Murfirben

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Murfirben
Latinsk navn: Lacerta muralis

Udbredelse
Murfibenet er udbredt i store dele af Europa, Sortehavet og det nordvestlige Lilleasien.

Facts
Murfirbenet er 17-19 cm langt, slank krop med en tynd tilspidset hale. Halens længde er 2 x kropslængden. Hovedet fladt og tilspidset.
Rygsiden er grå eller rødbrun, hunnen har sorte pletter, hannen har mørkebrune sidestriber kantet med hvidt, Bugen er hvid, gul eller rød.

Levevis
Murfirbenet lever på klippesider og solrige steder, murer, stengærder og skrænter.
Løber og klatrer hurtigt og behændigt. Vågner tidligt af vinterdvale.
Parringen foregår i april, æggene lægges i maj-juni i selvgravede huller. De 2-8 unger klækkes efter ca. 2 mdr.
Murfirbenet lever af insekter og orme. Levetid max. 12-15 år.

  • Klasse: Reptilia (Krybdyr)

  • Orden: Squamata ( Øgler og slanger)

  • Familie: Lacertidae ((Firben)



Tilbage til oversigten