Ræv

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Ræv
Latinsk navn: Vulpes vulpes

Udbredelse
Ræven er udbredt i det meste af verden. Formodentlig er det den mest udbredte af alle større rovdyrarter. I Europa lever den overalt, dog undtaget Balearerne, Island, Kreta og Malta. I Danmark er ræven almindelig, bortset fra enkelte øer. Ræven findes endvidere i Asien, Nordafrika, og Nordamerika. Den Nordamerikanske ræv kan betragtes som en selvstændig art (Vulpes fulva).
Ræven lever i de fleste landskaber, i lavt terræn og bjerge optil 4500 m., i skove og krat, højt vegetation og på marker, samt i byer. Ræven har en stor tilpasningsevne, hvilket gør at den kan trives i mange forskellige områder.

Facts
Ræven vejer mellem 4 og 10 kilo Hannen vejer mere end hunnen. Længden er 60-77 cm., halen 32-52 cm., og højden er mellem 35-40 cm.
Spids snude, korte ben og tyk pels, hvilket typisk kendetegner hundefamilien. Rødbrun med lys bug og busket lang hale, med hvid spids. Ræven har 5/4 tæer, med en højt siddende tommel. Ræven findes dog i mange farver, alt efter geografi. Desuden trekantet store ører, gulbrune øjne og selve snuden er sort. Ræven har 6 pattevorter. De unge hvalpe er grå.
Findes bl.a. som rødræv, polarræv, guldræv, sølvræv, brandræv, korsræv og fennek eller ørkenræv (Vulpes zerda).

Levevis
Lever af ådsler, insekter, mus, fjerkræ, hareunger, bær og frugter. Ræven er dog altædende og spiser ofte fra skraldespande, eller foder lagt ud af mennesket.
Ræven lever normalt alene, dog er hannen sammen med hunnen til efter fødselen, hvor den hjælper med at skaffe føde til hvalpene. Udpræget natdyr, men i parrings- og hvalpetiden er dem fremme om dagen.
De bor i huler, de graver, eller overtager huler fra andre dyr, såsom grævlinge og kaniner.
Drægtighedstiden er mellem 49-55 dage. Dietid 4 uger. De små hvalpe kan klare sig selv efter 3-4 måneder. Hvert kuld består af ca. 3-5 hvalpe, der alle bliver født blinde. Hvalpe vejer ca. 100 gram ved fødsel. De åbner øjnene efter ca. 12-14 dage. En ræv er kønsmoden efter 9 måneder. Den bliver ca. 10-12 år gammel. Dog bliver byræven i gennemsnit kun 1½ år gammel, da mange bliver dræbt i trafikken.
Parringstiden er forskellig alt efter geografi. I Danmark og resten af Nordeuropa, er parringstiden i februar til marts. Mellemeuropa fra januar til februar. Nordafrika fra december til januar.
Ræven udtrykker sig ved hjælp af lyde på 38 forskellige måder. Unger dog kun 7.
Rævens største fjende er mennesket, der jagter den for pelsens skyld.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Carnivora (Rovdyr)

  • Familie: Canidae (Hundefamilien)



Tilbage til oversigten