er kolde og slimede, hvad de slet ikke er. De er varme og glatte, og ligeså bløde at røre ved som silke.
Fodring
Levende foder
Slanger er "rovdyr" og de spiser levende eller døde mus, rotter, hamstre, marsvin, kaniner, fugle, daggamle kyllinger og fisk.
Man kan fryse foder ned til sin slange, men man må dog aldrig give den frossent eller koldt foder. Foderet skal være optøet og have stuetemperatur. Fodrer man med døde dyr, skal de være friske.
Fodrer man sin slange med levende dyr, skal slangen spise dyret med det samme. Er slangen ikke sulten, så dyret får lov at løbe rundt i terrariet, skal man fjerne det. Man kan så tilbyde slangen mad igen et par dage senere. Hvis et levende dyr får lov at rende rundt i terrariet uden at blive spist, kan det dels blive bange og forskræmt over de nye omgivelser, det kan gnave i slangen, det kan gnave i indretningen, og det kan efterlade ekskrementer i terrariet, så der kan komme bakterier, der senere kan resultere i, at slangen bliver syg.
Hver 2. uge
De fleste voksne slanger skal fodres hver 2. eller 3. uge. Unger og unge slanger skal have mad oftere. Man skal dog passe på, at man ikke overfodrer sin slange. Ligesom for lidt ikke er godt, er for meget heller ikke godt.
Der findes ikke en foderplan til slanger. Nogle slanger kan bedst lide døde dyr, andre kan bedst lide levende dyr. Nogle slanger vil have store dyr at spise, og andre vil kun spise små dyr, men det afhænger også af slangens størrelse. Man må simpelthen prøve sig frem. Det er altså helt individuelt fra slange til slange - også selvom slangerne er fra samme kuld. Slangen sluger sit bytte helt, hvorefter det skal fordøjes. Når måltidet bliver fordøjet, er slangen sløv, og den skal have fred og ro. Man må under ingen omstændigheder forstyrre slangen, da den ellers kan gylpe maden op igen eller fordøjelsen kan gå helt i stå.
Vand, vitaminer og mineraler
Det er vigtigt at slangen får vitaminer og mineraler jævnligt.
Man skal sørge for, at slangen har friskt og rent vand hele tiden. Nogle slangearter synes, det er rart at bade i vandskålen. Derfor bør vandskålen være rimelig stor og man skal holde øje med, at vandet er rent flere gange daglig. Selvom man har indrettet en flot vanddel i terrariet, kan slangen altså godt finde på at bade i vandskålen. Alt efter hvilken slangeart man har, skal man i nogle terrarier "douche" slangen og omgivelserne. Man kan bruge en blomsterforstøver. Den dug, man laver i terrariet, er dels med til at holde luftfugtigheden oppe, men slangen kan også finde på at "drikke" duggen.
Facts
Latinsk navn: Ophidia
Kønsmodenhed: Mellem 2-6 års alderen, alt afhængig af arten.
Drægtighedsperiode: Mellem 30-365 dage, alt afhængig af arten.
Antal kuld pr. år: 1-10, alt afhængig af arten. (Nogle får dog kun unger hvert andet år.)
Antal unger pr. kuld: 2-90, alt afhængig af arten.
Unger ved fødsel/klækning: Ligner de voksne slanger - de er bare meget mindre.
Når ungerne kommer ud af ægget, kan de klare sig selv.
Levealder: Verdens ældste slange, en kongeboa, blev 40 år gammel.
Vægt: Verdens mindste slange, den tostribede ormeslange, vejer under 100 g. Verdens tungeste slange, anakonda'en, kan veje op til ca. 225 kg.
Længde: Verdens korteste slange, den tostribede ormeslange, er ca. 10 cm lang, og verdens længste slange, netpythonen, kan blive op til 10 meter lang.
Fart: Verdens hurtigste slange, en sort mamba, kan bevæge sig i en fart af op til 19 km/t.
Farver: Slanger findes i et utal af farver og mønstre.
Arter: Der findes mere end 2.700 forskellige arter af slanger.
Nogle slanger er aktive om dagen, andre er aktive om natten.
Slangen er kødædende.
Mærkning: Nej.
Stambøger: Nej.
Brun Træboa:
Den brune træboa kan blive op til 2 m lang.
Dens tænder er lange og krumme.
Den er aktiv om natten.
Om dagen slapper den af og hviler sig.
Den lever af frøer, gnavere, flagermus, små øgler og fugle.
Den dræber sit bytte ved at klemme sammen om det, og sluger det derefter helt, som regel med hovedet først.
Farverne på den brune træboa varierer fra orange, brun, pink, gul, rød og grå, nogle har flotte mønstre.
Den brune træboa lever i mange forskellige biotoper.
Slangen holder bl.a. til i frugtplantager, hvor den spiser rotter og mus, der ødelægger den tropiske frugt.
Tilbage til oversigten