Sisel

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Sisel
Latinsk navn: Citellus citellus

Udbredelse
Sisel er udbredt i Østrig, Polen, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien, Tyrkiet og Ukraine.
Findes ikke i Danmark.

Facts
Sisel ligner det almindelige egern, også i størrelse, men ører og hale er meget korte og uden hårduske.
Pelsen er kort og tæt, oversiden er rødlig, gulgrå med svage lyse og lidt mørkere pletter.
Sisel vejer 250-350 gram og måler 19-22 cm + hale 6-7 cm.

Levevis
Sisel lever på naturlige, men også på dyrkede områder, i skov, buskads og højt græs.
Den kan løbe hurtigt på alle fire ben, men går også oprejst på bagbenene, så den kan holde udkik.
Hvert enkelt dyr bor i et gravet bo 1-2 meter under jorden. Flere huler ligger, så de danner små kolonier. Dyret ligger i dvale fra september til april.
Sisel er kønsmoden efter 1 år. Efter en drægtighedsperiode på 26-28 dage, fødes et kuld på 4-8 nøgne, blinde unger. Ungerne får øjne efter 1 mdr., og efter en dietid på 5-6 uger samt yderligere ca. 1 mdr. klarer de sig selv.
Sisel lever af græs, urter, korn, rodfrugter, insekter og små krybdyr.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Rodentia (Gnavere)

  • Familie: Sciuridae (Egernfamilien)



Tilbage til oversigten