Viden
 

Mus

 

Pasning

Musens bur
Buret til musen skal mindst være 80 cm langt, 50 cm bredt og 40 cm højt. Der skal være plads til, at musen kan løbe og lege. Musen er glad for så meget gulvplads i buret som muligt. Mus er nemlig meget livlige, og elsker, hvis der er meget legetøj. Bunden skal være af plast og overdelen skal være et metalgitter. Der skal være låg på buret! Et bur med flere etager er en god idé. Et indendørs bur i træ, er en dårlig løsning, da træet suger væske, og er svært at rengøre. Desuden kan musen gnave sig ud af buret, hvis den får lyst. Musen skal have en lille hule/hus til at sove i. Har man flere mus sammen, skal der være flere sovepladser, specielt hvis man har flere hanner i samme bur. Hanner kan være meget territoriefikserede, og jo mere plads og jo flere huse/huler der er, jo større sandsynlighed er der for, at de accepterer hinanden. Derudover skal der være en drikkeflaske, så der altid er frisk vand, en madskål f.eks. i stentøj, så den ikke vælter, strøelse i bunden af buret, hø, halm og legetøj. Er der nok hø og halm i buret, kan musen lave sine egne gangsystemer og putte sig i høet. Tomme toilet- og køkkenruller kan også benyttes som gange. Benyt aldrig aviser til at lægge i bunden af buret. Brug heller aldrig savsmuld, da det støver og kan forårsage luftvejsproblemer. Brug i stedet spåner og hø. Legetøj sætter musen stor pris på. Der må gerne være noget, musen kan klatre i, kravle ind i, kravle igennem o.s.v. Et løbehjul og noget, der kan hænge inde i buret er også en god idé. Musen er meget renlig og besørger ét sted i buret væk fra sovepladsen. Buret skal minimum gøres rent en gang om ugen. Sovepladsen og toilettet skal gøres rent daglig. Til rengøring af buret er det en god idé at bruge varmt vand og en lille smule biologisk nedbrydeligt opvaskemiddel.
Buret placeres bedst, hvis det står på et bord i et hjørne. Buret skal ikke stå i direkte sol, men gerne et lyst sted, der er frit for træk. Sørg for, at buret står i et rum, hvor der ikke bliver røget. Rygning er mus ikke glade for.


Se det store udvalg af gnaver tilbehør og foder

Pleje
Der findes forædlede mus med stamtavle, og der findes mus, der bliver opdrættet primært til slangefoder. De forædlede mus er ofte meget nemme at gøre tamme. Disse mus findes i et utal af farver og med forskellige aftegninger. Man kan f.eks. få en chokoladefarvet mus, en sølvfarvet mus og en cremefarvet mus. De forædlede mus findes både i korthåret, langhåret, krøllet, med satinpels og endda som hårløse. Nogle af disse forædlede mus kan have forskellige defekter og skavanker, på grund af den intense avl med at frembringe specielle typer. Ofte er de forædlede mus ikke særlig robuste og de lever heller ikke så længe som almindelige mus.
Musens tænder vokser hele livet igennem. Man skal holde øje med at tænderne ikke bliver for lange. Musen skal have noget at gnave i, så tænderne bliver slebet på naturlig vis. Det kan f.eks. være gulerødder, ben og æble- og pæregrene. Kløerne skal man også checke jævnligt. Bliver de for lange, kan man klippe dem med en 3-i-1'er. Klip aldrig i blodårene. Desuden skal man sørge for, at musens ører er rene.
Musen bruger sine knurhår, når den bevæger sig rundt i mørket, så de må ikke blive klippet.

Flere mus
Udover den almindelige tamme mus, findes der flere forskellige andre mus, bl.a. en egyptisk mus og en arabisk mus. Disse mus bliver større end de almindelige tamme mus og lever som regel et par år længere.

Selskabsdyr
Musen er et flokdyr. Derfor er det bedst at have mindst to mus sammen. Hvis man kun har en enkelt mus, vil den kede sig, og være meget ensom. To eller flere mus vil nyde hinandens selskab og lege sammen. Medmindre det er aggressive og dominerende hanner.
Det er bedst at have to mus af samme køn. Og det er bedst at have to hunner sammen. Vælger man hanner, skal hannerne være sammen fra de er mindst 4 uger gamle - og de skal være sammen hele tiden. Ellers vil de have meget svært ved at acceptere hinanden, og de vil slås. Hanner kræver meget plads, så de ikke går hinanden på nerverne, og begynder at slås alvorligt. Man kan sætte hunner sammen uden de store problemer. Det er bedst, hvis man køber to mus fra samme kuld, hvis det kan lade sig gøre. De kender hinanden, og har allerede styr på, hvem der bestemmer.
Har man en hun og en han sammen, får man unger i løbet af kort tid.
Hvis man gerne vil have, at ens mus får unger, er det en god idé at kontakte Vestsjællands Kæledyrsklub inden, da det kræver, at man sætter sig grundigt ind i tingene.

Han eller hun
Tamme mus bider sjældent. De er meget venlige. Mus kan dog bide, hvis de bliver behandlet forkert. Mus har en speciel lugt, hvoraf hannens er kraftigere end hunnens. Hannen afmærker sit territorium, og det gør, at der lugter mere, når der er hanmus. Nogle hanner er mere aggressive end andre.

Sundhedstegn
En sund mus har klare øjne, den er ren omkring snuden, ørerne og enden. Pelsen (med mindre den er hårløs) skal være blank, tyk og sund at se på, og den skal have et godt tandsæt. Musen må ikke have diarré eller nyse, og den skal bevæge sig sundt. Musen skal være i god stand, men må ikke være fed. Det er utrolig vigtigt at sætte sig grundigt ind i musens pasning og pleje. Det er altid en god idé at kontakte Vestsjællands Kæledyrsklub, der kan være behjælpelig med de spørgsmål, der dukker op. Hvis man vælger at avle på sin mus, skal man være opmærksom på, at den ikke er bærer af arvelige sygdomme eller andre defekter. Sådanne sygdomme eller defekter, bliver nemlig nedarvet til ungerne.

     

Fodring

Foder
Musen er mere eller mindre altædende. Det er bedst at give musen en foderblanding til mus og rotter - uden for stort proteinindhold - som basiskost. Derved får musen de nødvendige vitaminer og mineraler. Foderblandinger er dog ikke altid nok. Man bør også give musen en saltsten. Musen må ikke få for meget protein, da mus kan udvikle allergi, der kommer til udtryk ved små sår.
Man kan give musen korn, friske grøntsager, kogte kartofler, ris, pasta og frugter. Mus spiser også rester fra middagsbordet.
Musen skal altid have adgang til frisk vand i en drikkeflaske.
Man kan give musen gulerødder, ben og æble- og pæregrene, som den kan slibe sine tænder på.
Husk altid, at grøntsager helst skal være økologiske. Og hvis man selv plukker frugt, æble- og pæregrene m.m., så sørg for, at det ikke bliver plukket i nærheden af stærkt trafikerede veje, og at det ikke er sprøjtet. Og husk at vaske det. Hos et lille dyr som musen vil ophobningen af giftstoffer blive meget stor. Fjern altid gamle foderrester inden der fodres på ny, og giv aldrig foder direkte fra køleskabet.
Musen skal have mad morgen og aften.

Søge efter føde
Det er en god idé at lægge foder rundt omkring i buret, så musen selv skal lede efter maden. Det er også godt at give musen nødder, så den skal arbejde lidt for føden, med at få nødden ud af skallen. Det kan jo blive lidt kedeligt, hvis det hele altid bliver serveret. Musen har godt af at bruge noget energi - også på at lede efter føden.

Godbidder
Man kan have brug for godbidder, når man skal træne med sin mus. Det kan f.eks. være solsikkefrø eller små hundekiks (uden farvestoffer, kunstige konserveringsmidler og kunstige tilsætningsstoffer).
     

Facts

Latinsk navn: Mus musculus
Kønsmodenhed: Ca. 6 ugers alderen. Mus er udvoksede i ca. 14 ugers alderen. Hunnen kan blive parret igen kort tid efter fødslen.
Drægtighedsperiode: ca. 22 dage.
Antal kuld om året: 11 kuld. Hunnen kan føde unger hele året.
(Det er dog ikke at foretrække at musen får så mange kuld, da det er fysisk krævende for hunnen.)
Antal unger pr. kuld: 10 - 15 unger.
Unger ved fødsel: Nøgne og blinde.
Ungerne skal være minimum 4 uger gamle, før de forlader moderen.
Den ideelle alder, for anskaffelse af en mus er 5 uger.
Gennemsnitlig levealder: 1 - 2 år - kan dog blive op til 3 år.
Gennemsnitlig vægt: 57 g. De forædlede mus er ofte større og vejer mere end de almindelige tamme mus.
Gennemsnitlig længde uden hale: 7 - 8 cm. Halen er ca. ligeså lang som kroppen.
Farver: Ca. 30 forskellige farvevarianter. Derudover findes der forskellige aftegninger.
Pelslængder: Musen findes bl.a. korthåret, langhåret, med satinpels, krøllet og hårløs.
Musen er aktiv om natten, men den indretter sig efter omgivelserne.
Musen er en gnaver.
Mærkning: Nej.
Stambøger: Ikke i Danmark endnu. Men bl.a. findes der mus med stambøger i Sverige, Finland, Australien, USA og England.


Se det store udvalg af gnaver tilbehør og foder


Tilbage til oversigten