Viden
 

Rovfugl

Nogle rovfugle bliver opdrættet i fangenskab til jagt. Uglen var den første rovfugl, man brugte til jagt her i Danmark. I dag man man ikke bruge rovfugle til jagt i Danmark, men i flere andre lande er det tilladt. Man bruger forskellige rovfugle alt efter hvilken jagt man er på. Man vælger fugl er terrænet. Når man går på jagt med sin rovfugl, skal man have en hund med. Hunden bruger sin gode lugtesans til at snuse sig frem til byttet. Jager man i skoven, bruger man en høg eller en musvåge, og jager man på åbne arealer, bruger man en falk. En falk flyver meget hurtigt. Falken har lange spidse vinger. Der findes dog en skovfalk med kortere vinger, der gør den velegnet til at flyve mellem træer. De forskellige rovfugle har vinger alt efter, om de flyver hurtigt eller flyver mellem træerne. En høg har f.eks. korte afrundede vinger. Når man træner rovfugle til jagt, benytter man sig af deres egenskaber, af deres evne til at flyve, og af deres jagtinstinkt. Fuglen skal være tryg og behandles godt, så den har lyst til at være hos én, og komme tilbage igen efter en flyvetur. Ungerne skal blive hos forældrene så længe som muligt, inden man starter på at tæmme fuglene. Fuglene skal have meget motion.

En rovfugl er en fugl, der æder andre dyr. Der findes flere forskellige rovfugle bl.a. musvåger, ugler, høge og falke. En høgs bytte kan f.eks. være kaniner, harer, agerhøns og fasaner. Rovfugle ser godt. De kan få øje på deres bytte på meget lang afstand. Deres næb er krumme og skarpe. Rovfuglen bruger næbbet til at dele byttet med. Deres kløer er stærke og bruges ofte til at gribe fat i byttet og dræbe det. De fleste rovfugleæg er hvide med brune pletter. Når en rovfugl, står stille i luften og holder øje med et bytte, så "muser" fuglen.

Mange rovfugle er truede af udryddelse, fordi deres levesteder er blevet ændret eller helt forsvundet. Engang slog man rovfugle ihjel, for man troede at rovfugle var skadedyr. Idag forstyrrer man rovfuglene ved ikke at lade deres reder være i fred. Mange rovfugle er fredede, fordi der kun er ganske få eksemplarer tilbage. Nogle steder har man lavet reservater for rovfugle, for at sikre sig, at fuglene ikke uddør. Man må ikke fange fugle ude i naturen og holde dem i fangenskab.Tilbage til oversigten