Rensdyr

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Rensdyr
Latinsk navn: Rangifer tarandus

Udbredelse
Rensdyret har stor udbrede på den østlige og vestlige halvkugle.

Facts
Rensdyret er en stor og temmelig klodset hjorteart fra tundraen.
Hannens kropfarve er brun, halsen er lysebrun og bliver hvid om vinteren.
Hunnen udviser flere farvevariationer.
Både hannen og hunnen har gevir, hannens en del større. Gevirerne skifter hvert år.
Rensdyrene vejer 70-160 kg, hannerne er betydelig større end hunnerne.
Både tyre og køer har gevir, som de kaster.
Et rensdyrgevir kan blive over 125 cm i længden.

Levevis
Rensdyret er kønsmoden efter 2 år, parringen foregår om efteråret.
Hunnen føder 1 kalv efter 7-8 mdr. Mindre end 1 time efter kalven er født, er den på benene.
Kalven vejer 3-4 kg. ved fødslen, og følger hunnen de første seks måneder, hvorefter den klarer sig selv, men bliver ofte i flokken en tid. Når kalven er 4 måneder gammel, har den et flot gevir.
De er drøvtyggere og lever af rensdyrlav, græs, urter og små løvtræer.
Om vinteren bruger rensdyret sin klov, når det skal skrabe sneen til side for at finde føde.
Der findes ca. 3 millioner rensdyr.
Pelsen er ca. 5-6 cm tyk.

Udover julemanden holder samerne rensdyr. Samerne vandrer fra sted til sted, og hyrder deres rensdyr, der er meget sociale dyr. Skal et rensdyr fanges, benytter sameren sig af en lasso, som han kaster på en meget speciel måde, der er anderledes end den måde, vi kender fra cowboy’erne. Cowboy’erne kaster lasso’en over hovedet. Samerne kaster lasso’en nede fra. Samerne holder rensdyrene som husdyr. De kan både få kød, mælk, skind og horn fra rensdyret. Desuden kan rensdyret bruges til at trække slæderne med samernes ejendele. I dag bruger mange samere dog snescootere i stedet for.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Artiodactyla

  • Familie: Cervidae (Hjorte)



Tilbage til oversigten