Markmus

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Markmus
Latinsk navn: Microtus agrestis

Udbredelse
Markmusen er udbredt over hele Europa samt mod øst gennem Sibirien til Mongoliet. I Danmark almindelig overalt.

Facts
Markmusen minder meget om sydmarkmusen, pelsen er længere, grovere og mørkere, ørerne har også udvendig et tyndt lag hår, men den øverste del er nøgen.
Ryggen er brungrå, siderne er lysere og bugen lysgrå.
Markmusen måler 9-14 cm + hale 2,5-4,5 cm. Den vejer 18-60 gram.

Levevis
Markmusen er aktiv både nat og dag, den svømmer udmærket.
Den lever i kolonier, med vidt forgrenede gange, der fører til rede og forråd.
Parringstiden er fra marts – november. De får 3-5 kuld om året med 4-7 nøgne, blinde unger. 
Ungerne åbner øjnene efter 9 dage, dier i 14 dage og klarer sig selv efter 21 dage.
Kønsmodne efter 16-28 dage. Levetid max. 2-3 år.
Markmusen lever af græs, urter, grannåle og nye skud på træer og buske.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Rodentia (Gnavere)

  • Familie: Cricetidae (Studsmusfamilien)



Tilbage til oversigten