Odder

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Odder
Latinsk navn: Lutra lutra

Udbredelse
Oprindelig meget udbredt i Europa, Asien og Nordafrika. Graver sit bo i bredden eller benytter naturlige hulninger. Indgangen ligger 1/2 m. under vandoverfladen. Fra boet er der 1 eller 2 lufthuller. Normale levesteder er ved fiskerige vandløb og søer. Ses endvidere ved havkyster og bjerge, helt op til 2500 m. højde.

Facts
Odderen er mest aktiv, når mørket sætter ind og om natten. Den er en glimrende svømmer og dykker. Odderen kan blive under overfladen i op til ca. 10 min. ad gangen.
Dens pels er meget fin, med lange dækhår. Underulden er tæt. Oversiden af pelsen er mørkebrun. Hage og strube gråhvid, bugen lysebrun til grågul. Dens længde er 60-95 cm. Halen er 25-55 cam. Den har en højde på ca. 30 cm og en vægt på 6-16 kg. Den har meget korte ben. 5/5 tæer med klør. Odderen har svømmehud mellem tæerne. Den meget lange hale er rund, breddest ved roden. Halen ender i en spids. Øjnene er små. Ørerne der er små og runde, er næsten usynlige i pelsen. Den har 6 pattevorter.

Levevis
Hannen lever for sig selv. Odderen er drægtig i ca. 60 dage. Hunnen føder 2-6 unger, der åbner deres øjne efter 4 uger. De er næsten nøgne og blinde ved fødslen. Ungerne kan svømme efter ca. 40 dage. De er afvænnet fra deres mor efter ca. 60 dage. Den følger dog moderen i 6-9 mdr. En odder er kønsmoden efter 10-12 mdr. Odderen bliver ca. 10-20 år gammel.
Odderen udtrykker sig med lyde som; mjaven, knurren, hvæsen, fløjt og skrig. Dens føde består af fisk, men også krebsdyr, padder, krybdyr, æg, fugle, insekter og ådsler.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Carnivore (Rovdyr)

  • Familie: Mustelidae (Mårfamilien)



Tilbage til oversigten